Отидете към основна версия

3 177 40

В Италия замразиха прелестната "Шехеразада", свързвана с Путин

  • яхта-
  • шехеразада-
  • италия-
  • владимир путин

Реалният собственик на суперяхтата за 510 милиона долара остава все така неясен

Снимка: Yacht Charter Fleet

Италианските власти замразиха суперяхтата "Шехерезада", за която се смята, че е собственост на руския президент Владимир Путин, в пристанището на Марина ди Карара в петък, предаде Forbes. В прессъобщение, обявяващо замразяването, италианското министерство на икономиката и финансите заяви, че разследване, проведено от италианската финансова полиция, е установило, че корабът има „значителни икономически и бизнес връзки“ с високопоставени хора в руското правителство и лица, санкционирани от Европейски съюз.

В прессъобщението също се посочва, че лицето, което действително притежава и използва яхтата, е имало връзки с лица, санкционирани от ЕС на 17 март 2014 г. в отговор на руската анексия на Крим. Този списък включва няколко членове на руския парламент /Държавната дума и Съвета на федерацията/. Най-високопоставеният човек в този списък е Андрей Клишас, председател на комисията по конституционно законодателство и държавно строителство към Съвета на федерацията и бивш председател на металургичния гигант "Норникел". Клишас е близък съюзник на най-големия акционер на "Норникел" и най-богатия човек в Русия Владимир Потанин и ключов играч в конституционните реформи през 2020 г., които позволиха на Путин да удължи управлението си в Кремъл.

Все пак остава неясно кой в ​​крайна сметка притежава 459-футовата яхта, която бе разследвана от месеци, докато беше останала на сух док в Марина ди Карара. Корабът влезе във водите на Тиренско море във вторник, предизвиквайки опасения, че може да се опита да избяга, преди италианското разследване да приключи. Оценена на 510 милиона долара от експертите по оценка на яхти VesselsValue, Шехерезада е регистрирана на Каймановите острови и е собственост на Bielor Asset Limited, компания от Маршаловите острови.

Разследване на Фонда за борба с корупцията на руския опозиционен политик Алексей Навални в края на март свърза Шехерезада с Путин, като установи, че всички членове на екипажа на кораба са руски граждани, наети от Федералната служба за защита, агенцията, отговаряща за личната защита на Путин. По-рано през март италианският вестник La Stampa съобщи, че действителен собственик на кораба е Едуард Худайнатов, бивш главен изпълнителен директор на руския държавен петролен гигант Роснефт, близък съюзник на Путин и дългогодишния изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин. Бивш член на екипажа на "Шехерезада" каза пред Ню Йорк Таймс, че никога не са чували за г-н Худайнатов и че на борда е било „открито обсъждано, че истинският собственик на Шехерезада е Путин“. Представители на САЩ също заявиха пред вестника, че смятат, че яхтата има връзки с Путин.

Худайнатов също е идентифициран като потенциален прокси собственик на друга яхта, 348-футовата, 300 милиона долара Amadea, която според Министерството на правосъдието на САЩ всъщност е собственост на санкционирания олигарх Сюлейман Керимов. ("Амадеа" беше иззета от властите във Фиджи по искане на правителството на САЩ в четвъртък.)

"Шехерезада" е построена от немската корабостроителница Lürssen през 2020 г. и разполага с площадка за хеликоптер, салон за красота, киносалон, спа център и фитнес зала. Конструкцията на яхтата беше управлявана от базираната в Монако Imperial Yachts, компания, която източник от яхтената индустрия нарече „хора на Путин, когато става дума за яхти“. Говорител на Imperial каза пред Forbes, че фирмата е действала като строителен мениджър на "Шехерезада", но в момента не управлява яхтата. „Imperial Yachts няма клиенти, които са санкционирани физически или юридически лица“, добавиха те.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: