Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Април, 2022 10:20 7 090 75

Русия гледа към Донбас

  • украйна-
  • русия-
  • донбас-
  • война-
  • източна европа-
  • сащ-
  • пентагона-
  • джон кърби

Украинските сили оказват ожесточена съпротива

Русия гледа към Донбас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Възможно е Русия да пренасочи част от силите си около украинската столица Киев, за да ги изпрати към източния регион Донбас, където украинските сили оказват ожесточена съпротива, заяви Пентагонът . Русия е преместила "малък брой" - може би 20 % - от войските си от околностите на Киев, след като не е успяла да превземе града, който продължава да бъде обект на руски въздушни удари, каза Кърби, цитиран от агенция БГНЕС.

"Не е точно ясно къде ще отидат, за колко време и с каква цел", каза той, "но не виждаме никакви признаци, че ще бъдат изпратени у дома". Говорителят на Пентагона заяви, че "най-добрата оценка" е, че войските "ще бъдат преместени, вероятно в Беларус, за да бъдат преоборудвани и снабдени с нови запаси и използвани на други места в Украйна". Той отбеляза, че Русия е заявила, че планира да "промени приоритетите" на операциите си в района на Донбас. "Това може да бъде една от дестинациите", каза той.

Сергей Рудской, висш руски военен ръководител, заяви миналата седмица, че първата фаза на военната кампания в Украйна е приключила и сега войските ще се съсредоточат върху "главната цел -- освобождаването на Донбас", който вече частично се държи от руски войски. Кърби отбеляза, че за региона на Донбас се водят боеве от осем години и украинските въоръжени сили са "много активни" в района. "Това може да се проточи за известно време", каза той. "Може да не е само въпрос на дни и седмици, а да е много по-дълго. Наистина е трудно да се разбере".

Говорителят на Пентагона заяви, че Остин е решил да запази елементи от 82-ра въздушнодесантна дивизия в Европа и ударната група на самолетоносача USS Harry S. Truman в Средиземно море. "Те няма да заминат никъде, по никое време в близко бъдеще", каза Кърби. "Искаме да можем да следим ситуацията на място и да вземаме най-добрите и най-гъвкави решения в реално време." Кърби заяви, че Съединените щати са получили и данни, че някои руски сили са напуснали района около пострадалата от авария атомна електроцентрала в Чернобил. "Разбрахме, че те напускат на север, за да се върнат отново към Беларус", каза той, като добави, че това "не е задължително да се прави поради опасност за здравето или някаква извънредна ситуация или криза в Чернобил".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    23 71 Отговор
    Дано скоро погледне и обратно към Масква.

    Коментиран от #61

  • 2 Здр

    1 21 Отговор
    Разделих се с приятелката ми преди 4 години и от тогава такава депресия ме е налегнала и незнам какво да правя

    Коментиран от #71

  • 3 Електра

    31 97 Отговор
    Не знам това дето го пишете дали е вярно но виждам, че 40 дни прехвалената много милионна велика мурзилска армия, подпомагана от десетки хиляди чеченски, сирийски и всякаква арабска пасмина ислямски главорези, които са въоръжени до зъби със самолети и ракети, се гърчат под ударите на няколко хиляди украински донски казака, въоръжени само с кураж и бутилки молотов. Затова Импексовата БСП.дирастия водена от Крадеф и Краднелия, не искат да им помогнем военно, за да не обърнем хода на войната...

    Коментиран от #7, #8, #9, #17, #19, #39, #50, #56

  • 4 Хмммм

    66 25 Отговор
    Русия вече гледа към Полша и Румъния но и нашия ред ще дойде

    Коментиран от #16, #53, #64

  • 5 Хмм

    16 6 Отговор
    Времето лети безмилостно бързо ... Кога стана април месец.
  • 6 мисир

    92 16 Отговор
    Да мразиш Русия вече не е мнение или гледна точка, а добре пларена професия ! Може обаче да е за кратко...
  • 7 дааа

    12 26 Отговор

    До коментар #3 от "Електра":

    А бе не са само с молотов ,но горе долу е такава ситуацията.А дали е истина може да разбереш по картата и по хилядите клипове в интернет.Това ,което ме шокира мен е многобройните случай някои заснети с разтрели на цивилни някои и с деца.
  • 8 сила

    22 55 Отговор

    До коментар #3 от "Електра":

    не може повече от 20 години да разграбваш и унищожаваш държавата си и да очакваш да имаш боеспособна армия.....корупцията на чиновниците съсипа Русия,това е само началото.......п.п. любовницата на Шойгу,бивша стюардеса отговаря за окомплектоването и доставките за армията
  • 9 Бу Ха Ха Ха а а а ....

    34 8 Отговор

    До коментар #3 от "Електра":

    ... я се събудете и се завийте !!!
  • 10 Като ви наритат и от домбас

    13 30 Отговор
    Накъде ще погледнете? Може би към Кремъл 😂
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Раданч Татлъту

    20 40 Отговор

    До коментар #11 от "Стойко":

    Колега, не ги информирай , че няколкото путинофилски трола ще започнат да колабират и да получават инфаркти и инсулти😅🤣🤠🤯
  • 13 Егати новината

    34 13 Отговор
    Донбас е руски от 2014 тя него гледа тя го ,управлява и сега целта и е да разгроми групировката на Всу около Донбас .Към 90000 хохоли който победи в това сражение ще спечели войната ,въпреки че със пълно въздушно превъзходство е ясно кой ще спечели.
  • 14 Това

    31 13 Отговор

    До коментар #11 от "Стойко":

    Само затвърждава мнението на всички как воюват укрите с мирни жители и свой и чужси
  • 15 гост

    16 29 Отговор
    Германия планира да национализира "Газпром" и "Роснефт"

    Германското правителство планира експроприация на подразделенията на "Газпром" и "Роснефт" в страната, съобщи Ханделсблат.

    Водят се дискусии по въпроса в германския кабинет. Правителството на Олаф Шолц разглежда различни варианти за действия.
    Подразделенията и на двете компании са изключително важни за Германия. Те държат големи хранилища на енергийни ресурси.

    През последните седмици обаче са под заплаха от фалит, заради дистанцирането на големи инвеститори и партньори от руски компании. За това се обсъжда и вариант за национализая .
    А честито на путиноидите и не е първоаприлска , за ваше съжаление , хахаха !!

    Коментиран от #33

  • 16 поп Богомил

    38 20 Отговор

    До коментар #4 от "Хмммм":

    Нашия ред няма какво да идва, руснаците знаят, че 80% от българите сме с тях и само ще ги посрещнем като освободители на Орлов мост!

    Коментиран от #63

  • 17 Морски

    54 14 Отговор

    До коментар #3 от "Електра":

    Ще ти отговоря,представи си преди атаката Русия беше заобградила Украйна от всички страни и можеха да почнат по следния начин!Непрестанен обстрел с ракети от всички страни "където отидат"не само по военни обекти,след това да пуснат изтребители и бомбардировачи и те да побомбят малко,и когато цяла Украйна е в развалини(по подобие на Сталин град през втората световна война)да пуснат вече танковете и пехотата че ако случайно е останало нещо здраво да го довършат,а и накрая ей така за всеки случай и да издумкат една атомна бомба в центъра на Киев!?Това ли искахте да се случи тези който се поддавате на американската пропаганда и си въобразявате че Русия губи!?Резултата от такъв сценарии щеше да бъде стотици хиляди загинали само в първите дни от атаката,днес вече милиони загинали.Русия в Украйна има други цели,не да я разруши.По такъв начин Русия ще воюва с държави който не са и никакви,не братски народ като украйнците страдащи заради няколко нацистки групировки създадени от САЩ,и подкрепящите ги и... оти.

    Коментиран от #26, #31

  • 18 Интересно

    25 16 Отговор
    Защо Русия все още се лигави с преместване на части от Киев към Донбас. Тези сражения в Украйна ги води едва с10% от армията си. Да вкара там още 100, 200 хиляди и да ги приключва, че ни писна на всички.

    Коментиран от #23, #29, #32

  • 19 Явно

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "Електра":

    Гледаш някой филм за Батко Махно не сегашната ситуация
  • 20 Б Джонсън

    27 9 Отговор
    Скоро Русия ще погледне и към Лондон
  • 21 Иванушка  🇷🇺

    22 13 Отговор
    Правилното заглавие е - Донбас гледа към Русия.

    Коментиран от #42

  • 22 оня с коня

    21 6 Отговор
    Естествено е Русия да гледа към Донбас,защото е в Украйна точно заради тоя Огромен Въглищен минен Басейн,ПЛЮС Украинската ЖИТНИЦА.не трябва да се забравят и невероятните Подземни богатства от редки метали .Като прибавим и Геостратегическата Задача на Русия да разположи Ракети и всякакви други оръжия на Западната граница на Украйна т.е. да я завземе Цялата става пределно ясно защо се води тая война.И гротескно звучаха тука високопарните и Дебелашки изцепки на Руските тролове че "За какво й е на русия Украйна - да хрантути Укрите ли?" Неее - няма и Грам намерение да ги "хпантути",а да ги избива до Крак!

    Коментиран от #28

  • 23 Не може

    11 8 Отговор

    До коментар #18 от "Интересно":

    Само Украйна има право да вкарва войски от ... от където дойдат, стига да има кой да им плаща. А Русия отстъпва ли, отстъпва. Ето, от днес -газ срещу рубли. Честито. А аз търся да си купя магаренце. Ще го вържа пред блока, да си пасе екологично в паркчето. А на мерцедеса, търся майстор, да монтира стръки.
  • 24 nord

    12 22 Отговор
    Орките бягат , но гледат да запазят лице за пред путлер , щото диктаторчета ако претърпи по-голямо
    поражение ще последва съдбата на сталин. Иначе казано заповедите към войската са : боеприпаси няма-
    действайте!
  • 25 В момента се провежда контраатака

    16 26 Отговор
    Около Херсон. Руснаците са изненадани и почти без бой се предават на украинските бойци
    Повечето изглеждат като изпаднали германци
    при Сталинград. Питат за Кока кола и за сандвичи от Макдоналдс.

    Коментиран от #27, #30

  • 26 сила

    15 15 Отговор

    До коментар #17 от "Морски":

    не,мислеха че ще ги посрещат с цветя и песни......подцениха националното самосъзнание и готовноста за саможертва на украинския народ

    Коментиран от #45

  • 27 Пак си

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "В момента се провежда контраатака":

    Гледал симпсън пич или си санувал
  • 28 Смешко

    32 11 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    В дрСАЩуга статия от вчера, САЩ обмисля да ограничи санкциите за търговия с храни и зърно... Явно, гладната Русия ще може да продава зърно на ситите САЩ. Защо ли? По важно е, къде сме ние -На Русия сме неприятелска държава, на Европа -изоставеното дете, а на САЩ -обикновени лизачи. Какво ли сме за съседна Турция?
  • 29 Червените клошари

    11 28 Отговор

    До коментар #18 от "Интересно":

    От къде ще има 100 ,200 K армия бе боклук, с кво ще й плаща, квото има орка е закарала и е почти избита. 17 000 избити, 25 000 изчезнали, 10 000 пленени, 40 000 ранени. На парада в клоаката на 9ти, ще маршируват милиционери, жени и деца със залепени мустаци. Смешната пияна армия, малко им остава на боклуците!

    Коментиран от #34, #75

  • 30 Поясни

    14 8 Отговор

    До коментар #25 от "В момента се провежда контраатака":

    Какво значи изпаднал германец? Колко пъти да ви доказват, какво прави Русия със самопровъзгласилите се за "велики"?
  • 31 Много се заблуждаваш

    7 14 Отговор

    До коментар #17 от "Морски":

    Първо Русия няма братски народи и второ изобщо не се съмнявай, че щяха да постъпят по описаният начин ако не смятаха, че ще ги посрещнат с хляб и сол.
  • 32 Да вкарва

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Интересно":

    Тя гостоприемната украинска земя ще поеме всичките.
  • 33 Объркан коментар

    6 7 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Какво би загубила Германия от подобна експроприация е ясно. Ще превърне руската посредническа фирма, в немска такава, с което ще загуби доставките си на газ. За сметка на това, ще спечели празни хранилища (съвсем съвременни и модерни впрочем, които трябва да птлни срещу рубли? Е и да очислява амортизации, също. Та не е ясно и за какво честитиш на путинофилите? Те, ако са в Европа, също ще впрягат воловете, в разрез с екологията и градския ландшафт.
  • 34 681

    14 8 Отговор

    До коментар #29 от "Червените клошари":

    Пий си хапчетата, колега. Болен си от бяс, спри да се пенявиш. Ако беше прав, Сащ джендърите отдавна да са се намесили. За който не е разбрал, Окрайна бавно но сигурно изчезва.

    Коментиран от #40, #65, #66, #68, #70, #72

  • 35 Мария Атанасова Инфото тие изопачено

    15 8 Отговор
    И Закъснял!! Сега започва обезвреждане то на най голямата Украинска Групировка "Котела" околу Крематоркс,! Това щее най голямата и кървава битка през тази война! Има и един по малък" котел" на югозапад от Голямия, но той нее толкова съществен!! Това е Последната Битка която ще води Украйна! "след това капитолация!!

    Коментиран от #37, #44

  • 36 Навалний

    6 5 Отговор
    Още преди три дни ги пренасочи! А ония които бяха в Чернобил в жълтата гора няколкостотин души всички са Беларусия и в Русия поразени от лъчева болест!
  • 37 Пеям

    1 7 Отговор

    До коментар #35 от "Мария Атанасова Инфото тие изопачено":

    Що лъжеш бе смотльо?
  • 38 Няма Украинска Авиация!

    14 5 Отговор
    Приземена е Отдавна!! Поредния Фейк!!

    Коментиран от #41

  • 39 Кочо

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Електра":

    Ти бил ли си войник, в какъв род войски или наблюденията ти за армии и войници са от електронни игри и сърфиране в интернет-пространството?!
  • 40 Навалний

    2 9 Отговор

    До коментар #34 от "681":

    Цяла една армия която е била дислоцирана в Чернобил е заразена от лъчева болест била е разположена в жълтата гора където само да влезеш и си заразен! Дори Господ им показва къде да стоят на орките!
  • 41 Голубой

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Няма Украинска Авиация!":

    Има, има!
  • 42 Българка

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Иванушка  🇷🇺":

    Дурачок!

    Коментиран от #59

  • 43 124

    17 1 Отговор
    Империята на лъжата и злото САЩ - навсякъде носи смърт (далеч от границите си). Войни, конфликти, преврати, инсталиране на корумпирани режими...

    Украйна е крещящ пример за лицемерието, лъжите, демагогията и престъпленията на американските политици. Фашисткият киевски режим е огледало на американските действия. и престъплекия
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Морски

    12 3 Отговор

    До коментар #26 от "сила":

    Русия се готви за тази операция 8 години,мислиш ли че не са взели впредвид всички фактори и възможни сценарии на развитие на конфликта?Аз не знам защо трябва да се подготвяш толкова дълго време ако си мислиш че то ще е супер лесно усъществимо.

    Коментиран от #47

  • 46 1 април

    9 1 Отговор
    Честит ви празник факти !

    Коментиран от #48

  • 47 Ами видяхме колко се е подготвила

    4 8 Отговор

    До коментар #45 от "Морски":

    И 88 да се готви резултатът пак ще е същият-резил.

    Коментиран от #52

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Много се забавлявам

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Електра":

    на такива коментари. Мухахахахахах. Що не четете бе хора, има световни медии, репортажи от мястото на събитието. Не е трудно да се осведомиш днес. Писането ( говоренето ) трябва да е предхождано от мисълта, а не обратното. Но те японците го казаха отдавна - "искаме да имаме акъла на Българите, ама дето им идва от после"
  • 51 Украинските оказват ожесточена съпротива

    10 1 Отговор
    НАЛИ БЯХА ПРЕД МОСКВА
  • 52 Кое точно е

    11 1 Отговор

    До коментар #47 от "Ами видяхме колко се е подготвила":

    резила? Всичко върви по план! Всеки ден излизат факти, света започва да проглежда. Тя пропагандата е до някъде. А и ако не знаеш в битката между телевизора и хладилника, победител е винаги хладилника!
  • 53 Така е

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хмммм":

    Като махнат каскета и вашия ред ще дойде.

    Коментиран от #69

  • 54 haha

    10 4 Отговор
    Клавиатурните специалисти се раздвижиха! Повечето не са хващали автомат, но дават мнения. Не знам каква съпротива оказват укрите, но е факт, че 95% от ЛНР е без укри и около 60% от ДНР, Вие си правете изводите. Хубаво е поне малко да гледате и други източници на информация, а не само нашите "добре" осведомени медии и CNN, BBC чийто журналисти са на 100 км. от военните действия.
  • 55 Анавв

    14 2 Отговор
    Смях в залата! Украинските неонацисти с последната си злоба унищожават всичко пред себе си ,спасяват кожа преобличат се за да се измъкнат ! Америка и другите агресори да спрат въоражаването на фашистите! Да се захванат с престъпника на Байдън - синчето му " биолога" !

    Коментиран от #58

  • 56 Българка Електра

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Електра":

    Извинявайте, когато съм надрусан и не уцеля писоара винаги такива ги пиша.
  • 57 Възмутен

    2 0 Отговор
    Много боклук,много нещо тука бе....все юнаци бонаци!
  • 58 Анал

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Анавв":

    100% ще го дочакаш🐈
  • 59 хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Българка":

    Електра .... на батерии ..... кога свършваш?
  • 60 1111

    4 0 Отговор
    М района на донбас са съсредоточени около 50 хил. армия на украйна и руснаците смятат да ги обкръжат като в котел и да ги унищожат, вкл. с глад.
  • 61 Вече не ме е страх от руската армия

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    До там им стигат силите на руснаците
  • 62 Пък

    3 0 Отговор
    Бай пън иска да продава гас на тройни цени
  • 63 Презвитер Козма

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "поп Богомил":

    Нали ви видяхме колко сте, 40 - 50 лумпеня с руски знаменца на сборището на ВгъZZраждане. А на митингите в подкрепа на Украйна излязоха десетки хиляди. Туй че само с чакането ще си останеш ватник. По добре хващай влака и заминавай при освободителите си.
  • 64 Тъй де, Россията..

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хмммм":

    ..освен да гледа май друго не може
  • 65 стоян

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "681":

    До 34 ком -другарю -не ти се вярва нали -битката в момента е за Херсон който е почти освободен -украинците в момента са на 20 км от Мариопол -и вече обстрелват покрайнините на града където са орките
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Пророк

    0 0 Отговор
    Русия гледа ,но не вижда . Тия погледи и мераци са за доста държави . Има една руска поговорка изгониш ли руснак през вратата , той влиза през прозореца , време е да си заковем и прозорците .
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Червените клошари

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "Така е":

    Каскета го пази Кури Импекса, помии рубладжииски
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ежко ибежко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Здр":

    Имам едно мъко магаре ако искаш ще ти го продам.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Червен клошар

    1 2 Отговор
    Просия произвежда, алкохолици, проститутки, кал и кюмур
  • 74 баба ти от Пловдив

    1 0 Отговор
    каква Русия- Рамзан Кадиров е там с 100 000 казаци!ако някой е пропуснал Българската история- Великите КАЗАЦИ!
  • 75 хамер.иканските улични кашони

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Червените клошари":

    бяло атлантическо сладко имаш, ти около джу ки.те
    СМЯХ ПРИ ВИДА НА ТОВА КОЕТО СИ
    "Б.Е.З .аналогово продажно укро.хохлятско ЧУДО"
    Г- Е.Й Л.И С.И ИЛИ... П.Е.Д.А.Л
    Г. Ъ..З. О.
    Л. И. З. А.Ч
    Ха ха, ли. Си? То няма й значение де украинско пед.расче, скоро жалката ти укрия ке Изчезне Фо.ревър.
Новини по държави: