Отидете към основна версия

1 064 23

Финландските власти обявиха увеличение на бюджета за отбрана на 2,2 млрд. евро

  • финландия-
  • отбрана-
  • бюджет-
  • увеличение

Парите ще бъдат изразходвани за обучение на стотици професионални военни, укрепване на границите и закупуване на оръжия, включително ракети и други боеприпаси

Снимка: БГНЕС

На фона на нахлуването на Русия в Украйна финландските власти обявиха увеличение на бюджета за отбрана на страната за следващите четири години на обща стойност 2,2 млрд. евро.

Парите ще бъдат изразходвани за обучение на стотици професионални военни, укрепване на границите и закупуване на оръжия, включително ракети и други боеприпаси.

Руско-финландската граница е дълга около 1340 км, а войната в Украйна засили дискусиите за евентуалното присъединяване на страната към НАТО. Генералният секретар на НАТО Столтенберг вече заяви, че Алиансът ще приветства решението за членство на страната заедно с Швеция.

През изминалия уикенд финландският министър-председател Санна Марин заяви, че нахлуването в Украйна принуждава финландците "сериозно да обмислят собствената си позиция и подход към баланса на силите" и че трябва спешно - преди края на пролетта - да се вземе обмислено решение по въпроса.

Финландският министър на отбраната Тимо Кивинен вече заяви, че парите за преквалификация и модернизация на армията на страната ще бъдат отпуснати възможно най-скоро.

Той заяви, че войната в Украйна е показала необходимостта от бърза реакция при потенциални заплахи, така че дебатът за членството на страната в НАТО не бива да влияе на готовността на финландските войски.

Проучване на общественото мнение, проведено във Финландия през март, показа, че около 62% от финландците подкрепят членството на страната в Северноатлантическия алианс. Преди войната в Украйна повечето финландци бяха против присъединяването към НАТО, цитира news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: