Отидете към основна версия

5 569 40

Зеленски уволни двама генерали

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • генерали-
  • русия-
  • война

В покрайнините на столицата все още се водят боеве

Снимка: БГНЕС/ EPA

Правителството на Украйна изпраща десетки автобуси до Мариупол в нов опит да евакуира хората и да достави хуманитарна помощ. Украинският президент Зеленски обяви, че е уволнил двама генерали, тъй като са били „предатели“, предаде БНР.

„Президентът Путин не е силата, която беше преди“, казва министърът на отбраната на Великобритания. Ситуацията около столицата Киев изглежда се подобрява, съобщава Би Би Си. Микола Жирнов, ръководител на киевската военна администрация, заяви, че компаниите и услугите в града работят нормално. В покрайнините на столицата обаче все още се водят боеве. Руските сили вчера са обстрелвали градовете Ирпен и Макаров, съобщава се за боеве около Гостомел и Бровари в предградията. Местните власти казват, че жителите трябва да бъдат предпазливи. Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е уволнил двама висши членове на украинската служба за национална сигурност на основание, че са „предатели“. В поредното си видеообръщение Зеленски каза още, че ситуацията в южната част на Украйна и в района на Донбас остава изключително сложна.

„Нападателите насочват своята бойна, креативна енергия към временно окупираните райони на Херсонска област. Опитват се да организират там разни непонятни структури и да измислят как да закрепят присъствието си. Такива действия обаче са безперспективни, защото колкото повече те проявяват активност в региона, толкова по-големи ще бъдат в крайна сметка загубите за самата Русия.“ Според украинския президент руските военни трупат потенциал за удари в Донбас, в Мариупол и по направлението към Харков.

Има надежди, че днес автобусите за евакуация най-накрая ще стигнат до обсадения пристанищен град Мариупол, където все още се намират най-малко 100 000 души. Те са без вода, ток или отопление, като температурите понякога падат под нулата, а храните и лекарствата свършват. Коридорът ще започне да действа от 10 часа сутринта българско време, като решението идва след лично настояване на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц пред Владимир Путин. Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс заяви, че репутацията на великата руска армия е унищожена, а президентът Путин вече не е толкова силен. „Той вече е човек в клетка, която сам си е построил“, каза Уолъс пред Скай нюз. По думите му международните съюзници са се съгласили да доставят повече военно оборудване на Украйна, включително бронирани превозни средства, артилерия и боеприпаси с голям обсег.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: