Отидете към основна версия

2 154 58

Китай заплашва с включване в черен списък и доживотни санкции за подкрепящите независимостта на Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • сепаратизъм-
  • демокрация-
  • независимост-
  • свобода-
  • заплахи-
  • санкции-
  • черен списък

За първи път Китай изрече гласно какво наказание очаква всеки, за когото се смята, че подкрепя независимостта на островната страна

Китай ще държи отговорни до живот всички, които подкрепят независимостта на Тайван – това заяви комунистическата страна по-рано тази седмица, предизвиквайки гняв и подигравки от страна на демократичния остров в моментна засилено напрежение в Тайванския проток.

За първи път Китай изрече гласно какво наказание очаква всеки, за когото се смята, че подкрепя независимостта на островната страна.

Пекин не изключва използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, въпреки позицията на острова, че е независима държава, която ще защитава своята свобода и демокрация.

Службата по въпросите с Тайван посочи тайванския премиер, говорителя на парламента и външния министър като лица, които са включени в черния списък. Китай ще наложи санкции за всички, попадащи в този списък, като няма да им позволява да влизат в страната и в специалните административни райони Хонконг и Макао. Нещо повече – на включените в черния списък няма да бъде разрешено и да си сътрудничат с физически или юридически лица от континента.

Съветът по въпросите с континентален Китай на свой ред отговори, че Тайван не приема заплахи от авторитарен Пекин и ще предприеме „необходимите контрамерки, за да защити безопасността и благополучието на народа“.

Говорителят на комунистическата държава посочи, че посланието, което Китай иска да изпрати на застъпниците на независимостта на Тайван е: „Тези, които забравят предците си, предават родината си и разделят страната, никога няма да свършат добре – ще бъдат отхвърлени от хората и съдени от историята“.

В публикация в Twitter вчера външният министър на Тайван Джоузеф Ву написа, че е получил безброй поздравления след като стана ясно, че е включен в черния списък на Китай и ще бъде доживотно санкциониран от Китайската комунистическа партия. Нещо повече – той заяви, че за да заслужи тази чест, ще продължава да се бори за свободата и демокрацията на Тайван.

Китай вярва, че президентът на островната страна Цай Ин-уен е сепаратист, който иска да обяви официална независимост. Тя на свой ред категорично заяви, че Тайван вече е независима държава, носеща официалното наименование Република Китай.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.

Свързани новини