Last news in Fakti

3 Май, 2022 13:10 2 688 38

САЩ са спокойни, тъй като изглежда, че Китай се вслушва в предупрежденията за Русия

  • китай-
  • предупреждения-
  • русия-
  • военна-
  • икономическа-
  • помощ

Висши представители на САЩ казват, че не са открили явна китайска военна и икономическа подкрепа за Русия

САЩ са спокойни, тъй като изглежда, че Китай се вслушва в предупрежденията за Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Два месеца след предупреждението, че Пекин изглежда е готов да помогне на Русия в борбата ѝ срещу Украйна, висши представители на САЩ казват, че не са открили явна китайска военна и икономическа подкрепа, съобщи Ройтерс.

Представители на САЩ казаха пред агенцията през последните дни, че остават предпазливи относно дългогодишната подкрепа на Китай за Русия като цяло, но че военната и икономическа подкрепа, за която се притесняват, не се е случила, поне засега.

Облекчението идва в ключов момент.

Президентът Джо Байдън се подготвя за пътуване до Азия по-късно този месец, доминирано от това как да се справи с възхода на Китай и неговата администрация.

Освен че се избягва пряко да подкрепя военните усилия на Русия, Китай избягва да сключва нови договори между своите държавни петролни рафинерии и Русия, въпреки големите отстъпки.

Миналия месец пратеникът на САЩ в ООН приветства въздържането на Китай при гласуването на ООН за осъждане на инвазията на Русия в Украйна като „победа“, подчертавайки как насилственото балансиране на Пекин между Русия и Запада може да бъде най-добрият резултат за Вашингтон.

Все пак Китай отказа да осъди действията на Русия в Украйна и разкритикува широките западни санкции срещу Москва, като същевременно заяви, че не помага умишлено за заобикалянето им.

Обемът на търговията между Русия и Китай също скочи през първото тримесечие и двете обявиха партньорство без ограничения през февруари.

В понеделник посолството на Пекин във Вашингтон издаде 30-страничен бюлетин, обвиняващ Съединените щати, че разпространяват „лъжи“, за да дискредитират Китай, включително обявявайки, че Русия е потърсила военна помощ от Китай. Посолството отбеляза, че оттогава представители на САЩ са заявили, че не са виждали доказателства Китай да предоставя такава подкрепа.

Държавният секретар Антони Блинкен каза пред комисията по външни отношения на Сената миналата седмица, че Китай се справя със „значителния риск за репутацията“ да бъде съюзник на Русия и че „засега не виждаме значителна подкрепа от Китай за военните действия на Русия“.

Байдън ще посети Токио и Сеул, което ще бъде първото му пътуване до Азия като президент - такова, което няма да включва спирка в Китай. Той също ще се срещне с индийски и австралийски лидери по време на среща на „Quad“ в Токио.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факюфащ

    58 7 Отговор
    свърши спокойствието за вас мръсници !
  • 2 Така е

    23 5 Отговор
    Тагарев е ястреб !

    Коментиран от #16

  • 3 Иванушка  🇷🇺

    9 42 Отговор
     "...не са открили явна китайска военна и икономическа подкрепа за Русия...." - как и с какво да подкрепиш държава чиято армия ползва бакалски тефтери и бележници наместо GPS и Гугъл мапс ? И не, не е виц.

    Коментиран от #6

  • 4 Някой

    61 8 Отговор
    Хич да не си мислят, че Китай ще ги слуша. На тях им е ясно, че следващите ще са те, ако не подкрепят сега Русия. Това, че не показват публично подкрепата си, не означава че няма такава.
  • 5 Гост

    7 31 Отговор
    Тоя китай ако не слуша Байдън ще им дърпа ушите.

    Коментиран от #30

  • 6 Някой

    42 4 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка  🇷🇺":

    На теб това ли ти е представата за просперитет - GPS и Google Maps. Браво! Много си напредничев. Само дето и двете системи не е добре да ги позлваш за военни цели, че току виш си взривил някой кокошкарник вместо желаната от теб цел.
  • 7 МалкоЛогика

    47 1 Отговор
    Най-лесно се разршава проблем който сам си измислиш.
    САЩ: Китай ще участва в украинската операция на РФ.
    САЩ: Успяхме да убедим Китай да не участва.
    Китай: Каза ли нещо ?

    Коментиран от #15

  • 8 Гост

    29 1 Отговор
    Как Байдън да се справил с възхода на Китай? Трябва да се "справи" с Китай...
  • 9 Кольо,

    29 1 Отговор
    Споко,Джо Байдана склеротика не е толкова опасен, те си го знаят от администрацията в Белият дом и други дърпат конците...
    Лошо щеше да стане ако дъртата хиена Хилари Клинтън беше станала президент, тя можеше да разпали трета световна война...
    Има един лаф дайте свобода на циганин и жена и им гледайте сеира.....

    Коментиран от #11

  • 10 Surko

    17 1 Отговор
    ДА БЕ ДА ,АМА НАДАЛИ. ТАКА Е КОГАТО ЛУДИТЕ И ДЕМЕНТИРАЛИТЕ УПРАВЛЯВАТ.
  • 11 Да бе да

    27 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кольо,":

    Президентите на САЩ са само фигуранти. Назначавани и контролирани от олигарсите/корпорациите!
  • 12 Милен

    18 2 Отговор
    Китайчетата очевидно са един от най-печелившите в настоящата ситуация, така че колкото по-дълго продължи случващото се толкова по-добре за тях.
  • 13 Историк

    22 4 Отговор
    Разправят ли се с Русия,Рептилите ще атакуват и Китай...Надявам се,дракона е наясно със това!
  • 14 Кольо,

    12 1 Отговор
    ДО КОМЕНТАР 6 НЯКОЙ...
    Ама и ти си доста неграмотен, (виш) и (кокошкарник)......
    Дори на елементарен разговорен български език се пише ВИЖ и КОКОШАРНИК,или Курник....
    А относно тези мрежи спътникова навигация в много случаи са подвеждащи в маршрутите и за това отбягвам да ги ползвам...
  • 15 гост

    7 15 Отговор

    До коментар #7 от "МалкоЛогика":

    Всъщност логиката е много проста , ама не е за прости путиноиди !!!! И Китай и Индия имат отдавна сключени ДЪЛГОСРОЧНИ договори с други доставчици на нефт и газ и за да вземат допълнителни количества по Раша трябва да ги развалят , да плащат неустойки , които обезсмислят по-ниската цена на руските или да складират някъде допълнителните количества !! Само че хранилищата там са пълни отдавна , а потреблението нямалява затова от две седмици всички товари от втечнен газ се пренасочват за Европа , а цената пада и ще продължи да пада !!

    Коментиран от #19

  • 16 Гоце

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Така е":

    Така е не е врабче като Радев
  • 17 САЩ и Китай- борци за Световен мир

    4 16 Отговор
    Китай следи внимателно руската инвазия в Украйна и Китай без война, ще е бъдещия най големият печеливш и победител от войната на Русия с Украйна.!! Когато подразберат от САЩ , че носят отговорност да подкрепят световния мир и им се гарантира, че имат по голям интерес отново да си върнат и притежават всичките суровини на цял Сибир,завладян и окупиран сега от Русия и който си е стара и исконна китайска територия, колкото и Тайван, могат и да преосмислят "приятелството" си с Русия....!
    САЩ и Светът ще са много по доволни,миролюбив и работлив Китай да може да използва ресурсите на Сибир за производство на стоки за мирно потребление, отколкото Русия за оръжия и изнудване..!
    Цената, която Путин ще плати за нахлуването си и войната в Украйна, ще е много висока и ще расте с всеки изминал ден и руския газ за Европа няма да го спаси, защото западна Европа е достигнала икономическото си превъзходство над Русия и с по добър стандарт на живот за населението си и без зависимостта си от руския газ...! НО проблема за Европа и за САЩ си остава и ще трябва да бъде разрешен ,че допуснаха и позволиха на някакво икономическо джудже като Русия да ги рекетира с внос на суровини и газ и да заплашва човечеството с оръжие и ядрена война ,но това бързо ще бъде бъде коригирано и от тук нататък след войната ,Китай ще си възстанови териториите в Сибир, а Руската Федерация ще бъде заслужено раздробена, демилитаризирана и ще изчезне в този си вид, в който ни е била позната досега....!

    Коментиран от #35, #36

  • 18 СССРБарета

    6 3 Отговор
    Само така изглежда но в действителност не е точно така! имаме новина рекордна цена на горивото рекордна цена на горивото в САЩ и рекордна цена на рублата в в Русия

    Коментиран от #22

  • 19 Милен

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    И кога ще намалят цената на газта от КЕВР, нали цените падат.

    Коментиран от #23

  • 20 Националист

    6 5 Отговор
    Никой не иска да помага на бъдещ мъртвец
  • 21 гост

    4 6 Отговор
    Пикльо, гледай си старините и не се излагай.
  • 22 СССР ПАЛЯЧО

    4 10 Отговор

    До коментар #18 от "СССРБарета":

    Скоро рубла няма да има ще има Украйнски гривни

    Коментиран от #24

  • 23 гост

    5 9 Отговор

    До коментар #19 от "Милен":

    Специално за путиноидите даже мислим да я увеличим , щото трябва да свикват или по-бързо да хващат чемодана за Москва !!!

    Коментиран от #25

  • 24 Ха ха ха ха ха

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "СССР ПАЛЯЧО":

    Ми то вече нЕма Украйна, вече нЕма и гривни. В Украйна в обръщение е рублата.

    Коментиран от #26

  • 25 Милен

    5 6 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Абе за путиноидите не ме интересува, питам за българите кога ще падне цената?

    Коментиран от #27

  • 26 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #24 от "Ха ха ха ха ха":

    Верно ли , хахах !! Значи ушанките плащат за оръжието с което ги изтребват със рубли , хахахах !! То нищо чудно де , от тях и много по-големи простотии сме виждали и ще виждаме !
  • 27 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #25 от "Милен":

    Българите ще платим и два пъти повече ако трябва , само гнусния пигмей да легне до мумията !

    Коментиран от #28

  • 28 Милен

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Ти май имаш някакво обсебващо увлечение от путя, изглежда ми като несподелена любов, във всеки ти пост фигурира другаря Путин :))))

    Коментиран от #31

  • 29 майтаки

    7 0 Отговор
    Който не помогне да се унищожи нацизма, го чака денацификация от собствения му народ!
  • 30 майтаки

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Чий уши ще дърпаш бе смешко. Китай вече е 20 години напред с военните технологии, а вие сте в 1995-та още!
  • 31 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #28 от "Милен":

    "Обсебващи" неща имат тия дето го наричат "другар" като теб , за мен е гнусен червей , който всеки миг живот му е в повече и отдавна трябваше да е приключил !
  • 32 mi6osp

    4 1 Отговор
    Не си в час относно търговията с нефт на Русия в Азия. Там Русия подписа дългосрочен договор с Китай за ежегоден износ на 100 милиона тона нефт в юани,при досегашни 70 милиона. Индия подписа такъв договор за четирикратно увеличени количества, за 1 милиард долара годишно, в рупии. Този договор предвижда по нататъшното увеличаване на количеството, съобразно нуждите на Индия.
    Така Русия ще изнесе тази година повече нефт от миналата, и не в долари.
    Тези, които отказаха да купуват руски нефт, плащаха в долари.

    Коментиран от #33

  • 33 mi6osp

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "mi6osp":

    Ком.32 е отговор на N15.
  • 34 ттт

    3 1 Отговор
    Глупости, Китай вече сключи с Русия всички възможни инономически договори. А на Русия китайско оръжие не и трябва.
  • 35 ттт

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "САЩ и Китай- борци за Световен мир":

    САЩ може да се разбере с Китай ако:

    - признае Тайван за изконна територия на Поднебесната и си обере всички партакеши от Китайско море и източния Пасифик;

    - признае, че държава Тибет никога не е съществувала, извини се, че след ВСВ е създал тази псевдоструктура и признае Далай Лама за терорист;

    - изплати (с полагащите се лихви) пораженията нанесени на китайското посолство в Белград.

    Но пък направи ли го, САЩ няма да е държава а карикатура.
  • 36 mi6osp

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "САЩ и Китай- борци за Световен мир":

    Едно нещо не можете да схванете. Завземането от Китай на Сибир, който е част от държава с толкова ядрени оръжия, че са ѝ предостатъчни да унищожат Китай десетина пъти, е напълно безсмислено.
    Ако Китай реши да завзема голяма богата площ, ще го направи в Австралия. Тя засега не е ядрена сила.
    Мечтайте реално за Австралия 😃

    Коментиран от #37

  • 37 Предсказанията на Слава Севрюкова:

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "mi6osp":


    Съветският съюз ще се раздроби на отделни държави. Ще остане само Русия. Тогава предстои да избухне остро стълкновение с Китай. Мъчно ми е за руското племе… Заболя ме, че и мъжът ми бе руснак, но… ще ги газят китайците. Сибир ще бъде отнет от Русия. Виждам, там ще се ширнат и засноват работливи като мравки жълти човечета. Но по-добре да сменим темата. Далече е още времето…”

    „Задават се не толкова кръвопролитни интервенции, колкото борби за надмощие. Но… Виждам – между Русия и Китай кръв ще се пролее. Ще има сериозно стълкновение. Кармата на народите движи света. Малко от тях са лишени от нея – такава е Швейцария. По-незначителна е на Швеция…”

    „Русите някога си позволиха чудовищен експеримент с лазерно оръжие срещу Китай (сблъсъкът за остров Халкин хол през 70-те години). За миг там бяха изпепелени земя и хора. Това все някога ще трябва да се плати.”
    „Между Русия и Китай кръв ще се пролее. Ще има сериозно стълкновение… за богатствата на безбрежния Сибир.”....!
  • 38 САЩ и Китай- борци за Световен мир

    2 2 Отговор
    КИТАЙ няма приятели , а има само интереси и засега печалбата на Китай зависи на 90% от САЩ ! Затова китайска "дружба" с американците е от първостепенно значение и много по-важна за Китай от тази с Русия...!!!
    Китай само като видя какви санкции изпраскаха на "джуджи" и на Русия където сега ще я върнат със 100 години назад и изведнъж си замълча и спря да прави военни учения около Тайван....!!!!
    Защото има респект и знае че това е САЩ , който е всепризнат Световен авангард и водещата сила на Света във всякакъв смисъл и във всичко и затова неслучайно е и Хегемона на Света и може да си позволи да има 800 мироспомагащи военни бази навсякъде по света, защото има мощта и възможностите да ги подържа...!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания