Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Април, 2022 13:42 8 557 52

"Предатели" в Киев, твърдения за облъчени руски войници, обвинения за украинска атака в Русия

  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • киев-
  • предатели-
  • руски войници-
  • володимир зеленски-
  • чернобил-
  • радиация-
  • владимир путин

Киев твърди, че руски войници край Чернобил са били силно облъчени

"Предатели" в Киев, твърдения за облъчени руски войници, обвинения за украинска атака в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна съобщава, че някои от изтеглилите се от региона на Чернобил руски войници са били "силно облъчени". Държавната енергийна компания Енергоатом информира, че в гората в зоната на бившата АЕЦ руските войници са копаели окопи и така вероятно са се докоснали до радиоактивен материал под земната повърхност. Още при първите симптоми на болестно състояние руснаците изпаднали в паника. Вицепремиерката на Украйна Ирина Верещук написа във Фейсбук, че руските войници са били облъчени с толкова големи радиоактивни дози, че се наложило последиците да им бъдат разяснявани от "лекари в специални предпазни облекла". Засега тази информация не е потвърдена от независим източник. Нито Кремъл, нито Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) са се изказали по въпроса.

Руските войски са започнали да се изтеглят от региона в четвъртък, 31 март. МААЕ цитира украинските данни, според които Русия е предала писмено контрола над областта отново на Украйна. Руските войници са се изтеглили в две колони в посока към Беларус. Частично авариралата АЕЦ беше в руски ръце в продължение на пет седмици.

Лондон: Русия позиционира наново войските си

Британските тайни служби твърдят, че Русия подсилва войските си в Украйна със свежи сили от Грузия. Между 1200 и 2000 руски войници от Абхазия и Южна Осетия са били прехвърлени в Украйна. Те формират три тактически батальона, съобщи британското министерство на отбраната. "Много вероятно е Русия да е смятала така да подсили войските си в Украйна, а това е показателно за неочакваните загуби, които претърпя руската армия по време на офанзивата си в Украйна", казват още от Лондон. Министерството редовно информира публично за преценките на британските служби. Пак според тях украинските войски са успели да си възвърнат контрола над няколко населени места между Киев и Чернигов в северната част на страната. Конкретно става дума за селата Слобода и Лукашивка, информират британските тайни служби. Въпреки обещанията на Русия за по-малко нападения обаче въздушните удари над Киев и Чернигов продължават, казват още от Великобритания.

Украинският президент Володимир Зеленски е освободил двама високопоставени съветници по сигурността. Както обяви президентът в своето видеообръщение в четвъртък вечерта, става дума за ръководителя на отдел вътрешна сигурност и за ръководителя на тази служба в региона Херсон. "Нямам време да се занимавам с всички предатели, но всички те постепенно ще бъдат наказани." Двамата мъже са нарушили клетвата си да защитават Украйна. Зеленски не назова повече подробности.

В руския град Белгород два военни хеликоптера на Украйна са взривили склад за гориво, обяви областният управител Вячеслав Гладков. Това е първото обвинение за украински въздушен удар по руска земя, откакто Москва започна войната в Украйна на 24 февруари. Ранени са двама работници. Райони в близост до украинската граница се евакуират. "Роснефт", която е собственик на склада за гориво, обяви, че никой не е пострадал при пожара и не назова детайли за причината. Информацията не е потвърдена от украинска страна.

Нетребко "обърна гръб на своята татковина"

Операта в Новосибирск реагира остро на позицията на руската оперна дива Анна Нетребко, изразена през нейния адвокат. Сопранистката осъди войната в Украйна и се дистанцира от руския президент Владимир Путин. В резултат операта в сибирския град отмени планирания за 2 юни концерт на 50-годишната Нетребко. Тя упрекна живеещата в Австрия оперна певица, че е предала родината си. "Да живееш в Европа и да имаш възможността да излизаш на европейските сцени явно се е оказало по-важно от съдбата на твоята татковина", се казва в съобщението на операта в Новосибирск по повод позицията на Анна Нетребко. "Не трябва да се страхуваме от хора на изкуството, които обръщат гръб на родината си. Нашата страна има много таланти и идолите от вчерашния ден ще бъдат заменени с други, които имат ясна гражданска позиция."

Председателката на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола замина за украинската сторица Киев. 43-годишната християндемократка публикува в Туитър своя снимка пред украински влак. Произхождащата от Малта председателка на ЕП не назова детайли относно пътуването си поради съображения за сигурност. Нейният говорител съобщи, че Мецола ще изрази в Киев подкрепата на целия ЕП.

Накъде ще потече еврото

Русия обяви, че от 1 април 2022 всички "неприятелски" настроени страни трябва да плащат за руски газ в рубли. За западните държави обаче не се променя особено много - те могат да продължат да плащат за газовите доставки в евро и долари, стига да спазят изискванията на Кремъл. По заръка на руския президент Владимир Путин всички западни страни трябва да отворят банкови сметки в "Газпромбанк", за да могат да продължат да получават и занапред руски газ. В противен случай доставките ще бъдат преустановени, заплаши Путин. Той подписа декрет, който влиза в сила днес, 1 април. "Газпромбанк" ще обръща евровите и доларовите суми в рубли и ще превежда парите на концерна "Газпром". Групата на страните от Г-7, сред които са Германия, както и целият ЕС отхвърлиха плащанията за руски газ в рубли.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW - ислям

    66 13 Отговор
    заобикалям................
  • 2 Чочо Сан

    76 26 Отговор
    Оф, ако не е Джамбаз Нюз ще е Дойче Зеле. Цъкваш минус и не четеш.

    Коментиран от #19

  • 3 Пич

    87 14 Отговор
    Най силно облъчени са тези , които обръщат внимание на Дойче Веле !!!

    Коментиран от #34

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хихи

    22 64 Отговор
    Пословично малоумните рашистки солдати се намърдали в някакви помещения с радиоактивни елементи, където са получили конски дози радиация. Хак да им е! Вероятно са си мислели, че там има нещо за крадене...

    Коментиран от #10

  • 6 СЛАВА УКРАЙНА

    27 55 Отговор
    Кефи ме как брутално разцепиха чугунените кратуни на орките,и как бягат от страх.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иванушка  🇷🇺

    71 21 Отговор
    Нещо гнило има в Украйна и все повече се размирисва покрай Комика. Комай ще го гръмнат генералите, никой не ще война, а тя е точно заради Комика и лицемерния Запад.

    Коментиран от #21

  • 9 След подписа

    34 6 Отговор
    Статията ми е безинтересна. Подписвайте ги с нещо друго, че пак ви направих рейтинг
  • 10 Търсели са

    15 16 Отговор

    До коментар #5 от "Хихи":

    Ичкия и бояришник .
  • 11 Ами сега

    10 14 Отговор
    Питър Гелб генерален директор на Метрополитен опера :" След като прочетохме изявлението на Анна, не сме готови да променим позицията си. Ако Ана демонстрира, че наистина и напълно се е разграничила от Путин в дългосрочен план, бих бил отворен за разговор."
  • 12 По пътя от Грузия...

    13 19 Отговор
    Са се загубили. половината изпратени солдати
    Кой къде види....
  • 13 ПЪРВИ АПРИЛ😀

    4 7 Отговор
    НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК В ТЕРИТОРИЯТА МЕЖДУ ЧЕРНО МОРЕ И БЕРИНГОВО МОРЕ
  • 14 Киро Go Home!

    28 9 Отговор
    Уф, това няма смисъл да се чете! Онзи казал, друг предположил, по непотеърдена информация, според някой си, изветен анализатор сметнал .... бля, бля, бля.
    Ае факти, кви ви става?!
  • 15 ле ле

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Стойко":

    и според азис...
  • 16 Иванушка  🇷🇺

    25 8 Отговор

    До коментар #7 от "Стойко":

     "..Според пентагона вече не съществува! ..." - розаФите мечти и Алцхаймер не прощават дори на Първи Април.
    Тия вицове ги разправяй на бира в хоремага )))
  • 17 SCH JVLIVS II

    22 15 Отговор
    Няма ли кой да спре украинските талибани 😎?! Няма ли край тази лицемерна война!?Ще изтровят и Европа ,това е капан на украинците

    Коментиран от #33

  • 18 Никой руски войник не ще да се бие...

    21 25 Отговор
    Щом чуят Азов и Десен сектор направо си плюят на петите и стъпалата и си вдигат чукалата.
  • 19 Джони2

    31 7 Отговор

    До коментар #2 от "Чочо Сан":

    Джамбазов повече се вживява, деца, сълзи, Путин яде бебета, ..има мелодрама !
    Да си види жертвите" по черноморието, всеки ден наглеят,..!
    В хепи не искаха да платят,.. на ОМВ, слага фул, и тръгва... С полицията само ги плащат, иначе... Не става!
    Джипки по 150 бона карат, и по хотели спът- щото сме европейци!
  • 20 По непотвърдена информация

    11 23 Отговор
    Путин е под домашен арест Няколко генерала
    са подели Пуч... очаквайте подробности....
  • 21 SCH JVLIVS II

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "Иванушка  🇷🇺":

    Добре де на всеки е ясно само украинците са в неведение и си мислят че Дядо Джо Рамбо много им симпатизира и заедно с ЕС сме много загрижени за Украйна да ама НЕ ! Защо не се разправя лично Русия и САЩ мисля че през Аляска могат да влязат руснаците и ние си гледаме кефа в Европа не да ставаме посредници на целият фарс ?

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Цайтнот в Кремъл !!!

    11 17 Отговор
    Чудят се накъде
    Яйце им се пече
    станаха за мезе
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ха ха

    18 18 Отговор
    Украинците вече избутаха русите от Миколаев и се вихрят около Херсон... Ако днес падне ще е чуден ден... ще трябва да сменят празника на рускката армия на 1-ви април... По-голям майтап едва ли има...

    Коментиран от #28

  • 26 За да има мир Путин в Сибир

    15 16 Отговор
    Задача номер едно
  • 27 ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "SCH JVLIVS II":

    Не бъди наивен. В Аляска не се перат пари на Бай Дън и Обама. Алъш-вериш с руски газ за облажване на европейски политици не върви... Зелени Гретета и политици няма за подкупване... Скубане на данъкоплатци със зелена енергия също не става. За каква война ми говориш?

    Коментиран от #30

  • 28 Какви украинци бе шиле ?

    14 9 Отговор

    До коментар #25 от "ха ха":

    Такъв народ и държава няма още ли не си разбрал? Кога пристигнахте в България че почнахте и да заработвате Зелински как е дава ли хубави пари ?
  • 29 В.В.П.

    15 3 Отговор
    Пълни глупости .Окопи копали.!!.Хехе.Това да нее 1 ва световна?.
  • 30 SCH JVLIVS II

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "ха ха":

    Не бе просто си мисля път да преминат руската армия и в САЩ без да бъде засегната Европа ако си ме разбрал явно не съм си подредила мисълта. Тя вече работата дръпна в съвсем друга посока идва момента когато и американците трябва да усетят какво е война

    Коментиран от #40

  • 31 Германец

    13 3 Отговор
    Това за удара с хеликоптери по склад за гориво току що го чух и по радиото в Германия. Само се чудя дали не са били някои извънземни хеликоптери щом с200 ,с300, с400 500 и т.н не са ги свалили

    Коментиран от #36, #42, #46

  • 32 Дойче веле

    6 4 Отговор
    Местя..
  • 33 ИМА НАЧИН

    7 13 Отговор

    До коментар #17 от "SCH JVLIVS II":

    И ТОЙ Е САМО ЕДИН, ПУТЛЕР СЪС СВЕЩИ И СТУДЕН.

    Коментиран от #37

  • 34 стоян

    9 13 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    До 3 ком -Разбира се другари -как ще вярвате на тия лъжи -съветската армия е непобедима -по паради -А за облъчените е сто процента истина -защото три автобуса с облъчени орки са пристигнали в беларуска специална болница -казаха по руски свободен канал

    Коментиран от #41

  • 35 ПУТЛЕР СЕ САМОУНИЩОЖИ

    11 17 Отговор
    САНКЦИИТЕ НЯМА ДА ПАДНАТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАПРЕД. ТОТАЛНА ИЗОЛАЦИЯ. СЕВЕРНА КОРЕЯ 2.

    Коментиран от #44, #48

  • 36 Някой от

    13 2 Отговор

    До коментар #31 от "Германец":

    Руските канали също го съобщиха и обясниха как е станало. Но има много по интересни събития за които тук няма да научите.
  • 37 SCH JVLIVS II

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "ИМА НАЧИН":

    Ок съгласна съм забрави и Zobi мухата той не много по различен половина Украйна е изравнена със земята и обезлюдена за кратко време постига това което и Путин не би направил ако Украйна си кротуваше .Днес щяха да прекарват един нормален ден на работа, училището у дома украинците не да ходят не мили не драги из Европа на курорт
  • 38 Гост

    12 3 Отговор
    Дойче зеле! Не само да отворят банкови сметки, но да плащат в рубли! Путин много ясно го каза вчера!!!! Лъжете бе Дойче зеле, лъжете най-нагло като западноевропеец!!!!
  • 39 asd

    3 5 Отговор
    Това дали са имали симптоми или не е общо взето без значение даже. Даже и да не е била "летална" доза са си потенциални ходещи канцерогени.
    Хахахахахаха

    Въпросът е ... КОЛКО ТЪП ТРЯБВА ДА СИ ЗА ДА КОПАЕШ ТАМ?

    Коментиран от #43

  • 40 ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "SCH JVLIVS II":

    Разбрах те, ама гледам да кажа истината на 1-ви април :D
  • 41 asd

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "стоян":

    "в беларуска специална болница -казаха по руски свободен канал "

    Даже това че е казано по руски канал е без значение. Реално е посочена точната болница в която са настанени. Следователно източниците са от Беларус.
    Както бяха снимани част от колоната камиони и автобуси използвана за транспортиране на трупове и ранени пак в Беларус. Има достатъчно саботажи на режима батька Картофа.
  • 42 Анализатор

    4 7 Отговор

    До коментар #31 от "Германец":

    Абсолютно прав сте. Пияните руски пилоти са объркали целта. Но така е на литър водка...
  • 43 Софиянец

    5 6 Отговор

    До коментар #39 от "asd":

    Отговорът е: Достатъчно тъп...
    Руснак или чиченец...
    Путинист или Кадировец...
  • 44 Санкциите

    7 3 Отговор

    До коментар #35 от "ПУТЛЕР СЕ САМОУНИЩОЖИ":

    вече падат ако не си разбрал. Чети повече хахахахахах. Лошото е, че ние се хванахме на въдицата на Памперса. Турция не вкара санкции и няма проблеми, докато целия ЕС умува какво да прави. Хахахххаха
  • 45 124

    9 7 Отговор
    "Има много начини да изкараш руската мечка от леговището й, но нито един да я вкараш обратно".

    ........

    Укрофашизма се натрапва над 25 години от американски "севетници"/НПО-та в Украйна, дори в учебниците, САЩ си инсталираха корумпираната неонацистка хунта, за да предизвикат геноцид и русофобия. ....

    Сега операцията ще бъде завършена с демилитаризация и денацификация на укрите!

    В Русия са надеждите за по-добър и справедлив свят без американския милитаризъм, довел до десетки милиони жертви по света.
  • 46 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 6 Отговор

    До коментар #31 от "Германец":

    Летяли са съвсем ниско до земята !В момента вкарват безпилотни американски "бръмбари" както и турски байрактари....как ли стигат,като нямало летища....Също танкове от германия и Хеликоптери Хамерикански.Готвят контраофанзива,а руснаците попълват с войници батальоните си!водят се битки бородянка -буча и псока киев Харков.Основната битка ще е при Херсон.Според мен руснаците ще бъдат изритани от тази си позиция.

    Коментиран от #51, #52

  • 47 Симо

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Стойко":

    Когато си тъп то е за дълго. Можеш ли да ми посочиш поне една снимка на унищожена колона на Русия бе кретен. С какво? Руската авиация им скри топката на укрите. Всички унищожени колони са украински. Виж тая при Харков.
  • 48 ZOZ

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "ПУТЛЕР СЕ САМОУНИЩОЖИ":

    Докато Путин е на Власт няма да паднат. Ама чак пък десетилетия. Той няма да е жив до 120 години.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Русенец

    0 0 Отговор
    Неочаквано беше да влязат в чужда държава с пет пъти по-малко войници. Почти 200 000 руски войници срещу 1 200 000 украински. Как се обяснява това?
  • 51 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    С влакове.
  • 52 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Остава да ни обясниш, как така са оставили петролна база неохраняема до границата със страната, с която са във война?
Новини по държави: