Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 10:00 4 617 131

Вижте Украйна. Ако България беше станала 16-а съветска република

  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

Не се чудете, когато големи части от българското население са готови да спорят за качеството на руската техника, за руското оръжие или да застават на страната на диктатор, виновен за смъртта на хиляди

Вижте Украйна. Ако България беше станала 16-а съветска република - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Десетилетия наред българинът е учен на любов към Русия - част от държавната пропаганда на БКП, която е подготвяла населението за присъединяване към СССР. България не стана 16-а съветска република, но пропагандата остана.

Кадри на артилерийски или минометни обстрели, при които снаряди попадат в детски градини и населени места; автобуси с бежанци и временното им настаняване в спортни зали; безкрайни колони с военна техника; изпращане на руски войски… Ще има ли война и кога ще свърши?

Това са новините от Донбас в Украйна в последната седмица. Почти същите картини наблюдавахме от Абхазия в Грузия през 2008 година и от Приднестровието в Молдова през 1990 година.

Общото в трите случая е, че главната действаща армия е руската, която "спасява" местното руско население, а действието се развива в бивши съветски републики.

И на фона на събитията от последните дни можем само да се радваме, че България не стана член на СССР - или 16-ата република, за което бяха подготвени поколенията израснали у нас от 1944 до 1990. Не е нужно човек да има опит в мисловните експерименти и теорията за паралелните вселени, за да му е ясно как щеше да свърши това.

Десетилетия на пропаганда, преразсъдъци и стереотипи

В същото време немалко българи подкрепят Русия. Така например, запитани от една от най-големите български телевизии на 20 февруари "На кого вярвате в конфликта НАТО-Русия", над половината зрители и читатели застават на страната на Русия.

За страничен наблюдател това е странно и необяснимо. От инфодемията покрай коронавируса обаче знаем, че българинът трудно се ориентира в информацията. В България дезинформацията се използва доста успешно и за предизборна агитация - без да среща институционален отговор. Като добавим, че населението има ниска медийна грамотност и отговорът донякъде изплува.

Но има и друга причина и тя се крие малко по-назад в историята: държавната пропаганда на БКП десетилетия наред е подготвяла народонаселението за присъединяване към СССР. Невъзможно е просто да я няма тази така необяснима любов към всичко руско, днес включително и към Путин. Защото през тези десетилетия успешно са създадени предразсъдъци и стереотипи.

И въпреки че самият Тодор Живков отрича в мемоарите си, че е целял присъединяване на България, голяма част от хората, преминали през образователната система на соца, помнят, че това се възприемаше, като нещо неизбежно. А СССР бе представян едва ли не като раят на социализма.

Как България не стана 16-а република

За първи път въпросът за присъединяването на България към СССР е поставен официално от Тодор Живков пред пленума на ЦК на БКП на 31 юли 1963 година. Тогава първият секретар на партията излага разбирането си, че "суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът - щастие и благоденствие на народа. Ние работим за народа, а не за формата". Живков уточнява, че идеята за присъединяване към СССР всъщност е завещана от Георги Димитров. Самият пленум, на който Партията обсъжда в детайли предложението му, е на 4 декември 1963 и документите от него остават в тайна до този век.

Лидерът на СССР Никита Хрушчов отклонява предложението на Живков, както и същото предложение на първия секретар на ЦК на Чехословашката комунистическа партия Антонин Новотни, което е постъпило няколко месеца по-късно. И в двата случая има икономически мотиви, става ясно от разсекретените документи - например намаляване на цените на доставяните от СССР суровини.

Тодор Живков не се отказва и пробва втори път - при Леонид Брежнев. През юли 1973 Живков отново събира на секретен пленум ЦК. На участниците е раздаден документ, в който присъединяването е разработено по области - икономика, култура, политика - и е доста по-подробно. Но и Брежнев не видял икономически ползи от присъединяването на България, а само външнополитически проблеми и не приел.

Това "присъединяване" е било държано в тайна, но народът е трябвало само да го поиска. Тоест да си повярва, че го иска. И тук идва пропагандата. "Затова е необходимо, наред с осъще­ствяването на конкретните икономически мероприятия, да се организира и проведе голяма политическа и идеологическа работа сред народа. Всички сектори на идеологическия фронт трябва още по-активно, отколкото досега да съдействат за сближаването на Народна република България със Съветския съюз, да разясняват перспективата за по-нататъшното развитие на взаимоотношенията между нашите две братски страни", казва Тодор Живков пред пленума на ЦК на БКП на 31 юли 1963 година. Той нарежда "за още по-широко разпространение на постиженията на съветската наука, култура, литература и изкуство в България и на българската наука и култура в Съветския съюз, за масово­то изучаване на руски език" и още, и още..

През 1966, на Деветия конгрес на БКП, се взима решение за издаване на многотомна история за отбелязване на 1300-годишнината на България. В изложението на проф. Христо Христов, директор на Института за история при БАН, докладвано по-късно, се казва: "Написването на многотомна научна история има не само на­учно-познавателно, но и важно обществено-политическо значение за възпитанието на нашия народ в дух на социалистически патриоти­зъм и пролетарски интернационализъм, за укрепване и развитие на дружбата ни с братския Съветски съюз и другите социалистически страни."

Любовта към всичко руско

А темата с любовта към СССР намира място във всички учебни предмети, както и в цялата култура - изобразителното изкуство, театър, литератур, кино, медии, музика и т.н.

За това не се чудете, когато големи части от българското население са готови да спорят за качеството на руската техника, за руското оръжие или да застават на страната на диктатор, виновен за смъртта на хиляди. Те правят това заради успешно създадените стереотипи. А те могат да бъдат необикновено устойчиви, да се предават от поколение на поколение и да се приемат като даденост, реалност, факт. Специалистите по пиар и по дезинформация го знаят много добре. А и тя - дезинформацията - е част от бойните действия на почти всяка армия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    170 21 Отговор
    Егати и масираната пропаганда тече по медиите,мисля че даже и във Северна Корея ще ни завидят.

    Коментиран от #9, #20, #42

  • 2 123456

    191 35 Отговор
    16 република не станахме. но 51 щат станахме. вижте ни сегя

    Коментиран от #109

  • 3 Пенсионер

    41 128 Отговор
    Така е. България винаги е била зависима от Русия и трябва да й се отблагодарява материално и морално
    Путин е диктатор, дори терорист

    Коментиран от #7, #18, #30

  • 4 Делю Хайдутин

    161 26 Отговор
    За 30 години англисаксите ни направиха от 10 млн на 5 млн.Ако не се отделим от тях скоро ще изчезнем

    Коментиран от #50, #122

  • 5 momo

    152 15 Отговор
    Нещо взех да се бъркам. Тук пише, че "Путин бил виновен за хиляди убити". Да не би Русия да нападна Югославия, Ирак, Афганистан, Либия и т.н.? Всяка наглост трябва да има граници, но може би за евроатлантиците това не важи?

    Коментиран от #49, #114

  • 6 Кинжал

    127 19 Отговор
    ""На кого вярвате в конфликта НАТО-Русия", над половината зрители и читатели застават на страната на Русия.За страничен наблюдател това е странно и необяснимо. ". ..Необяснимо е само за манипулаторите от Дойче Зеле. За нас е съвсем естествено! Ние българите заставаме зад братска Русия, какво има да ви се обясняваме!
  • 7 Бай Тошо

    112 24 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Напротив! Русия ни даваше всичко без пари като на малък брат,а сега запада само ни граби.

    Коментиран от #17, #112

  • 8 Днес ще е весел ден

    19 86 Отговор
    Калинките от Съветско Възраждане ще се правят, че протестират за права, а не за вожда им в Кремъл.
  • 9 /////

    67 6 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    След Гьобелсвеле е ред на джaмбazвеле.

    Коментиран от #102

  • 10 Теле

    59 7 Отговор
    Гьобелс или е оживял или Менгеле го е клонирал
  • 11 Факт

    24 56 Отговор
    При Боко де факто бяхме руска губерния, подарихме 600 млн. евро за арбитража за Белене, подарихме 3 млрд на руски фирми за строителството на руски поток, позволихме на руснаци да трепат български търговци, подарихме 1 милиард на Лукойл от неплатени данъци и т.н.

    Коментиран от #106

  • 12 Вова император на Третия Рим

    87 15 Отговор
    Ми вие да не очаквате такива като Паси, Митов, Поптодорова и пр да научат българите да обичат американците? Българинът е душевно свързан с руснака, както брат с брата и по език и по религия и по обичаи. Ние нямаме нищо общо със западните изчадия.

    Коментиран от #25

  • 13 Българка

    39 95 Отговор
    Изумена съм колко заблудени путинопоклонници има тук. На какво се възхищават? На енергийната криза, причинена основно от агресията на путинова Русия и която води до голяма инфлация? На официално заявен апетит за българските черноморски територии? На това, че свитата на Путин агитира в РСМ омраза срещу България , че Кирил и Методий са македонци и Македония е дала на света славянската азбука? Хора българи ли сте? Дори Левски не е бил поклонник на Руската империя
    Народе?........

    Коментиран от #27, #34, #104, #111, #115

  • 14 пьешу

    51 7 Отговор
    "Десетилетия на пропаганда, преразсъдъци и стереотипи" вкисналото зеле очевидно има извнапредвид себе си. проблемът не е в това, ккава е същността на тая машина за евтина пропаганда, проблемът е, че доста представители на популацията имаха глупостта да ѝ повярват навремето.
  • 15 Петър

    73 11 Отговор
    Два месеца през 1999г. САЩ и западните държави убиваха сърбски деца,и същите тия държави сега искат да убедят хората че Путин е лош,а те са по добри и читави от Дева Мария,айде нема нужда.
  • 16 Павел Николаев

    63 8 Отговор
    И вие, DW, добре се справяте с дезинформацията :)
    Послепис: Тези дни се чудя на тезата как Русия е агресор защитавайки жителите на ЛНР и ДНР. Представете си следното обаче: ако Америка, Канада и др. пращат оръжие на македонците да обстрелват българите в Македония как ще реагирате и кого ще наречете агресор ? :) Според мен ще наречете агресор този, този който посочат от ул. „Козяк“ 16 :)

    Коментиран от #28

  • 17 Ха ха ха

    15 50 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Тошо":

    За това ли нямаше нищо по магазините?

    Коментиран от #35

  • 18 Теле

    2 31 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    В България единствените терористи да пенсионерите
  • 19 хахаха

    52 12 Отговор
    България не стана 16-та република на СССР, но успешно стана 25-та територия на ЕС...та каква е разликата между едното и другото? :)))
  • 20 абсолютно

    50 8 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    съм съгласен с теб, толкова много западни марионетки са впрегнати да плюят и чернят, че е гнусно даже...
  • 21 Книга

    26 3 Отговор
    Има една много ценна книга, на проф. Баева. Кое е ценното? Архивните материали? Тиражът е изчерпан. Истината е в архивите, другото е фейк и пропаганда. По този повод скоро попаднах на един украински автор, над хиляда страници труд: "Невидимият заговор срещу Човечеството",Сенченко. В България, разбира се, подобни книги не се превеждат, та той цитири Куигли и др. Препоръчвам.
  • 22 Българина

    53 8 Отговор
    вижте България 32 г 51 щат на сащ, свърталище на цру и пентагона, най бедна и изчезваща. Факти станахте рязко русофоби, ще го закъсате с русофобията
  • 23 УСА боклук

    43 6 Отговор
    Аз бих поставил друг надслов" Вижте приятелството на УСА до какво доведе територията на Грузия, на Украйна.И да не забравим че имаме Пиринска Македония"
  • 24 Готово...

    45 6 Отговор
    ....видях “източника“ и повърнах ...
    Най популярнито немско име - Михамед ...
  • 25 Българка

    14 45 Отговор

    До коментар #12 от "Вова император на Третия Рим":

    Страшното е че не се прави разлика между обикновените руски хора, които също са заложници на новия фюрер и агресора Путин, олигарха Путин, диктатора Путин и свитата му

    Коментиран от #39

  • 26 Урюрвкос

    18 5 Отговор
    пратиха една българска аспирантка в Москва преди 25г. да търси документи по темата. Получи допуск до Ленинската библиотека и някой архивни филиали. Нищо не намери. Главното условие за присъединяване е обща граница. Карело-Финската република е 16-тата до 16юли 1956г. след това е разжалвана до административна област (както и Кримската). Сериозно е обсъждана кандидатурата за Афганистан като 16-та и дори жепе линия построили до границата.
  • 27 антрашпиц

    28 8 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Българке,върви са ш...
  • 28 Петър

    16 3 Отговор

    До коментар #16 от "Павел Николаев":

    За всичко си прав,но те моля да не наричаш тази държава Америка.
  • 29 комунист

    36 10 Отговор
    Така е! Аз съм промит мозък, подкрепящ Русия - ама тогава не заключвах къщата си десетилетия наред - а, посочете ми един щат в Америка, къдетобнякой дори може да си помисли това?

    Коментиран от #98, #127

  • 30 Анонимник

    39 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Добре, да приемем, че Путин е диктатор-терорист... Какво е извинението на Запада, че прави същите глупости като него?
    Нарушаване на териториалната цялост на една страна било неприемливо... А, Косово какво беше ... е, освен димна завеса да скрие поредният път, когато хванаха Клинтън в някоя стажантка.
    Незаконна окупация и използване на сила? Защо някой не погледне глупостите на САЩ, че те реално не са обявявали официално война от 41ва, като всичко впоследствие били "хуманитарни и полицейски мисии"..
    Дезинформацията и пропаганда... Колин Пауъл, Буш Мл. и другите от мозъчният тръст намериха ли онези химически оръжия, че вече 19 години станаха от началото на "полицйската" акция в Ирак.

    Та, какво е извинението на Запада?

    Коментиран от #45

  • 31 Източна ромелия

    39 8 Отговор
    Ей това дойче зеле много завижда , че 80% от българите са русофили, а не американофили
  • 32 mile

    33 4 Отговор
    Абе за какво като санкционираме Путин, и се оказва че ние ще палщаме всичко по-скъпо. Егаси и системата и схемата.
  • 33 Българка

    39 8 Отговор
    Промиване на мозъци и яка пропаганда.........какво правят американците под прозорците на Русия? Защо нашите хубостници са всеки ден при Херо,поне по един креват да си сложат при нея и да не излизат от там........не изкривявайте информацията за Русия.....ние къде сме в цялата ситуация....лижем подметки,на онези зад океана....които са тук,за жалост!
  • 34 Теле

    38 11 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Не е морално човек с краварско съзнание да се пише Българк
  • 35 Делю Хайдутин

    42 10 Отговор

    До коментар #17 от "Ха ха ха":

    Такива храни каквито имаше през соца сега младите не са виждали.Натурални храни и истински за стотинки.Свършваха бързо защото народа беше богат и грабеше с каси.
  • 36 некой си

    20 7 Отговор
    СЕ ДОИЧЕ ЗЕЛЕ И ЕВРЕИТЕ ГИ УЧАТ ДА СЕ НАРИЧАТ ТО И ДРУГИ ДЖЕНДЪРСКИ ИМЕНА ,ДЕМОКРАЦИЯ
  • 37 БГ0000

    45 10 Отговор
    Всички заводи,предприятия и сгради бяха построени с руски цимент и суровини,Кремиковци също...цяла България...НЕ ПЛЮЙТЕ!!!
  • 38 Слава на Русия !

    22 11 Отговор
    Вова е Бог !

    Коментиран от #110

  • 39 Вова император на Третия Рим

    25 10 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    Ми ти за гейче като Макрон ли си мечтаеш? Русия е империя много преди САЩ да съществува, там народът се гордее с управниците си, за сметка на пропадналите западни колонии, коите не навиждат дори родните си пудели. Ако го нямаше Путин, синът ти да носи вече пола в Източна Европа.
  • 40 тези май

    10 6 Отговор
    съвсем изперкулясаха БОЖЕ ПРИБЕРИ СИ ВЕРИСИЙТЕ
  • 41 майката на костов

    21 6 Отговор
    Авторът на статията е анонимен, защото е "храбър" ученик на Йозеф Гьобелс и користен атлантик! Тия дни изплува най мръсната пяна от бг общество, а основният им мотив е страх!
  • 42 Простият човек

    13 24 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    си е прост завинаги, той си тачи просташката русия, даже и да вижда , че са изверги !
  • 43 Не медийна

    6 2 Отговор
    Липсва като цяло грамотност
  • 44 долу сащ

    26 5 Отговор
    между 29 юни и 2 юли 1991 на среща в Брюксел в сградта на Нато е подписан меморандум където се казва че Буш ще намали американските войски до 80000, а сега са 150 хил. както и че няма да се присъединяват към нато ПОЛША РУМЪНИЯ УНГАРИЯ И ЧЕХОСЛОВАКИЯ, защото казва Уорнер, гл секретар на нато, нама да позволим изолцията на Русия от европейската общност!!! този документ е разсекретен 2017 г сащ са МОШЕНИЦИ И УБИЙЦИ
  • 45 Пенсионер

    4 14 Отговор

    До коментар #30 от "Анонимник":

    Приемам, че си прав. Но не отричай, че войски на запада , САЩ, ЕС са на границата на Русия, а 200000 руски войски и военна техника са на границата на Украйна. Даже вече нахлуха на територията на Украйна

    Коментиран от #51

  • 46 Някой

    19 5 Отговор
    Еее, само по заглавието се познава, че DW е източник на тази "статия". Просто кухи фрази, при това силно подвеждащи.
    Абе, журналистиката е умряла отдавна. И то първо в Западния свят.
  • 47 Иванушка

    15 5 Отговор
    Гледам Украйна и проблема е че вече не е Съветска република. България проблеми няма, ще перефразирам Сталин - няма българи, няма България, няма и проблем.
  • 48 Този онзи

    26 3 Отговор
    Надявам се да съм схванал идеята на статията защото спрях да я чета в първата и третина. Относно десетилетията през които ни учеха на любов към Русия мога да ви гарантирам че ако тогава се направаше анкета за Русия или за запада, процентите за Русия щяха да са огледало на тези сега. Арогантната политика на запада, подмазвачеството и слагачеството на днешните ни политици и примитивната пропаганда произведоха повече русофили отколкото на времето когато по закон трябваше да си такъв
  • 49 Hoho Boho

    6 17 Отговор

    До коментар #5 от "momo":

    Нещо взех да се бъркам.
    Ти оспорваш написаното, че "Путин бил виновен за хиляди убити"?

    Или понеже американците са правили същото в Югославия, Ирак, Афганистан, Либия и т.н.,
    то и Путин може да убива хиляди без да носи вина за това

    Коментиран от #77

  • 50 Смешника

    10 20 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    хахаха, народа избяга на Запад, не на Исток, не от хубав живот а от мизерията за която е виновна БКПи нейните Служби, олигарсите и мутрите, ти наистина си жалко комунде !!!!!

    Коментиран от #95, #119

  • 51 Анонимник

    17 4 Отговор

    До коментар #45 от "Пенсионер":

    То и двете страни си въртят номерата в Украйна е ясно като бял ден дори за Стиви Уондър. Истината е, че мен ме дразни лицемерието и двойният стандарт демонстриран от Западняците. Виж, ако не се представяха за "добрите" в цялата история, а просто за такива, които се борят за собствените си интереси... ;)

    Коментиран от #96

  • 52 Гост

    16 4 Отговор
    "...Живков уточнява, че идеята за присъединяване към СССР всъщност е завещана от Георги Димитров. Самият пленум, на който Партията обсъжда в детайли предложението му, е на 4 декември 1963 и документите от него остават в тайна до този век..."
    Т.е. няма документи за такова искане, но това не пречи на зелките от веле да бълват фалшиви глупости, като видни и достойни наследници на Гьобелс...
  • 53 Ерец

    9 1 Отговор
    Интересен ми е последния абзац на статията - Любовта към всичко руско , и изреждат … театър , кино , музика и т.н. Изглежда умишлено не е е споменато СПОРТ , защото трябва да стане дума за германския тенисист Александър Зверев син на емигранти от бившия СССР . Това не е ли лицемерие !? Има и още примери , но да не ставам отегчителен . На мен лично ми харесва DXL-5 …

    Коментиран от #73

  • 54 ежко

    20 4 Отговор
    Дойче зеле пак се изказа!В цялата си изтория след освобождението, ние сме правили само едно -да се лепнем за този които си мислим,че ще даде повече, към този който е по-силен!По време на соца, СССР беше станата с ресурсите, а България е бедна на такива.Не виждам принципна разлика от намерението ни да станем 16 република на СССР и това което направихме на практика -да станем членове на ЕС!Едно и също е и все е лошо!Разликата е ,че по време на социализма едното е било намерение, а след 10 ноември второто стана факт!
  • 55 Ицо

    16 7 Отговор
    Русия е велика Путин е номер едно всичко друго е лъжа на дойче зеле
  • 56 Хахаха

    16 3 Отговор
    Остави го ти СССР, минаха 30 години, все едно сме в момента когато Нацистка Германия е Западна Германия вече 30 години. Има леки разлики. Виж ся Американска техника няма, тя не съществува. Има само Китайска техника и то според парите които даваш може да е лоша, средна средно добра много добра и перфектна. Почвайте да учите Китайски, щото на Английски скоро няма да говорят и магаретата
  • 57 rusnak

    18 5 Отговор
    Хич не е добре това, че се пускат подобни пасквили. Това означава единствено, че западняците смятат Българите за бита карта с промити мозъци готови за гурме.
  • 58 Ботев Пловдив

    22 5 Отговор
    Пълен шед е това ....е това е истинска пропаганда в пълния си блясък. ..И автора да ми обясни , защо бяхме 4 по богатство в Европа, защо си произвеждахме всичко самостоятелно и ти. ..отговор не искам , той е кристално ясен , сега всичко си внасяме Европата....А изнасяме най ценното човешки материал, който твори в чужди страни ....СССР подкрепяше България във всичко .....Сега ни подкрепят с чертежи на самолети за милиарди.............
  • 59 ДаАмаДругПът

    28 6 Отговор
    Абе нагли смешници.Та ние сме точно като Украйна защото се продадохме на САЩ и НАТО.Ако бяхме с Русия,от 30-тат икономика в света,коя щяхме да бъдем сега.Ако бяхме с Русия от 4-тата армия в Европа,коя щяхме да бъдем сега и щяхме ли да разрешаваме на измислените македонци да ни диктуват какво да правиме или да разчитаме на изконния ни враг да ни пази от емигранти..Просто щяхме да си вземем Македония,която винаги е била наша.Да си на 4-то място по ВПродукт на глава от население в Европа а сега да си закопан някъде под земятя,на кого го дължиме това.Унищожиха ни икономиката за да ни подхвърлят траншове за да преживеем и да ни диктуват как да живеем.Унищожиха ни Армията за да им плащаме че уж ни пазят.И ако някой ми каже че след 32 години сме по добре сигурно е класически иди0т.
  • 60 Идиом

    21 5 Отговор
    Пак ни учат, че нищо не знаем за света и себе си. НАТО унищожи икономически половината от държавите на света: Корея, Виетнам, Ирак, Сирия, Ливан, Либия, УКРАЙНА итн. Сега САЩ ОГРАБВА И АФГАНИСТАН: харчи парите им за жертви от обучения от ЦРУ Осама бин Ладен.
    Задължават ни да купуваме скъпо щатско оружие и да им даваме базите си.
    Кога ще осъдят тези които ни вкараха в НАТО БЕЗ ДА НИ ПИТАТ?
  • 61 Пропагандистите на сороснята

    16 4 Отговор
    Вижте НАТО как раздели Сърбия как се пробва да раздели и Сирия, какво направи в Афганистан, Ирак, Либия, Окрайна и то само за 20 години средно на 3 години правят война!
  • 62 Privat Spase

    15 6 Отговор
    Говедарите в момента играят за веийна на три места Тайван, Окрайна, Босна и Херцеговина на две места в Европа и едно в Азия. В Афганистан е пълна бъркотия след 20г НАТО!
  • 63 Коко

    23 4 Отговор
    Нашето положително отношение към Русия е свързано не с пропагандата, а с конкретната полза, която сме имали от Русия. Българинът обича "око да види, ръка да пипне" и се влияе само от конкретни постъки. А те са следните:
    1. Благодарение на Русия имаме държава. 2. Благодарение на Русия и СССР имаме индустрия, здравеопазване и структура на съвременна държава. 3 Благодарение на Русия и СССР имахме и все още имаме много образовани хора - част от тях учиха там, а част от тях учиха в България в учебни заведения, създадени с участието на кадри от СССР. 4. Руснаците се отнасяха с нас като към равни, а в някои случаи и като към по-високостоящи, европейци. 5. Първата българска конституция, Търновската, е написана от руски учени от Петербург, по подобие на френската. Те правят това по молба на българите, въпреки, че нямат своя, защото по онова време имат цар. Правят го като интелектуално занимание в помощ на българите.
    А германци, англичани, французи, американци и други подобни, винаги са ни третирали като по-долна раса и винаги са подчертавали своето превъзходство над нас. Тези неща се усещат, без да си екстрасенс. За тези държави сме военен плацдарм, територия, на която могат да разполагат войските си, когато си щат, и от където могат да копаят злато, уран и каквото си поискат, без да плащат. Свободата на придвижване ни се даде, за да слугуваме в Европа. Известно е жалкото положение на българските работници в Германия, Великобритания, които живеят в мази, пълни

    Коментиран от #65

  • 64 Специални операции

    6 5 Отговор
    В основата на конфликта Грузия и Украйна е чичо Сам върти се около Русия пробва се и в Беларус!
  • 65 Коко

    16 2 Отговор

    До коментар #63 от "Коко":

    Известно е жалкото положение на българските работници в Германия, Великобритания, които живеят в мази, пълни с мухъл и са есплоатирани по-лошо от животни. Трудно е да ни убедите, че това е пропаганда, нали?
  • 66 Хихата

    22 6 Отговор
    Тъпото дойче зеле отново се излага с идиотски разсъждения. Именно поради непрекъснатата и натрапчива про-съветска пропаганда българинът МРАЗЕШЕ всичко руско (т.е съветско), включително езика (въпреки изучаването му от 4-ти клас и руските телевизионни петъци). И обратното - идилично възхваляваше всичко "западно". За това много допринесе цензурата, през която преминаваше всичко, дошло от Запад. Така българинът наивно вярваше, че на Запад всички стоки са качествени, включително филмите, музиката и цялата им култура. Когато дойде "демокрацията" българинът силно се разочарова от това, което взе да нахлува от идеализирания дотогава Запад. И усети, че големите европейски страни се отнасят към България дори по-лошо, отколкото се отнасяше СССР. И това е главната причина за обръщането на българите към Русия, а не соц-наследството!

    Коментиран от #91

  • 67 Идиом

    15 5 Отговор
    Deutsche Welle не автор! Напишете кого цитирате. Секретно ли е?
    Кой е автора? Фалшиви са ви новините ако са анонимни!

    Коментиран от #93

  • 68 Гарабед

    12 4 Отговор
    Нека да видим муцуната на автора. Защо се крие?
  • 69 ха ха ха

    16 4 Отговор
    Виждаме я каква стана, откак кравари и европейци стъпиха в нея, изнасят им даже чернозема... но видяхме и Крим откак Русия си го взе, а сега ще видите и с Донбас какво ще стане, пък после и съседните на тях ще видят, и те ще поискат от същото...

    Ако бяхме станали 16 република тогава, сега нямаше да сме тази оголена, опоскана държава, защото и нато, и ЕС, нямаше да посмеят да се настанят тук, да унищожат икономиката ни, индустрията ни, земеделието ни, отбраната ни, за да можем да ходим там, като "бели роби"!!!
  • 70 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 2 Отговор
    Цветелина ЯНЕВА шокира Тя е певицаПЕЕ чалга.ТЯ живее в ГРАД ДУБАЙ
  • 71 Така е

    5 15 Отговор
    Комунистите унищожиха България съсипаха ни като народ наричаха всеки патриот фашист и го обявяваха за народен враг създадоха Македония и македонците щяха да разпокъсат цялата страна и да създадат още държави и народи тези никога не са били българи и никога няма да бъдат
  • 72 Верно ли

    13 4 Отговор
    А стига бе!!! Зелето говори за "пропаганда"!!! Направо паднах под масата...
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 А бе то сега

    11 2 Отговор
    Ни учат към любов към ЕС и НАТО. Ама освен Паси да циври, друг не съм видял да си е научил урока...
  • 75 Ахахаха

    5 15 Отговор
    Още щахме да сме в СССР и да си караме жигулките, да си гледаме тв. Електрон, да работим на Правец компютри и да чакаме СССР да ни казва как сме в рая. Защото ако не се беше разпаднал, нямаше да знаем, че има и алтернатива. Още се ядосвам когато гледам филм от 80-те и видя, че хората са имали безжични телефони, коли с климатици, плоскоекранни телевизори, лаптопо, компютри, абе всичко.5276

    Коментиран от #83, #92, #103

  • 76 българин

    7 2 Отговор
    Добре, че не стана. Има Господ.
  • 77 МиДа

    11 3 Отговор

    До коментар #49 от "Hoho Boho":

    Според наште русофилчета, щом не харесваш Путин, значи обичаш американците. За тях е непонятна обичта единствено към родината.
  • 78 Морски

    9 5 Отговор
    Не "повече от половината"DW!Скромничите,почти целия български народ сме на страната на Русия!На страната на НАТО са само продажниците и ниско образованото население с малко сиво вещество в главите си.И с наглата си пропаганда няма да постигнете абсолютно нищо,а само още повече ще ни настроите срещу западния агресор!

    Коментиран от #123

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Комон Сенс

    9 2 Отговор
    Материалът е ирелевантен, Звучи изцяло извън контекст.
    Сякаш е писан за друго общество, друго минало и друга държава.
    Пришито някак, етикирано, като етикет "12 годишен бърбън", лепнат на бутилка със студен чай.

    Тирадата няма да достигне до умовете на публиката., защото е ирелевантна и плитка.

    Като започнем от това, че автора се жалва от някакъв си интернационал, а собствената му медия е авангард на интернационализма и рекламира деградация на държавните институции и трансфера на суверенитет от десетилетия и стигнем до ирелевантната но неминуема връзка с ковид и недоволството от уронването на демократичния характер на обществения живот. За платените лаладжии е някак естествено да повтарят целия набор опорки от единственопознатата им парадигма, колчем някой репи да им противоречи нещо. Ако си против задължителното боцкане или не смяташп, че вкасините са репение на всемирните проблеми, значи си ... ... ... ... ...

    .........

    Единствената цел която може да постигне подебен материал е да самоизтъкне автора като голям атлантик и правоверен ваксинатор пред незапознати с българското обшество и история външни фактори.
  • 81 free man

    7 2 Отговор
    Липса на самочувствие/то пък иска покритие/ е основният недостатък на българина.Имаме страхотни поговорки:"на гол тумбак чифте пищови";"интереса клати феса" например.Имаме мнение за всичко и все търсим изгодата,вместо да учим и работим здраво.Защо трябва да се навираме м/у шамарите с непремерени изказвания,вместо да използваме конюктурата и си гледаме интереса?!Направо ми се драйфа,когато драскащите тук почнат да защитават САЩ,или Русия.А за носталгията по неосъщественият социализъм никъде по света,вкл. Русия,не ми го побира ума!Реалността е такава,каквато е,другото е изкукване...

    Коментиран от #86

  • 82 Казуар

    4 1 Отговор
    Забрави се, че при живковизма винаги до българскато знаме се поставяше съветското червено.
  • 83 странно

    4 4 Отговор

    До коментар #75 от "Ахахаха":

    Къде по света ползват компютри Правец 8 ли 16? Може би в Кирай или Северна Кореа?
    Абсурдно несъстоятелни са ви писанията.

    Освен това, не мисля ,че компютрите Правец днес щяха да са по-лоши от китайските, тайванските, малоазийските и прочее пирпоитреби от които са сглобенои днепните ни компютри. Ако сравним качетвото на мапините през 80-те , то те ни най-малко не са били символ на калпавия продукт, за какъвто искаш да ги изкараш.
    Не лсучайно и днес сме сред страните производители на умове в тази област, заедно с азиатксите гиганти.
  • 84 Гришата

    6 1 Отговор
    ако сме 51 първият щат на САЩ да викаме ура ако получим равни права с останалите щати,но тези янки не ни допускат дори в коридора ,визите не ги отменят ,те ни смятат народ изчезващ ,трето качество ,те искат нашата територия ,земята ни за военни бази и жива сила насочена против Русия
  • 85 Уважаеми,

    10 3 Отговор
    имам поглед върху живота в Лондон. Следя им новините, корупционните им скандали са по-големи от нашите, разликата между шепата богати и мнозинството оцеляващи работещи е огромна, експлоатацията на емигрантите от Източна Европа е отблъскваща. Да част от медиите са по-свободни, но те разкриват аферите без да има особени последици за едрите нарушители. Друга част от медиите са толкова удобни, колкото и нашите и за почерпка са готови да напишат всичко най-добро за вас (справка Левисън, принц Хари).
    Съветският проект, макар и платен с много жертви беше в пъти по-справедлив и ограничаваше алчната човешка природа.
    Западът е натрупал богатства от системно ограбване на по-наивни народи, така че престанете да го изкарвате дар Божи за човечеството. В момента той превръща украинците в дългови роби.
  • 86 фри майнд

    2 1 Отговор

    До коментар #81 от "free man":

    Първо - варианти на тези 2 поговорки има във всяка една друга култура (стига същата да е достатъчно добре развита). Има дори латински сентенции (в малко по висок стил но със същото нзачение).
    Второ - и двете поговорки са напълно вярни.

    Нима като кажем, че трябва първо да потърсим кой печели от нещото, за да разберем кой го епредизвикал е глупост? Или израза че няма вечни приятели а само вечни интереси? Над 100 други примера мога да ти дам.
    Същото за голия тумбак. Всеки знае, че ез икономика армия не се прави. Освен ако целта не е с тази армия да заграбиш бързо ресурси от съседите, де.
  • 87 НАТОВЕЦ

    7 1 Отговор
    Може да съм натовец, но глупост вилнее изобилно напоследък. Не че някои факти не са такива, но внушенията им са различни според обстоятелствата и обстановката. Тоест контекста, казано на по-така български. Та на аФтора да зададем Оточняващ контекста на изложението му въпрост: Откакто отпадна "вероятността да станем съвеЦка република" с колко нарастна брутният ни продукт по паритет на покупателната способност? Ама не на глава от населението. За населението-втори Оточняващ въпрос: Откакто сме република в състава на ЕС с колко нарастна населението ни? На вторият въпрос се допуска и отговор с отрицателен знак...чисто математически.
    Не е лесно да си обективен...

    Коментиран от #90

  • 88 3 в едно

    6 1 Отговор
    Защо трябва позициятра по украинската криза да върви заедно с българофобия и ковид-комосмолски прос-тотии?
    Не се справяте ДВ, ама хич.
  • 89 Механик

    7 3 Отговор
    Дойчевеле, на врата си да стъпите, пак няма да накарате българина да мрази Русия. Това не го ли разбрахте за 32 години? Нещо, ментални отклонения ли имате, да не може да ви светне в главите това, което ви разправям?
  • 90 там е пробмелът

    9 1 Отговор

    До коментар #87 от "НАТОВЕЦ":

    От 33 години номенклатурата ни се офрмира отново на принципа на чуждопоклоничеството, но спрямо други външни сили.
    И резултатите ни отново са плачевни. Дотолкова плачевни, че дори медийната цензура о нонстоп пропаганда (да не забравяме автоцензурата и конформизма) не могат да прикрият фактите.
    Проблемът не е в пропаганата, нито в спосбносите на публиката да осмисля информацията.

    Проблемът е в ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!

    Ама нямаме късмет. И тия не щат да порменят кофтито реланост. Пропагандата била проблем - сиреч пак само в ппропаганда ше бъде инвестирано??
    Ами честито. Следсващия 1 млн избягали от държавата ще я доликвидират.
  • 91 НАТОВЕЦ

    4 2 Отговор

    До коментар #66 от "Хихата":

    Така си е.Сега хората станаха русофили по същия механизъм.
  • 92 Пловдив

    6 5 Отговор

    До коментар #75 от "Ахахаха":

    Ганчо , ако отидеш в Москва ще ти падне шапката , като видиш , кой какво кара....ти да не си на някви хапчета ?! Те в Русия още с Правец работят , затова ,НР им направи златна серия само за тях ...колко си далече ....

    Коментиран от #97

  • 93 НАТОВЕЦ

    2 1 Отговор

    До коментар #67 от "Идиом":

    ДВ побликували анализ.Публиката питала: Вие за новините от различни източници ли четете? Вие като четете някакви информации, ползвате ли опонентни източници, чели ли сте други анализатори?
    ДВ отговорили: DW ist Schriftsteller, kein Leser.

    ПП
    Перифраза на вица за чукча писател, не читатель.
  • 94 МОШЕНИЦИ !

    6 5 Отговор
    САЩ и НАТО излъгаха Горбачов, че Алиансът няма да се разширява нито сантиметър на изток
  • 95 Даааа

    7 2 Отговор

    До коментар #50 от "Смешника":

    АБСОЛЮТНО ВЯРНО! ! ! ! ! ВСИЧКИ БЯГАТ НА ЗАПАД И ДО ДЕН ДНЕШЕН ОТИВАТ ДА ЖИВЕЯТ, ДА РАБОТЯТ, ДА ХОДЯТ ПО ПОЧИВКИ НА ЗАПАД, ЩО НЕ ОТИДАТ В РУСИЯ, СЕВЕРНА КОРЕЯ, КИТАЙ И ДР. ..........................ВСИЧКИ, КОИТО ТОЛКОВА, ,ОБИЧАТ" ПУТИН, СИ ИЗПРАЩАТ ДЕЦАТА НА ЗАПАД! ЩО НЕ СИ ГИ ПРАЩАТЕ ПРИ ПУТИН А!
  • 96 пак от пенсионер

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Анонимник":

    Е кво му е лошото на Запада?Че брой пари на Русия за щяло и нещяло ли?Те ти французите?Знайш с колко са набутаха с тия санкции ся,дет ще ги чакаме да ги дигнат поне след 10 години?С 15 млрд.€ Затворени в проекти вътре в Русия.И само те да са?Така,че свали малко гарда.Те,руснаците са си алчни по природа.Помна преди повече от тридесетина години беше.Една рускиня ми бута в ръцете чьорная икра.За кво ми е това ма?-питам.Эта харашо ценится в целий мир.Може и ценится,ама ако ти го иска стомаха.На някои не им харесва.И все едни такива.Мине по небето някой изстребител и руснака веднада да се изхвали Эта наш.А бе,къф ваш бе?Вашите летат там у вас.
  • 97 ФИЛ

    6 3 Отговор

    До коментар #92 от "Пловдив":

    А кажи около Москва какво е. Или там не си ходил, защото е страшно!
  • 98 Антикомунист

    6 8 Отговор

    До коментар #29 от "комунист":

    Не си я заключвал, защото нищо не имало зо краднене тогава (то и по магазините нямаше нищо)

    Коментиран от #105, #107

  • 99 Министерство на Истината

    9 4 Отговор
    Виждам кой е изпльоскал тоя "шедьовър" и се насилих да го прочета до край. Не съжалявам, защото разбираш какво крои, цели и как го прави Врагът. Тъпото, соросоидно задкулисие и представа си няма от българите, начин на живот, мислене и ред други наши особености. Опитва с покровителствен тон да ни внуши, че сме тъпички, не осъзнаваме "великата полза" от фъксините и какво едва ли не Божие благоволение е "невижданото щастие" да бъдем приети в еврогейското сборище, оттървавайки ни по този начин от злата Русия и Путин. Лошото на този бълвоч е, че има много мислещи хора, които не се подават на манипулации и гола пропаганда, могат да сравняват, преценяват и помнят какво е било, и виждат какво е сега. Повечето българи не сме тъпи като тяхното население и не се хващаме на трикове за малоумни. Това DW е кафяво веле, злязло на повърхността от дефект в канализационната система.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Правилното заглавие е

    7 3 Отговор
    "Вижте Украйна СЕГА. А също и "Вижте България СЕГА" - от държава сред първите 30 в света по жизнен стандарт -днес КЪДЕ СМЕ НИЕ?А УКРАИНСКАТА ССР БЕШЕ ПО-НАПРЕД ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ ОТ НАС. ДНЕС Е ВАСАЛ НА САЩ И Е НА НИВОТО НА ОСТАНАЛИТЕ ВАСАЛИ.
  • 102 Верно, че тоя

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "/////":

    отдавна не се изхождал по въпроса. Дали не е бустриран и не му е понесло?. . .
  • 103 ттт

    4 3 Отговор

    До коментар #75 от "Ахахаха":

    Върви да живееш в някой американски филм. Бих ти препоръчал "Момиче за милиони". Да видиш там, какво е мизерия. В най-затънтеното африканско село живеят по-добре.
  • 104 Би ли си припомнила

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    историята на това, което наричаш "енергийна криза"? Безспорен факт - всички западни институции признават, че Газпром СПАЗВА ДОГОВОРИТЕ. Газпром предлага и дългосрочни договори - евроумниците искат спотови цени. Имат ги - ама те са доста по-скъпи. Има и "Северен поток" -2 - по него газът ще е и неспирен, и в количества, задоволяващи и презадоволяващи нуждите на Европа, че и за реекспорт ще има. Но Европа иска скъп американски газ - и ще го има. Та каква е вината на Газпром? Впечатлението ми е, че понякога имаш и умни коментари - но явно политическата презумпция те тласка към инерционния уей...
  • 105 Дсса

    8 2 Отговор

    До коментар #98 от "Антикомунист":

    На бас, че сега недохранените, мръзнещите и онези, които нямат пари за лекарства са поне хиляда пъти повече отколкото тогава.
  • 106 Мноо си зле барто.

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Факт":

    Тези пари кратуната ги хариза на руснаците, за сметка на данъкоплатците, за да оттърват със Шиши кожите след ограбването на КТБ. А тя беше с голям руски, дялов капитал. За тая си тарикатщина дебелият на два пъти го съдираха от бой. Та за това иде реч ако не знаеш.

    Коментиран от #108

  • 107 Ти живял ли си по онова време?

    12 3 Отговор

    До коментар #98 от "Антикомунист":

    Хайде не говори за неща, които и съм преживял, и в които съм участвал. Във всеки дом имаше "неща за крадене" - и пари, и техника /разбира се, тогавашна - радиоапарати, телевизор/, и пари, които ВСИЧКИ ЗНАЕХМЕ къде бабите най-вече "ги крият", и живи животни, строителни материали и др.под./ Впрочем - днес се краде дори и това, което не се вижда - поразгледай необитаеми къщи или такива, в които собствениците рядко се връщат - поне в 75% от тях ще видиш, че дори кабелите от ел.инсталациите са изтръгнати.../ Позамисли се, преди да духовитничиш.

    Коментиран от #121

  • 108 Дсса

    6 1 Отговор

    До коментар #106 от "Мноо си зле барто.":

    Ами откраднали са от руснаците, те поотупали злосторника и той върнал парите. Ако онова, което е върнал, го е откраднал от тебе, взимай пример от руснаците. На български съд не разчитай! За потопа през 2010-та в село Бисер (шест жертви) делото преди два месеца го започнаха отново. Така ще е, докато правнуците на виновните си отидат от естествена смърт.
  • 109 Мъдар българин

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "123456":

    Еееех ! Защо не бяхме американски щат!!

    Коментиран от #131

  • 110 Мъдар българин

    4 5 Отговор

    До коментар #38 от "Слава на Русия !":

    Така е ! Той божествено ще унищожи Русия ! Само гледай да видиш какво ще се случи !
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Мъдар българин

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Тошо":

    Русия абсолютно нищо не ни е давала без пари! Без пари даваше само анти човишки дивашки мракобеснически лагер плод на руският пиян и болен мозък!
  • 113 В.В.П.

    4 6 Отговор
    ДВ е един парцал .. АМи ,ако кравата беше мъжка.??..Много Акота,,има в пасквила??.Ако ,хахлята се бяха държали прилично нямаше да им дойде това на тъпата глава. .България , е основала Европа,,и никой няма право,да цапа свещената земя на Аспарух ,Симеон ,Иван Асен ,и др..Никой. Само българите. И бг армията. Сащ вън от Ново село и България!!! Завинаги.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Мъдар българин

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Браво !! Една изтинска българка ! Госпожо стискам ви ръката и ви пожелавам много здраве и щастие в живота
  • 116 Аз,патриотът

    4 3 Отговор
    Путин не е идеален,но давате ли си сметка колко милиона души са загинали по света от агресията на САЩ през отминалите години.Само в Ирак те са 1млн.души невинни жертви и 50000 души американски военни окупатори.За съжаление в това число и български военнослужещи.Няма континент,в който да не са се намесили със сила.Защо журналистите-мисирки(прав е Б.Б ) не пишат истината за гореизложеното?
  • 117 Sion

    3 4 Отговор
    България е държава на 1300 години, Украйна е измислена от Ленин, Сталин и Хрушчов..Ма ДВ отде да знае?! Видиш ли ДВ , удряш една звезда щото няма нула и не четеш..

    Коментиран от #126

  • 118 no name no face no number

    0 1 Отговор
    От сутринта само глупости и пълни измислици на тази тема
  • 119 хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Смешника":

    а защо изобщо народа избяга от България, а не запретна ръкави и не си направи държава за чудо и приказ? Това ли ви беше борбата за България без БКП? Да избягате на запад? И там ви имат за втора ръка хора..ама то робската психика не умира...500 години роб - завинаги роб...
  • 120 Джоджо

    3 3 Отговор
    Бих искал да припомня още един интересен факт от близките години: Европа се наводни с мунчовци и гунчовци откъде ли не - Сирия, Афганистан, Ирак и т.н след спонсорирането на ИД от Запада. Ако не беше Русия да спре разрастването на Ислямска държава, Европа щеше да бъде подчинена с оръжие и терор. Специално го пиша на българските ни продажни евроатлантици!
  • 121 Антикомунист

    2 3 Отговор

    До коментар #107 от "Ти живял ли си по онова време?":

    Ясно.. живял си на село, щом за животни говориш. Ами прибери се на село, а не да драскаш глупости тук.

    Коментиран от #124

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Антикомунист

    2 2 Отговор

    До коментар #124 от "ами":

    Ами бегай на село да го смучеш бе, каскет 🧢!
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 да бе

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "комунист":

    явно е прав колегата, че си нямал нищо за крадене. крадяха дори обувките пред вратите. от колите се сваляше всичко, което можеше - чистачки, капачки, запалки, акумулатори, защото иначе на другия ден трябва да гониш връзки за да си купиш нови. помните вие ама дръжки помните ...
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 да бе

    2 0 Отговор

    До коментар #129 от "ComfortablyNumb":

    робите си искат господаря, защото иначе трябва да взимат решения и да носят отговорност
  • 131 Да ама не

    0 0 Отговор

    До коментар #109 от "Мъдар българин":

    Мн. Си прст. Питай алеутите как живеят в Американския щат Аляска, и индианците в резерватите в различните щати.