Last news in Fakti

15 Април, 2022 11:28 1 307 17

Северна Корея отбелязва 110 години от рождението на Ким Ир-сен

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • ким ир-сен-
  • пхенян

Не се предвижда военен парад

Северна Корея отбелязва 110 години от рождението на Ким Ир-сен - 1
Снимка: Shutterstock

Северна Корея отбелязва днес ключова годишнина с призиви за засилена лоялност към лидера Ким Чен-ун, но изглежда не се предвижда очакваният военен парад с демонстрация на нови оръжия на фона на изострено напрежение със САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Честването на 110-ата годишнина от рождението на дядото на Ким Чен-ун и основател на държавата Ким Ир-сен се състои след поредица от изпитания на оръжия, извършени от Северна Корея в последните месеци, включително първия тест на междуконтинентална балистична ракета от 2017 г. насам. Според експерти Пхенян цели да разшири арсенала си и да засили натиска върху САЩ на фона на изпадналите в застой преговори с Вашингтон.

"Нека работим по-усърдно в името на нашия уважаван другар Ким Чен-ун и да поемем по пътя към окончателното осъществяване на мечтите на нашия велик председател Ким Ир-сен за изграждане на мощна социалистическа държава", посочи в коментар държавният сайт "Уриминзокири".

Главният севернокорейски вестник "Родон синмун" написа, че Северна Корея почита Ким Ир-сен като "вечен президент" под "изключителното ръководство на другаря Ким Чен-ун.

Годишнината от рождението на Ким Ир-сен е най-важният национален празник в Северна Корея, където династията Ким управлява при силен култ към личността от създаването на държавата през 1948 г. Ким Чен-ун е третият представител на семейството, застанал начело на държавата. Това стана след смъртта на баща му в края на 2011 г., припомня АП.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Странно

    8 11 Отговор
    В никакъв случай не се кефя на КНДР и строя им, но като гледам хората си мисля, че не са тази "изключително изостанала, бедна, нещастна държавица", за която ни тръбят западните медии!

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Теле

    9 5 Отговор
    Една ракетка по белия вигвам за празника ще има ли
  • 4 Анонимен

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Странно":

    Продължавай да си мислиш. Има YouTube, кьде руски блогър със скрипта камера снима като беше там. Има и не руски блогъри които направиха същото. Дьржава затвор.

    Коментиран от #7

  • 5 Анонимен

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дебели западняци":

    Как да има като само месо има за Ким.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аре бе

    6 19 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Да, ама не. В интернет има снимки от малкото туристи, които са били в С.Корея. И видемо е, че севернокорейците са със сто години напред от мизерната либерастка евроатлантическа България.

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Точно такива са

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Странно":

    И още по-лошо, понеже използват екскременти за торове страдат от чревни паразити. Съвсем сериозно говоря, жалко за тези хора. Диктатурата е смърт.
  • 11 БОКО

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "Аре бе":

    МИ БЪЛГАРИЯ И СЛЕД 1000 ГОДИНИ НЯМА ДА ПОСТИГНЕ НИВОТО НА СЕВЕРНА КОРЕЯ ...БЯХ ТАМ 6 МЕСЕЦА В ИНСТИТУТА ЗА ЯДРЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ,,,ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ ТАМ В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА ГО ПОСТИГНЕ ...ОСОБЕННО С МАРИОНЕТНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА НА КОЗЯК И ПРОГНИЛИЯ ОТ КОРУПЦИЯ ЕС

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 12 Човека КоZа

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "БОКО":

    Треп. Ерете кравари, да живее славната династия Ким!

    Коментиран от #14

  • 13 Да ти го напиша

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "БОКО":

    Отивай под кюлотите на Митрофанова, място широко ще те поеме . Ако нямаш пари ще правиш това което можеш най-добре вувузели .
  • 14 Да ти го напиша

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Човека КоZа":

    Я отивай фамилно да правите вувузели.
  • 15 Типично по комунистически

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "БОКО":

    Щом е нещо за избиване на хора и за запазване на статуквото на полит върхушката те комунистите са не 1000 години напред ами 5 милиона години направо😂😂😂що не са 1000 години напред в стоки предазначени за народа не за диктатора😂😂ми щото там човешкия живот не струва нищооооо всичк се върти около диктатора и свитата му
  • 16 Дебелия кат умре

    9 0 Отговор
    И празненствата ше са 365 дена у годината и така до края на света😂😂😂😂
  • 17 Болярин

    0 0 Отговор
    А ние трябва с траурни свещи да отбележим 110-те дни НАЦИОНАЛНО БЕДСТВИЕ, откакто патологични измамници управляват България !!!
Новини по държави: