Отидете към основна версия

7 776 65

Защо санкциите срещу Русия засягат всички нас

  • санкции-
  • русия-
  • ес-
  • банки-
  • руска рубла-
  • украйна-
  • война-
  • икономика-
  • енергетика-
  • европа-
  • пшеница-
  • инфлация

Засегнати ще бъдат и много други страни, Германия и България не правят изключение

Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският министър на финансите Брюно льо Мер нарече "икономическа война” санкциите, наложени на Русия от ЕС и САЩ. Те предизвикаха финансов срив в Русия, а рублата достига рекордно ниски нива. Руснаците се редят на опашки пред банкоматите с надеждата да успеят да изтеглят парите си от банките. Не само руските граждани ще усетят ефекта от санкциите на Запада, наложени в отговор на войната на Путин в Украйна. Засегнати са и много други държави от Египет до Германия, които разчитат на доставки на пшеница, петрол и природен газ от Русия и Украйна.

По-високи цени на електроенергията

Цените на горивата и природния газ рязко скочиха след налагането на новите санкции на Руската Федерация, а търговците се подготвят за прекъсвания в доставките от Русия и Украйна, през която минава руският газ. Засега санкциите не са насочени директно към енергийния сектор, но все по-сериозни са притесненията, че Москва може да отвърне на удара, като спре доставките на газ, а и че санкциите рано или късно ще бъдат насочени директно в руския енергиен сектор - златната кокошка на Москва.

"Енергийните доставки от Русия са изложени на сериозен риск - или ще бъдат спрени от Москва, или ще станат част от нови санкции,” притеснява се Луис Диксън, анализатор на петролния пазар в Rystad Energy. Съществуват и притеснения, че изхвърлянето на големи руски банки от системата за разплащания SWIFT може да направи покупките на руски газ и петрол много тромави. Европейските банки Societe Generale и Credit Suisse пък спират финансирането на всякакви стоки от Русия.

Това създава напрежение за мнозина в Европа, която получава повече от 1/3 от природния си газ и 1/4 от петрола си именно от Русия. Всяко прекъсване на доставките може да остави европейците без нужната енергия, за да отопляват домовете си, както и с извънредно високи сметки за ток. "Засега санкциите изглежда стоят настрана от енергията и проблемът е по-малко сериозен, отколкото може да бъде. Но не се залъгвайте, рискът от много по-лош изход съществува,” казва анализаторът от Deutsche Bank Джим Рийд на клиентите си.

По-високи цени и на храните

Кризата подклажда и опасенията за прекъсване на доставките на зърнени култури като пшеница, царевица и маслодайни семена. Русия и Украйна взети заедно отговарят за близо 30% от световния износ на пшеница, близо 1/5 от царевицата и 80% от слънчогледа. И двете държави са основен износител на пшеница за Близкия Изток и Европа. Експерти се опасяват, че руската военна операция ще покачи още повече цените на храните в държави като Либия, Йемен и Ливан, и това ще влоши положението с храните. Конфликтът вече затруднява износа през черноморските пристанища, от които се превозват зърнени култури за Азия, Африка и Европейския съюз.

Инфлацията продължава да расте

За повечето хора по света икономическото влияние на украинския конфликт ще се усети най-вече в повишаване на инфлацията, причинено от увеличаващите се цени на енергията, металите и храните. Цените на алуминия достигат рекордно високи стойности, надвишаващи дори пика, достигнат по време на финансовата криза през 2008 г. Сега търговците се притесняват, че санкциите срещу Русия и възможните ответни мерки на Москва могат да създадат проблеми и на световния пазар на алуминий, от който Русия държи 6 процента.

Доставките на енергоемкия метал също ще бъдат засегнати от по-високите цени на енергията и недостига на електроенергия, което на свой ред може да доведе до затваряне на заводи. „Новите прекъсвания на глобалната верига за доставки са сериозен риск. Най-малкото цените на тези стоки вероятно ще останат повишени за известно време, поддържайки глобалната инфлация по-висока за по-дълго", казва Джейсън Туви от Capital Economics.

Икономиките ще се възстановяват по-бавно

Руската инвазия рискува да провали възстановяването на световната икономика след пандемията, усложнявайки ситуацията за политиците, от които се очаква да овладеят инфлацията, която в страни като САЩ и Германия сега е най-висока от десетилетия насам. От друга страна несигурността около икономическото възстановяване може да забави плановете на централните банки за повишаване на лихвените проценти, което означава, че свръхевтините ипотеки и лични заеми могат да се задържат по-дълго време.

Автор: Ашутош Пандей

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания