Отидете към основна версия

1 964 32

27 януари – Международен ден за жертвите на Холокоста

  • холокост-
  • аушвиц-
  • аушвиц-биркенау

Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид

На 27 януари се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на Холокоста.

Датата е определена с резолюция на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 1 ноември 2005 г. На този ден през 1945 г. малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц са освободени. Това става в процеса на победата на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера.

Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид. В него са депортирани няколко милиона души от цяла Европа.

В Аушвиц са депортирани около 232 000 деца,

от които приблизително 216 000 са с еврейски произход, 11 000 с ромски произход, около 3 000 с полски произход, повече от 1 000 с беларуски и няколкостотин с руски, украински и друг произход.

В Аушвиц са убити над 200 000 деца. Напълно невинни, добри, любопитни към живота, обичащи близките си, доверчиви деца. Никога допреди светът на възрастните, който много често е несправедлив и жесток, не е проявявал толкова силно своята безсърдечност и злост. Това не може да бъде оправдано от никаква идеология, никакви съображения, никаква политика. Искаме да посветим тазгодишното честване на освобождението на най-малките жертви на лагера - заяви директорът на музея д-р. Пьотр М. А. Цивински.

Общо в лагерите загиват милиони, като с точност цифрите трудно могат да бъдат изчислени. Унищожено е почти цялото еврейско население на Европа, около 6 млн. души. Известно е, че в нацистките лагери на смъртта, освен евреи и военнопленници, загиват и критици на Хитлер, хуманисти, комунисти, демократи и всякакви политически опоненти на нацистите.

Първоначално нацистките лагери са създадени именно за политическите опоненти. Преследвани и избивани са още хомосексуални, роми, славяни.

Геноцидът срещу евреите става част от самата основа на нацистката идеология.

Невъобразима е и жестокостта, с която е осъществен, не е подминат никой. Бедни и богати, атеисти и религиозни, бебета и старци: достатъчно е било да си евреин, следващата характеристика е била само подробност.

Холокостът е знаков не само с броя на избитите евреи и безпрецедентната жестокост, но и с факта, че е това е геноцидът, който поради размерите си получава най-много гласност. Затова и споменът за този срамен момент в историята на човечеството действа като напомняне докъде може да стигнат идеологии, основани на расизъм и идеята за превъзходство на една етническа или национална общност над друга.

77 години след освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц на 27 януари 1945 г.,

членовете на ЕП ще почетат Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Церемонията ще бъде открита в 13.30 ч. (българско време) с реч на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, последвана от музикална интермедия.

100-годишната Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще се обърне към евродепутатите.

Възпоменанието ще завърши с минута мълчание в памет на жертвите на Холокоста и втора музикална интермедия.

Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще направи изказване на специалното пленарно заседание по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Марго Фридлендер е родена през 1921 г. в Берлин. През 1943 г. майка ѝ и брат ѝ са депортирани в Аушвиц, където и двамата са убити. До 21-годишна възраст тя се укрива, но през 1944 г. е проследена и депортирана в концентрационния лагер Терезиенщат. Тя е единственият оцелял член на семейството. Заедно със съпруга си Адолф Фридлендер, когото познава от Берлин и среща отново в Терезиенщадт, Марго се премества в САЩ през 1946 г. През 2010 г. се връща в Берлин.

Марго Фридлендер все още пътува из Германия, разказвайки своята история и житейски опит в училищата. "Те ме слушат внимателно", казва тя в едно интервю. "Получила съм - не знам - хиляди писма. Говоря от името на тези, които не могат да говорят. И не само на шестте милиона евреи. Говоря от името на всички, които са били убити и които са страдали".

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания