Отидете към основна версия

5 711 110

Киев: След войната Русия ще плати за възстановяването на Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • денис шмигал-
  • киев-
  • репарации

Русия ще трябва да плати репарации за възстановяването на украинските градове

Снимка: UNIAN

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че руската армия е причинила щети на стойност 500 милиарда долара на Украйна от началото на военната си агресия на 24 февруари.

Министър-председателят на Украйна посочи, че Русия ще трябва да плати репарации за възстановяването на украинските градове след края на войната. Той добави, че Киев ще търси и финансова помощ от съюзниците. Русия безмилостно унищожава градове в Украйна, атакувайки цивилни граждани и сгради. Украинският премиер направи тези коментари на срещата с политическите лидери на Полша, Чехия и Словения, които посетиха украинската столица. Правителството на САЩ обяви междувременно, че ще предостави допълнителни 186 милиона долара в хуманитарни помощи за бежанци от войната в Украйна.

„Допълнителната хуманитарна помощ за бежанци в съседните на Украйна страни подпомага предоставянето на храна, чиста питейна вода, защита, подслон и спешна медицинска помощ чрез подкрепа на нашите международни и неправителствени партньори", се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Той отбеляза, че САЩ са доставили в Украйна и в региона хуманитарна помощ на стойност близо 293 милиона долара от началото на руската инвазия в края на февруари и според него това прави САЩ най-големият донор на хуманитарна помощ за Украйна. До момента 3 милиона украинци са напуснали страната, като по-голямата част от тях (1 830 000) са отишли в Полша.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: