Отидете към основна версия

1 309 17

Северна Корея отбелязва 110 години от рождението на Ким Ир-сен

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • ким ир-сен-
  • пхенян

Не се предвижда военен парад

Снимка: Shutterstock

Северна Корея отбелязва днес ключова годишнина с призиви за засилена лоялност към лидера Ким Чен-ун, но изглежда не се предвижда очакваният военен парад с демонстрация на нови оръжия на фона на изострено напрежение със САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Честването на 110-ата годишнина от рождението на дядото на Ким Чен-ун и основател на държавата Ким Ир-сен се състои след поредица от изпитания на оръжия, извършени от Северна Корея в последните месеци, включително първия тест на междуконтинентална балистична ракета от 2017 г. насам. Според експерти Пхенян цели да разшири арсенала си и да засили натиска върху САЩ на фона на изпадналите в застой преговори с Вашингтон.

"Нека работим по-усърдно в името на нашия уважаван другар Ким Чен-ун и да поемем по пътя към окончателното осъществяване на мечтите на нашия велик председател Ким Ир-сен за изграждане на мощна социалистическа държава", посочи в коментар държавният сайт "Уриминзокири".

Главният севернокорейски вестник "Родон синмун" написа, че Северна Корея почита Ким Ир-сен като "вечен президент" под "изключителното ръководство на другаря Ким Чен-ун.

Годишнината от рождението на Ким Ир-сен е най-важният национален празник в Северна Корея, където династията Ким управлява при силен култ към личността от създаването на държавата през 1948 г. Ким Чен-ун е третият представител на семейството, застанал начело на държавата. Това стана след смъртта на баща му в края на 2011 г., припомня АП.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: