Отидете към основна версия

1 126 0

Армията атакува ислямистката групировка "Боко Харам" в Нигерия

  • нигерия-
  • боко харам-
  • бомбардировки

Неизвестен брой екстремисти загинаха след въздушна атака над техни тренировъчни лагери в североизточна Нигерия, съобщи Би Би Си.

Преди няколко дни в страната беше обявена извънредна ситуация във връзка със серията терористични атаки в североизточните щати на Нигерия, извършени от ислямистката организация "Боко Харам".

Междувременно бомбени експлозии и стрелба разтърсиха щата Катсина. По информация, предадена от местни жители, в град Даура е настанал пълен хаос, след като по време на бомбандировки там са били разрушени банки, полицейски участъци, както и градският затвор. Те твърдят, че са видели мъртвите тела на петима от членовете на силите за сигурност, както и на трима войници, макар че според официалните данни бомбардировките не са взели жертви.

Много от телефонните мрежи в североизточната част на Нигерия не функционират от четвъртък. Според агенция AП телефонните комуникации са пропаднали по време на бомбардировките.

Вследствие на атаките в Самбиса са загинали 21 души.

През януари представител на армията заяви, че военни хеликоптери са изпратени да унищожат тренировъчните лагери на "Боко Харам" в резерват, намиращ се недалеч от град Бама. Там миналата седмица 55 души бяха убити вследствие на военна атака.

Според генерал Олуколаде, самолетите, пострадали от ответния огън, са се завърнали успешно в базата, а тренировъчните лагери на ислямистите са били напълно разрушени. Вече няколко хиляди войници са били изпратени в три от североизточните щати със задачата да сложат край на групировката "Боко Харам".

Терористичната групировка, чието име значи „Западното образование е забранено“, води война с местното правителство, като целта й е да създаде ислямистка държава в северните части на Нигерия.

Предмет на техните атаки са християнското население в страната, както и много правителствени обекти. Освен тях обаче те често убиват и цивилни членове на ислямската общност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини