Last news in Fakti

12 Април, 2022 11:12 1 160 28

"Nokia" се оттегля от Русия

  • нокия-
  • русия-
  • изтегля-
  • дейност-
  • руски пазар-
  • финландия

Решението на "Nokia" да напусне Русия ще засегне около 2000 работници и на някои от тях може да бъде предложена работа в други части на света

"Nokia" се оттегля от Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Производителят на телекомуникационно оборудване "Nokia" се оттегля от руския пазар, каза главният изпълнителен директор на компанията пред Ройтерс, отивайки крачка по-далеч от конкурента "Ericsson", който заяви в понеделник, че спира за неопределено време бизнеса си в страната, предаде Агенция Ройтерс.

Стотици чуждестранни компании прекъсват връзките си с Русия след нейната инвазия на 24 февруари в Украйна и след западните санкции срещу Москва.

Докато няколко сектора, включително телекомуникациите, бяха освободени от някои санкции по хуманитарни или свързани съображения, "Nokia" заяви, че е решила, че напускането на Русия е единствената възможност.

„Просто не виждаме никакви възможности да продължим да работим в страната при сегашните обстоятелства“, каза в интервю главният изпълнителен директор, Пека Лундмарк.

Той добави, че "Nokia" ще продължи да подкрепя клиентите по време на излизането си и не е възможно да се каже на този етап колко време ще отнеме изтеглянето.

Русия също е в конфликт с Финландия и Швеция, родните държави съответно на "Nokia" и "Ericsson", относно техния интерес да се присъединят към военния алианс на НАТО.

Русия също така настояваше компаниите да започнат да изграждат мрежи, използвайки само руско оборудване, опитвайки се да убеди "Nokia" и "Ericsson" да създадат фабрики в страната.

Лундмарк каза, че "Nokia" няма да приложи плана, обявен през ноември, за създаване на съвместно предприятие с руската "YADRO" за изграждане на 4G и 5G телекомуникационни базови станции.

Решението на "Nokia" да напусне Русия ще засегне около 2000 работници и на някои от тях може да бъде предложена работа в други части на света, каза Лундмарк.

Nokia има около 90 000 служители в световен мащаб.

„Много неща ще трябва да се променят, преди да бъде възможно да се обмисли отново правене на бизнес в страната“, каза Лундмарк.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ender

    20 5 Отговор
    Хюавей и ЗТЕ харесват това!
  • 3 АУУУУУ

    11 20 Отговор
    РУСИЯ НАЗАД КЪМ 2G..... 😱😱😱😂😂😂😂
  • 4 Иванушка  🇷🇺

    8 18 Отговор
    Интересното е че преди два дена и китайската Huawei се изтегли от Русия, страхувайки се САЩ не я доубият с нови санкции. А навремето бяха най-голямата и горда телекомуникационна световна компания, лицето на Китай и хич не цепеха басма на Щатите. Уви..фантазиите са едно, реалността друга и почвам да пидпзирам същия завършек и на "идеите" на Володята. Не че не ги одобявам, но Десет пъти мери, веднъж режи и Не започвай Война която не си сигурен че ще спечелиш бързо и лесно.

    Коментиран от #23

  • 5 за всеки има място

    15 6 Отговор
    Никого не държим насила . "Хуауей" чака за да заеме мястото им . Самсунг остава !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахаха

    14 2 Отговор
    Честито на Китай
  • 9 АнтиГост

    9 11 Отговор
    За какво са им на руснаците 4G, 5G, като няма какво да гледат.
    За разговори и съобщения е достатъчно и 1G.

    Коментиран от #22, #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахаха

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вова Куйло е капут":

    В Европа (по всичко личи) се прави експеримент с нов вирус, който изяжда мозъчни клетки .... България е особено засегната
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    6 18 Отговор
    Само така. Никва аванта на путлеристите

    Коментиран от #21

  • 15 Дъ-Ге

    10 1 Отговор
    Ами много хубаво. Прав ти път. Добре дошли китайските оригинални фирми на руския необятен пазар на мястото на анти бизнеса. Китайците открай време правят собствени разработки, които не са чуждо ноу хау. И говори за стабилно качество, не гаражно, с което пълнят българските магазини нашите вносители. Всяка напуснала фирма сега ще може да се върне на руския пазар едва след разглеждане от нарочна комисия, която естествено ще постави други условия, които със сигурност няма да поставят тези фирми в равнопоставени условия с лоялните, които са били там в трудни времена.
  • 16 Дъ-Ге

    10 2 Отговор
    Моя телефон е HUAWEI и е с китайския андроид /кирилизиран/ и няма да го сменя с никаква друга марка. Нокия спокойно могат да се махнат и от България. Ще ми накривят шапката.
  • 17 Жорж

    10 0 Отговор
    Нали в България се оттегли Фолксваген а щеше да прави завод ама друг път що така ние какви санкции търпим и за какво?
  • 18 Стоян Александров

    7 2 Отговор
    Сега КИТАЙЦИТЕ ще покажат на Света силата си в телекомуникацийте. Заедно с Русия и други страни ще ЕЛИМИНИРАТ ЗАПАДА ТОТАЛНО. Пътят им вече е открит и без конкуренция.

    Коментиран от #19

  • 19 Стоян Александров

    10 5 Отговор

    До коментар #18 от "Стоян Александров":

    Хуавей ще е СВЕТОВЕН ЛИДЕР, МОХИКАН ДО ЕДНА ИЛИ ДВЕ ГОДИНИ. САЩ и Запада да забравят за Космоса. Там ще ВЛАСТВАТ САМО КИТАЙ И РУССИЯ. ЕХААААААААА. ДА ЖИВЕЕЕ БРАТСКА РУССИЯ И ПРАВОСЛАВИЕТО. Западна Европа и ЕС се провалиха на 100 %. Ваичко ще е прекалено скъпо, а и недостъпно. САЩ победиха и елеминираха Европа. Толкоз беше.

    Коментиран от #25

  • 20 Bellingcat

    8 2 Отговор
    ХА ХА ХА - Решението на "Нокия" да напусне Русия свързано с настъпване на "Хуауей"
  • 21 Не намесвай

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    Всички които живеят в България, националния флаг е на всички. Ако толкова искаш отивай да се сражаваш редом с нацистите на Азов, плащат по 2000$ на ден
  • 22 Хихи

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "АнтиГост":

    За пропагандата трябва висока скорост! Към главата!
  • 23 Komapak

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Иванушка  🇷🇺":

    Взе да виждаш истината троле. РусНАЦИте ще бъдат върнати в 19и век, където им е мястото.
  • 24 Педерусия

    1 3 Отговор
    Нам нужна Вся власть Совьетом и как адин, умрьом за ьетом

    В.Льенинь
  • 25 Педерусия

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Стоян Александров":

    Съветските бедни най бедните бедни в света.
    Нам нужна Вся власть Совьетом и как адин, умрьом за ьетом

    В.Льенинь
  • 26 наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "АнтиГост":

    Предвиждам,че с тези нови технологии психиатриите след десетина години ще са пълни.Огледайте се около вас -попадали ли сте на млади хора с психични проблеми,раздвояване на личността и т.н.?Млади хора, учете за психиатри!Тази специалност ще има огромен успех!
  • 27 Кадир

    2 1 Отговор
    Да живей СССР
  • 28 Иванов

    0 0 Отговор
    Те пък хуауей са една компания кой ги знаеше допреди няколко години известни са предимно в Азия учуден съм че има още държави дето им купуват китайските боклуци поне едно е вярно че е пълен китайски оригинал и на какво отгоре са толкова големи за мен е необяснимо по нищо по различно не се различават от другите които са истински гиганти и марки сигурността им не е толкова добра колкото Майкрософт или айфон
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания