Отидете към основна версия

1 066 1

Боко Харам отново се развихри в Нигерия

  • боко харам-
  • нигерия-
  • нападение
Снимка Архив БГНЕС

55 души бяха убити, а над 100 затворници бяха освободени при координирана атака на ислямистката екстремистка групировка Боко Харам в Нигерия, съобщава Ройтерс.

Близо 200 тежко въоръжени членове на ислямистката групировка пристигнали с автобуси и пикапи в североизточния град Бама. Първата им цел в координираното нападение били казармите и полицейско управление. След това нахлули в градския затвор, посочи говорител на армията.

"Те дойдоха в армейски униформи преструвайки се на войници", разказва говорителят на полицията.
В атаката  са загинали 22-ма полицаи, 14 служители в затвора, 2-ма войници и 4-ма цивилни, както и 13 от нападателите. Всички полицейски и военни постройки в града са опожарени.

От полицията заявяват, че това е един от най-смъртоносните удари на групата от 2009 г. насам.

Въоръжените нападатели освободили 105 затворници по време на акцията, която започнала рано сутринта и продължила часове.

Боко Харам е крило на Ал Кайда, която се бори да замени правителството на Нигерия и да превърне страната във фундаменталистка ислямска държава. Тя е свързана с множество престъпни мрежи и екстремистки движения в региона. Това я прави сериозна заплаха за   стабилността в Нигерия, която е сред топ производителите на енергия в Африка.

Западните правителства все по-загрижено следят нигерийските бойци свързване с други джихадистки групи в региона на Западна Африка.

Нападенията на Боко Харам са убили повече от 3000 души от 2009 г. насам, според данни  на неправителствената организация за защита на човешките права „Human Rights Watch“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини