Отидете към основна версия

7 530 127

Абсурдният спектакъл на Путин - световните издания за случилото се в Кремъл

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • крим

Погрешното тълкуване на историята беше възмутително дори по стандартите на бивш офицер от КГБ, който нарече разпадането на Съветския съюз най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Решението на президента Путин да признае независимостта на Донецката и Луганската народни републики предизвика незабавна негативна реакция от западните лидери, които заплашиха Русия със сурови санкции. Западната преса е изненадана как е взето решението за признаване на ДНР и ЛНР и анализира последствията от това решение и реакцията на Запада. Преглед на коментарите прави BBC.

Guardian: Абсурдният спектакъл на Путин

Изданието се чуди дали срещата на руския съвет за сигурност, на която участниците в него единодушно се изказаха в полза на признаването на независимостта на ДНР и ЛНР, беше излъчено на живо. Guardian нарича случващото се "абсурдно изпълнение".

Имаше много малък обмен на мнения, а очевидната "спонтанност" на събитието беше подкопана от близките планове на някои участници в Съвета за сигурност, което показва, че предаването "на живо" всъщност е заснето няколко часа по-рано, пише вестникът.

Това не попречи на руския президент да посочи, че на събитието се е състояла активна размяна на мнения.

Съвсем ясно беше, че решението за признаване на ДНР и ЛНР е взето много преди това странно организирано събитие, коментира Guardian съдбоносното заседание на Съвета за сигурност на Русия.

Повторното появяване на Путин часове по-късно с дълга и явно предварително подготвена реч само потвърди впечатлението, че всички решения са взети много по-рано.

Вероятно руският президент има много по-далечни планове, отколкото просто да отхапе парче от Източна Украйна и да поеме официална отговорност за териториите, които вече де факто контролира, пише Guardian.

Последните думи на Путин от обръщението към нацията, че ако Киев не спре военните действия, тогава Украйна ще бъде държана отговорна "за продължаващото кръвопролитие", бяха зловещи до крайност. Това просто звучеше като обявяване на война.

"Непоследователната реч" на Путин

Западът може да не винаги харесва това, което казва президентът Путин, но дори критиците му признават, че той обикновено говори добре, пише колумнистът на Times Марк Бенетс.

Но вчера, когато обяви на хората, че Русия ще признае независимостта на двете подкрепяни от Кремъл отцепили се републики в Източна Украйна, той изглежда е загубил реторическите си способности.

В разнопосочна реч, продължила близо час, руският лидер преподаде странен урок по история, отбелязва вестникът. Вчерашната реч беше бледо копие на добрите му публични изяви, като например на международната конференция по сигурността в Мюнхен през 2007 г., когато той заяви, че Русия се противопоставя на глобалната хегемония на САЩ.

През 2018 г. той беше аплодиран от московския елит, когато каза, че Западът игнорира предупрежденията на Русия, че ще бъде принудена да модернизира своя арсенал.

Вчера на телевизионния екран Путин се открои като самотна фигура, пише Times. Длъжностните лица трябва да се изолират, преди да се срещнат с него, за да го предпазят от COVID-19. Той прекарва по-голямата част от пандемията в селската си резиденция. Някои опозиционери се съмняват в психическото му здраве. Изданието цитира Дмитрий Гудков, критик на Кремъл, който казва: "Имаме нужда от добър психиатър. Преди или след Хага това е отворен въпрос."

NYT: Путин нарече украинската държавност бутафория. Историята казва друго

С убеждението на авторитарен лидер, който не се интересува от исторически нюанси, Владимир Путин обяви Украйна за изобретение на Ленин, който според него погрешно е дарил Украйна с държавност, давайки ѝ автономия в рамките на новосъздадения СССР, който се е установил на територията на Руската държавност.

Погрешното тълкуване на историята беше възмутително дори по стандартите на бивш офицер от КГБ, който нарече разпадането на Съветския съюз най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век.

Историята и културата на Русия и Украйна наистина са тясно преплетени. Но щастливото братство на народите, при което Украйна се вписва плътно в тъканта на голяма Русия, е под съмнение, пише New York Times.

Части от съвременна Украйна наистина са били част от Руската империя през вековете. Но други части попадат под юрисдикцията на Австро-Унгарската империя, Полша или Литва.

"Аргументът на Путин, че Украйна исторически е принадлежала на Русия, е просто погрешен", казва Клиф Купчан, председател на Eurasia Group, консултантска компания за политически риск.

Не Москва даде независимост на Украйна през 1991 г., а украинският народ, който реши решително да напусне Съветския съюз на демократичен референдум, припомня New York Times.

Сега, когато около 190 000 руски войници обграждат Украйна като сърп, твърдението на Путин, че самото съществуване на Украйна като суверенна държава е резултат от историческа грешка, ще изпрати сигнал като светкавица по всички земи, някога под управлението на Москва.

Daily Telegraph: Има малка надежда да избегнем войната

Daily Telegraph пише, че тонът на президента Путин по време на обръщението му към нацията и представянето на Украйна като непосредствена заплаха за сигурността на Руската федерация остави малко надежда, че войната все още може да бъде избегната. В понеделник той изпрати руски войски в Донбас "за поддържане на мира".

Daily Telegraph цитира служител на западното разузнаване, който каза, че руските части във всички предполагаеми оси за руска инвазия са в готовност да атакуват. Всички признаци, които се виждат, са за мащабна инвазия от множество посоки и с множество цели.

Британският премиер Борис Джонсън нарече признаването на ДНР и ЛНР грубо нарушение на международното право, суверенитета и целостта на Украйна, а президентът Байдън вече подписа указ за пълна забрана на търговията и инвестициите в ДНР и ЛНР - санкции, които ще бъдат допълнителни и извън общия отговор на санкциите на западните страни. Очакват се нови и още санкции от САЩ спрямо Русия.

Все още обаче не е ясно какво ще включва този пакет, наречен преди това от Байдън "опустошителен", като предупреждение за сдържане на Путин.

ЕС се споразумя за "ограничен" пакет от санкции, които ще бъдат насочени към "отговорните" за признаването на отцепилите се региони, каза холандският премиер Марк Рюте.

Някои политици казват, че най-мощните санкции трябва да се държат в резерв, докато руските войски преминат границата.

CNN: Потьомкинската политика на Кремъл

Източник от администрацията на Джо Байдън, с когото говори CNN, нарича поведението на Кремъл като "политика на Потьомкин". Президентът Путин изостря конфликт, който сам създаде", обяснява CNN.

Въпреки това висшият служител на администрацията предполага, че въвеждането на нови руски "миротворчески" сили в Източна Украйна само по себе си няма да доведе до пълния пакет от санкции, с които администрацията заплашва в случай на руска инвазия. Той отбелязва, че руски сили присъстват в тези райони от 2014 г.

"Затова ще следим много внимателно какво ще правят през следващите часове и дни и нашата реакция ще се промени в съответствие с техните действия", каза служителят. Според него "сега изглежда Русия ще действа открито в този регион и ние ще реагираме съответно".

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 78 гласа.

Свързани новини