Отидете към основна версия

33 091 137

Руски войници към Путин: Спри терора в Украйна, за да не се изправим срещу теб, когато се върнем

  • владимир путин-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • пленени войници-
  • руски войници-
  • путин

Ще бъдем съдени за престъпленията, които извършихме, каза руски войник

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руски военнопленници в Украйна призоваха руския президент Владимир Путин да спре терора срещу украинския народ, за да не се изправи срещу собствените си служби, предаде Си Ен Ен. Близо 600 руски войници са пленени в Украйна от началото на инвазията, като някои от тях дадоха пресконференции в Киев.

Войници признават, че не са били наясно с каква задача отиват в Украйна. „Искам да кажа на нашия главнокомандващ да спре терора в Украйна, защото когато се върнем, ще се изправим срещу него”. „Путин издаде заповед за извършване на престъпления. Не става дума само за демилитаризиране на Украйна или за разгром на въоръжените сили на Украйна, но сега градовете с мирни цивилни се унищожават“.

Това разкриха пленени руски войници. „Престъпленията, които извършихме... всички ще бъдем съдени за тях”, заяви друг военнопленник. Публичните изяви на тези пленени руски войници могат да бъдат поставени под въпрос според Женевската конвенция, която забранява унижението на пленени войници. Журналист на Си Ен Ен обаче е разговарял с трима заловени пилоти от руските ВВС след брифинга. По време на разговора му с тях не е имало намеса от страна на украинските служби за сигурност.

Руските военнопленници не са били с белезници. „Лечението беше приемливо. Предложиха ни храна и напитки. Предложиха медицинско лечение“, каза пилот, чието първо име е Максим. Тримата руски пленници разкриха, че са дълбоко обезпокоени от мисията си и страданията на украинските цивилни. Техните думи подкрепят твърденията на западните служби, че моралът на руската армия в Украйна е изключително нисък. Според единия от пилотите Путин и кръгът около него умишлено са разпространявали дезинформация за фашизъм в Украйна, за да имат измислен претекст за нападение. „Не видяхме нацисти или фашисти. Руснаци и украинци могат да общуват на един и същи език, така че виждаме доброто (в тези хора)“, каза Максим. Офицер от разузнаването пък предупреждава Путин: „Няма да успееш да скриеш това (което се случва в Украйна) дълго. Има много като нас тук. Рано или късно, ние ще се приберем у дома”.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 280 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: