Отидете към основна версия

974 25

Израел разреши доставката на каски и бронежилетки за Украйна

  • израел-
  • укрински-
  • или-
  • каски-
  • бронежилетки-
  • доставки

И израелските, и украинските власти подчертаха, че пратката е предназначена за спасителни служби и цивилни организации

Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на Израел, Бени Ганц, в сряда разреши доставката на каски и бронежилетки на украинските спасителни служби, след като разговаря с украинския си колега, се казва в официално израелско изявление, което показва промяна в позицията на Израел относно предоставянето на такова оборудване, предава Ройтерс.

"В светлината на искането, отправено от украинската страна, Израел ще осигури защитно оборудване за нуждите на украинските спасители и службите за спешна помощ", се казва в изявление на английски език на украинското посолство в Израел, повтарящо изявление на израелски служител.

Посредник в украинско-руската криза, Израел осъди руската инвазия, но се ограничи до хуманитарна помощ. Той се страхува от обтягане на отношенията с Москва, силен фактор в конфликта в съседна Сирия, където Израел координира ударите срещу иранските формирования.

И израелските, и украинските власти подчертаха, че пратката е предназначена за спасителни служби и цивилни организации.

Преди това Украйна изрази разочарование от отказа на Израел да предостави отбранителна помощ срещу Русия. Премиерът Нафтали Бенет каза, че "премереният и отговорен подход" на Израел му позволява да бъде "доверен играч, един от малкото, които могат да комуникират директно с двете страни и да помагат, ако е необходимо".

Израел заяви, че е готов да бъде домакин на среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски. Това заяви пред ТАСС израелският посланик в Москва Александър Бен Цви.

По думи на дипломата израелският премиер Нафтали Бенет поддържа редовни контакти с Путин.

От началото на годината Путин и Бенет проведоха няколко телефонни разговора. Освен това израелският премиер направи кратко посещение в Москва в началото на март, когато двамата лидери обсъдиха ситуацията около Украйна.

По-рано този месец турският външен министър също потвърди, че се работи върху провеждането на среща между Путин и Зеленски. Междувременно Русия определи Беларус като най-подходящото място за такава среща, цитира news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини