Отидете към основна версия

2 705 38

САЩ са спокойни, тъй като изглежда, че Китай се вслушва в предупрежденията за Русия

  • китай-
  • предупреждения-
  • русия-
  • военна-
  • икономическа-
  • помощ

Висши представители на САЩ казват, че не са открили явна китайска военна и икономическа подкрепа за Русия

Снимка: БГНЕС

Два месеца след предупреждението, че Пекин изглежда е готов да помогне на Русия в борбата ѝ срещу Украйна, висши представители на САЩ казват, че не са открили явна китайска военна и икономическа подкрепа, съобщи Ройтерс.

Представители на САЩ казаха пред агенцията през последните дни, че остават предпазливи относно дългогодишната подкрепа на Китай за Русия като цяло, но че военната и икономическа подкрепа, за която се притесняват, не се е случила, поне засега.

Облекчението идва в ключов момент.

Президентът Джо Байдън се подготвя за пътуване до Азия по-късно този месец, доминирано от това как да се справи с възхода на Китай и неговата администрация.

Освен че се избягва пряко да подкрепя военните усилия на Русия, Китай избягва да сключва нови договори между своите държавни петролни рафинерии и Русия, въпреки големите отстъпки.

Миналия месец пратеникът на САЩ в ООН приветства въздържането на Китай при гласуването на ООН за осъждане на инвазията на Русия в Украйна като „победа“, подчертавайки как насилственото балансиране на Пекин между Русия и Запада може да бъде най-добрият резултат за Вашингтон.

Все пак Китай отказа да осъди действията на Русия в Украйна и разкритикува широките западни санкции срещу Москва, като същевременно заяви, че не помага умишлено за заобикалянето им.

Обемът на търговията между Русия и Китай също скочи през първото тримесечие и двете обявиха партньорство без ограничения през февруари.

В понеделник посолството на Пекин във Вашингтон издаде 30-страничен бюлетин, обвиняващ Съединените щати, че разпространяват „лъжи“, за да дискредитират Китай, включително обявявайки, че Русия е потърсила военна помощ от Китай. Посолството отбеляза, че оттогава представители на САЩ са заявили, че не са виждали доказателства Китай да предоставя такава подкрепа.

Държавният секретар Антони Блинкен каза пред комисията по външни отношения на Сената миналата седмица, че Китай се справя със „значителния риск за репутацията“ да бъде съюзник на Русия и че „засега не виждаме значителна подкрепа от Китай за военните действия на Русия“.

Байдън ще посети Токио и Сеул, което ще бъде първото му пътуване до Азия като президент - такова, което няма да включва спирка в Китай. Той също ще се срещне с индийски и австралийски лидери по време на среща на „Quad“ в Токио.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания