Отидете към основна версия

4 057 64

Пекин 2022: Олимпиадата ще открият почти само диктатори

  • олимпийски игри-
  • олимпиада-
  • китай-
  • пекин-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • бойкот-
  • човешки права-
  • уйгури-
  • диктатори

Повечето демократични държави ще бойкотират откриването

Снимка: БГНЕС/ EPA

Списъкът на китайското външно министерство изглежда като "Залата на славата" на автократичните държави. На първо място е руският президент Владимир Путин, следван от лидерите на още 20 страни като Саудитска Арабия, Египет, Катар, Туркменистан, Пакистан и Казахстан. Това са държавните и правителствени ръководители, които ще посетят откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин. Директорката на организацията Human Rights Watch за Китай Софи Ричардсън нарича списъка с гости на Олимпийските игри нагледна селекция на правителствени ръководители, които нарушават човешките права в своите страни.

Неправителствени организации призоваха към дипломатически бойкот

Проблемът е, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също ще е там. Но това е очаквано - в крайна сметка Гутериш никога не е критикувал публично нарушаването на човешките права на уйгурите в Китай, казва Ричардсън. Интересно е и кои европейски държави ще изпратят свои представители на церемонията по откриването на Олимпийските игри: президентите на Полша и Сърбия Анджей Дуда и Александър Вучич ще са там. А от Люксембург се очаква да пристигне великият херцог Анри. Говорителка на китайското министерство на външните работи съобщи, че държавният глава и партиен лидер Си Дзинпин ще посрещне гостите на специално организиран банкет. Сестрата на тайландския крал е единствената жена в списъка.

Редица демократично управлявани държави обявиха, че няма да изпращат свои политически представители в Пекин. Дни преди началото на 24-тата Зимна олимпиада 243 международни неправителствени организации призоваха правителствата да бойкотират спортното събитие. "Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 ще бъдат открити на фона на жестокости и други груби нарушения на човешките права от китайското правителство", пишат правозащитниците в своята декларация.

Погазване на права и ликвидиране на гражданското общество

Президентът Си Дзинпин и китайските власти са обвинени в сериозно погазване на правата на уйгури, тибетци и други етнически и религиозни групи. Независимото гражданско общество в Китай "на практика е премахнато" с преследването на правозащитници, феминистки, адвокати и журналисти.

"Правителството разруши някога процъфтяващото гражданско общество в Хонконг, разшири наблюдението с различни технологии, за да ограничи сериозно правото на свободно изразяване, сдружаване и мирни събирания и разреши използването на принудителен труд в нарушение на международното право", заявяват от неправителствения сектор. САЩ, Великобритания, Япония, Австралия, Канада, Литва, Естония и Белгия се присъединиха към политическия бойкот. Германия също няма да изпрати високопоставени политици в Пекин, въпреки че федералното правителство не споменава изрично дипломатическия бойкот като причина за решението. В почетния списък на китайското държавно ръководство обаче е включен и един германец - президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Той вече е в Пекин и проведе среща със Си Дзинпин.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания