Отидете към основна версия

1 173 28

"Nokia" се оттегля от Русия

  • нокия-
  • русия-
  • изтегля-
  • дейност-
  • руски пазар-
  • финландия

Решението на "Nokia" да напусне Русия ще засегне около 2000 работници и на някои от тях може да бъде предложена работа в други части на света

Снимка: БГНЕС

Производителят на телекомуникационно оборудване "Nokia" се оттегля от руския пазар, каза главният изпълнителен директор на компанията пред Ройтерс, отивайки крачка по-далеч от конкурента "Ericsson", който заяви в понеделник, че спира за неопределено време бизнеса си в страната, предаде Агенция Ройтерс.

Стотици чуждестранни компании прекъсват връзките си с Русия след нейната инвазия на 24 февруари в Украйна и след западните санкции срещу Москва.

Докато няколко сектора, включително телекомуникациите, бяха освободени от някои санкции по хуманитарни или свързани съображения, "Nokia" заяви, че е решила, че напускането на Русия е единствената възможност.

„Просто не виждаме никакви възможности да продължим да работим в страната при сегашните обстоятелства“, каза в интервю главният изпълнителен директор, Пека Лундмарк.

Той добави, че "Nokia" ще продължи да подкрепя клиентите по време на излизането си и не е възможно да се каже на този етап колко време ще отнеме изтеглянето.

Русия също е в конфликт с Финландия и Швеция, родните държави съответно на "Nokia" и "Ericsson", относно техния интерес да се присъединят към военния алианс на НАТО.

Русия също така настояваше компаниите да започнат да изграждат мрежи, използвайки само руско оборудване, опитвайки се да убеди "Nokia" и "Ericsson" да създадат фабрики в страната.

Лундмарк каза, че "Nokia" няма да приложи плана, обявен през ноември, за създаване на съвместно предприятие с руската "YADRO" за изграждане на 4G и 5G телекомуникационни базови станции.

Решението на "Nokia" да напусне Русия ще засегне около 2000 работници и на някои от тях може да бъде предложена работа в други части на света, каза Лундмарк.

Nokia има около 90 000 служители в световен мащаб.

„Много неща ще трябва да се променят, преди да бъде възможно да се обмисли отново правене на бизнес в страната“, каза Лундмарк.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания