Отидете към основна версия

11 948 81

Какво обеща Путин на Донецк и Луганск

  • владимир путин-
  • украйна-
  • крим-
  • донецк-
  • луганск

В нощта на понеделник срещу вторник текстовете бяха внесени в Държавната дума за ратификация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ресорните комисии на Държавната дума по международните въпроси и по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците единодушно препоръчаха долната камара да ратифицира споразуменията с Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, предаде ТАСС.

В нощта на понеделник срещу вторник те бяха внесени в Държавната дума за ратификация. Очаква се днес и долната камара, и Съветът на федерацията да обсъдят този въпрос.

Споразуменията с ДНР и УНР се сключват за срок от 10 години с автоматично удължаване за още 5. Във финансово-икономическата обосновка на договорите се посочва, че ратифицирането им няма да изисква допълнителни бюджетни разходи. Според текста на споразуменията охраната на границите на ДНР и ЛНР „ще се осъществява чрез съвместни усилия на договарящите страни въз основа на интересите на собствената им сигурност, както и на мира и стабилността“. По този въпрос ще бъде сключено отделно споразумение. Споразуменията предвиждат също, че всяка от страните ще предостави на другата право да строи и използва от своите въоръжени сили военни бази и съоръжения на нейна територия. Договорите предвиждат защита на етническата, езиковата, културната и религиозната идентичност на националните малцинства.

Гражданите на Донецката и Луганската народни републики ще могат да имат руско гражданство при условията, определени от закона, страните по споразумението също така ще сключат допълнителни споразумения за разрешаване на въпросите на двойното гражданство. Упоменато е, че на територията на всяка от договарящите се страни „се признават документи, издадени от държавни органи и органи на местно самоуправление на другата договаряща страна“.

Според споразуменията Русия ще предприеме ефективни мерки за поддържане и функциониране на финансовите и банкови системи на ДНР и ЛНР, въз основа на факта, че законното платежно средство на тяхна територия е руската рубла. Освен това, според документите, страните по споразуменията се задължават да "осигурят благоприятни икономически, финансови и правни условия за предприемаческа и друга икономическа дейност, включително насърчаване и взаимна защита на инвестициите", както и да насърчават различни форми на сътрудничество и преки връзки между гражданите на страните.

Споразуменията с ЛНР и ДНР в същото време предвиждат по-нататъшно приемане на мерки за обединяване на енергийните, транспортните и телекомуникационните системи. Освен това, според документите, страните по споразуменията възнамеряват да предприемат мерки за уеднаквяване на гражданското и данъчното законодателство, както и законодателството в областта на пенсиите.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 104 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания