Отидете към основна версия

1 516 34

Конференция за бъдещето на Европа

  • конференция-
  • европа-
  • бъдеще-
  • украйна-
  • еп

Украински граждани и депутати от украинския парламент взеха участие в пленарното заседание и споделиха своите гледни точки за войната в родината им

Снимка: Shutterstock

Украински граждани се включиха на четвъртото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа на 11-12 март за дебат за ролята на ЕС в света.

Пленарното заседание събра граждани и представители на европейските институции, национални, регионални и местни власти и други организации. Те разискваха граждански препоръки за промени във външната и миграционната политики на ЕС, както и в областта на икономиката, социалната справедливост, образованието и цифровата трансформация.

Украйна и мястото на ЕС в света

Руското нашествие в Украйна бе важна тема в разискванията относно мястото на ЕС в света. Украински граждани и депутати от украинския парламент взеха участие в пленарното заседание и споделиха своите гледни точки за войната в родината им.

„Точно сега, докато говоря, украинците се борят за нашите европейски ценности. Днес Ви моля за подкрепа в нашата обща борба“, заяви Божена Боряк, бежанец от Украйна.

Съпредседателят на Конференцията, Ги Верхофстад, заяви: „Заключенията на Конференцията ще трябва да отразяват развиващата се трагедия в Украйна. Ясно е, че бъдещето ще бъде различно от онова, което си представяхме само преди няколко седмици“.

Препоръките на европейските граждански панели и на подобни форуми, организирани на национално ниво, както и идеите, събрани на уебсайта на Конференцията, са в основата на дебатите на пленарните сесии.

Какво предстои

Пленарният състав на Конференцията за бъдещето на Европа ще се събере отново на 25-26 март и на 8-9 април, за да подготви своите предложения за мерки на ЕС въз основа на идеите на гражданите.

Тези предложения ще бъдат представени на изпълнителния съвет на Конференцията, който ще подготви крайния доклад в сътрудничество с участниците в пленарните заседания.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: