Отидете към основна версия

2 753 58

Индия преговаря за цена под $70 за барел петрол с Руската федерация

  • индия-
  • руски-
  • петрол-
  • барел-
  • моди-
  • путин-
  • опек

Индия, която внася повече от 85% от петрола си, е сред малкото останали купувачи на руски суров петрол, който е ключов източник на доходи за Владимир Путин

Снимка: БГНЕС

Индия се опитва да получи по-големи отстъпки за руския петрол, за да компенсира риска от работа с производителя от ОПЕК+, тъй като други купувачи се отказват от неговите продукти, според източници, запознати с въпроса, предава Bloomberg.

Южноазиатската нация търси руски товари на цена под 70 долара за барел на базата на доставка, за да компенсира допълнителни пречки като осигуряване на финансиране за покупки в преговорите на високо ниво между двете страни, според източниците, които поискаха да не бъдат идентифицирани, тъй като дискусиите са поверителни. Глобалният еталон Brent в момента се търгува близо до $105 за барел.

Както държавните, така и частните рафинерии в третия по големина вносител на петрол в света са закупили повече от 40 милиона барела руски суров петрол след инвазията в Украйна в края на февруари. Това е с 20% повече от потоците от Русия към Индия за цялата 2021 г., според изчисленията на Bloomberg, базирани на данни на министерството на търговията.

Индия, която внася повече от 85% от петрола си, е сред малкото останали купувачи на руски суров петрол, който е ключов източник на доходи за Владимир Путин. Изпаряването на европейското търсене поставя руската петролна индустрия под сериозно напрежение, като правителството прогнозира, че износът може да спадне с до 17% тази година.

Вносът на руски петрол в Индия не е под санкции, но затягащите се международни ограничения в морските застраховки и натискът на САЩ върху Ню Делхи правят търговията по-трудна. Засега министър-председателят Нарендра Моди не се поддава на западния натиск да ограничи отношенията си с Москва заради възможността да получи значително по-евтин петрол. Индия е и силно зависима от вноса на руско оръжие.

Държавните рафинерии на Индия могат да поемат около 15 милиона барела месечно – около 10% от общия внос – ако Русия се съгласи на ценовите отстъпки и изнесе петрол за Индия. Държавните преработвателни ще имат изгода от такова споразумение според запознати с преговорите. Частни рафинерии като Reliance Industries и Nayara Energy обикновено си осигуряват суровините самостоятелно.

Индийското правителство не отговори навременно на имейл за коментар.

Русия се опитва да намери начин да поддържа износа към Индия – както чрез маршрути от Балтийско море, така и от Далечния Изток, чиито води стават по-проводими през летните месеци.

Двете държави са обсъдили и възможността за отклонение на част от суровия петрол през Владивосток. Макар че морският маршрут оттам е по-бърз, най-вероятно ще е свързан с големи разходи и логистични пречки.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания