Отидете към основна версия

4 981 13

Маратонът в Бостън беше окървавен (Видео)

  • бостън-
  • експлозии-
  • маратон
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Както Факти.бг съобщи още снощи, две бомби избухнаха на финалната линия на прочутия маратон в американския мегаполис Бостън, превръщайки празника в кървава сцена на разрушение, предаде Си Ен Ен.

Трима души са загинали, а над 100 са ранените според бостънската полиция. Сред жертвите е и 8-годишно момче.

Според източници от местните болници броят на ранените е най-малко 144, като 17 от тях са в критично, а 25 са в тежко състояние. Най-малко 8 от пациентите са деца. Според един от следователите около 10 души са с ампутирани крайници.

Много от жертвите и пострадалите са с ампутирани долни крайници. Според властите двете бомби са избухнали на разстояние около 40-90 метра една от друга.

Белият дом гледа на взривовете в Бостън като на терористичен акт, а ФБР все още говори за криминално раследване, съобщи Ройтерс.

„Продължаваме да следим ситуацията и работим, за да установим какво точно се е случило”, каза президентът Барак Обама на кратка пресконференция във връзка с експлозиите, които разтърсиха централен Бостън. Държавният глава на САЩ увери американците, че е насочил всички ресурси в тази посока.
 
Все още нямаме всички отговори. Не знаем кой стои зад това, но нека да е ясно - ще стигнем до края, ще разберем кой и защо го е направил и всеки отговорен ще понесе цялата тежест на правосъдието”, обеща американският президент в обръщението си от Белия дом.
 

Източници на следствието са заявили, че издирват „тъмнокож или чернокож мъж”, вероятно с чуждестранен акцент в изговора, който може да има връзка с трагедията. Мъжът е бил с черна раница и се е опитал да влезе в зона с ограничен достъп около 5 минути преди първия взрив.

В разследването участва тричленен екип от сапьорския отдел към американския флот.

Неизбухнало взривно устройство бе намерено в хотел на „Бойлстън стрийт”, близо до мястото на атентата. Още едно устройство е открито на неуточнено засега място.

Според член на Комисията за вътрешната сигурност в парламента на САЩ нападението е „добре извършена, координирана и планирана атака”.

Представител на американската администрация заяви, цитиран от „Евронюз”, че експлозиите са предизвикани от бомби, поставени в рамките на „терористичен акт”.

Директорът на ФБР Робърт Мюлер и министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано са докладвали на президента Обама за ситуацията в Бостън след експлозиите, които избухнаха в града.

Няма данни за пострадали български граждани в резултат на експлозиите в Бостън, съобщи Министерството на външните работи (МВнР. Българското посолство във Вашингтон и генералното консулство в Ню Йорк са в контакт с американските власти и организации на българите.

МВнР препоръчва на българите, пребиваващи в Бостън, стриктно да спазват указанията на местните власти. От полицията в Бостън  е предоставен телефон за информация за пострадалите: +1 617 6354500.

Телефоните за връзка с генералното консулство са +1 212 935 4646 и +1 202 387 0174.

 „ФБР е поело разследването под свой контрол. Федералните и местните власти, както и властите на щата с обединени усилия разследват инцидента. Разследването се провежда в рамките на углавно дело, което потенциално може да прерасне в разследване за терористичен акт”, заявява Рик Делори, специален агент и ръководител на ФБР в Бостън.

Маратонът в Бостън (англ. Boston Marathon) е едно от най-старите и престижни маратонски състезания в света, което се провежда ежегодно.

Турнирът е член на AIMS и на лигата World Marathon Majors. За първи път маратонът в Бостън е бил проведен в Деня на патриота в 1897 година. От тогава всеки трети понеделник на април се провежда състезание на 42 км и 195 м, с времето станало едно от най-престижните в света.

В последните десетилетия, освен главната дистанция, се провеждат и други състезания - полумаратон, пробег на 5 км, детски маратон.

Метеорологичните условия може да бъдат най-различни, тъй като времето през април е непредсказуемо.

Стартът и финалът на маратона са предпочитано място за реклама.

Броят на участниците в последното десетилетие надхвърля 20 000. През 1996 година на старта на маратона застанаха повече от 38 000 души.

Броят зрители превишава 500 000 души, което прави Бостънския маратон най-масовото мероприятие в Нова Англия.

В маратона участие може да вземе всеки, навършил 18 години, ако е получил покана от организаторите. Необходимо е да е покрил доста сериозни нормативи. За да се получи правото да се участва в Бостънския маратон, е необходимо кандидатите да са участвали в националните маратони, организирани от съответните федерации към Международната федерация по лека атлетика.

С организацията на маратона се занимава Бостънската Атлетическа Асоциация.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини