Отидете към основна версия

5 655 62

Наришкин плаши със съществуването на човечеството: Западът не осъзнава опасността от недоверието

  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • сергей наришкин

Несъмнено партньорството между разузнаването и разузнавателните служби на различни държави не е в състояние да се превърне в определящ фактор за подобряване на взаимното разбирателство и доверие в света

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Оценките на американските разузнавателни служби относно актуалните събития в света, които се появяват в медиите, са политизирани и не отразяват реалностите, коментира Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване на Русия, съобщава ТАСС.

Твърденията с "определени разузнавателни данни на американските разузнавателни служби", се появяват все по-често в медиите. В тази връзка Наришкин допълва, че през есента на 2021 г. "арсеналът от празни обвинения започна да пресъхва" и европейските страни започнаха да поставят под въпрос "подготовката на Русия за инвазия в Украйна".

"И тогава някои строго секретни разузнавателни данни излязоха наяве в Съединените щати, че Русия "може би се готви да атакува Украйна." Те не съдържат никакви подробности. Всички тези методи, уви, не са нови."

Според Наришкин практиката показва, че "схемата с позоваване на някои разузнавателни данни" отдавна се практикува от САЩ "постоянно". "Спомнете си Югославия, интервенцията в Либия през 2011 г., в Сирия през 2014 г. Последното: колко струва "афганистанската епопея". По телевизионните канали гледахме реалното бягство на американци от страната. Сега вече е известно, че причината е същата - грешка на американското разузнаване, която се провали в анализа на силата на режима на Ашраф Гани".

Западът все още не е осъзнал заплахата от нарастващо недоверие между държавите, коментира Наришкин.

"Засега западният свят, за съжаление, не е осъзнал напълно колко опасна за съществуването на човечеството е заплахата от нарастващо недоверие между държавите, разрушаване на основите на общата взаимна сигурност на страните".

"Несъмнено партньорството между разузнаването и разузнавателните служби на различни държави не е в състояние да се превърне в определящ фактор за подобряване на взаимното разбирателство и доверие в света, но със сигурност може ефективно да допринесе за това".

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) подготвят провокации по демаркационната линия в Донбас и тяхното "документиране" в стил фалшиви бели каски в Сирия, заяви Наришкин.

Според Наришкин съответните приготовления са "в разгара си" и не могат да бъдат скрити. "Всички, до известна степен, боеспособни части на въоръжените сили на Украйна са съсредоточени на границата с Донбас. Има масово прехвърляне на стотици тонове военна техника и боеприпаси от американски бази в Европа, от Великобритания, Канада. "Нараства контингентът от съветници и инструктори от специалните части на НАТО", продължи той. "Има дори информация за появата на многонационални групи от джихадистки бойци."

Обвиненията срещу Русия в агресивни планове спрямо Украйна са безпочвени, каза Наришкин. "Планове за "инвазия" нямаше и няма. И всичко, което се случва около това, е добре организирана провокация. Ние знаем авторите ѝ и виждаме с какви сили и средства продължава да се множи тази злонамерена и много опасна лъжа".

Отговаряйки на въпроса какво пречи на възстановяването на добросъседските отношения с Украйна, Наришкин посочи: "Накратко, това е невъзможността да се договорят режима в Киев и политическите сили, които дойдоха на власт по време на преврата през 2014 г. И президентът, и Радата изглежда не могат да вземат самостоятелни решения", каза той.

Според Наришкин има усещането, че те "послушно следват примера на националисти и западни ментори". "Много активно настояват държавния глава Володимир Зеленски най-накрая да се откаже от Минските споразумения, да разгърне военни действия в Донбас. Каква е целта? Мисля, че да унищожат народните републики. И всичко това с оглед да въвлекат Русия във вътрешноукраинския конфликт", заключи той.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания