Last news in Fakti

7 Май, 2022 09:42 3 173 40

В Италия замразиха прелестната "Шехеразада", свързвана с Путин

  • яхта-
  • шехеразада-
  • италия-
  • владимир путин

Реалният собственик на суперяхтата за 510 милиона долара остава все така неясен

В Италия замразиха прелестната "Шехеразада", свързвана с Путин - 1
Снимка: Yacht Charter Fleet

Италианските власти замразиха суперяхтата "Шехерезада", за която се смята, че е собственост на руския президент Владимир Путин, в пристанището на Марина ди Карара в петък, предаде Forbes. В прессъобщение, обявяващо замразяването, италианското министерство на икономиката и финансите заяви, че разследване, проведено от италианската финансова полиция, е установило, че корабът има „значителни икономически и бизнес връзки“ с високопоставени хора в руското правителство и лица, санкционирани от Европейски съюз.

В прессъобщението също се посочва, че лицето, което действително притежава и използва яхтата, е имало връзки с лица, санкционирани от ЕС на 17 март 2014 г. в отговор на руската анексия на Крим. Този списък включва няколко членове на руския парламент /Държавната дума и Съвета на федерацията/. Най-високопоставеният човек в този списък е Андрей Клишас, председател на комисията по конституционно законодателство и държавно строителство към Съвета на федерацията и бивш председател на металургичния гигант "Норникел". Клишас е близък съюзник на най-големия акционер на "Норникел" и най-богатия човек в Русия Владимир Потанин и ключов играч в конституционните реформи през 2020 г., които позволиха на Путин да удължи управлението си в Кремъл.

Все пак остава неясно кой в ​​крайна сметка притежава 459-футовата яхта, която бе разследвана от месеци, докато беше останала на сух док в Марина ди Карара. Корабът влезе във водите на Тиренско море във вторник, предизвиквайки опасения, че може да се опита да избяга, преди италианското разследване да приключи. Оценена на 510 милиона долара от експертите по оценка на яхти VesselsValue, Шехерезада е регистрирана на Каймановите острови и е собственост на Bielor Asset Limited, компания от Маршаловите острови.

Разследване на Фонда за борба с корупцията на руския опозиционен политик Алексей Навални в края на март свърза Шехерезада с Путин, като установи, че всички членове на екипажа на кораба са руски граждани, наети от Федералната служба за защита, агенцията, отговаряща за личната защита на Путин. По-рано през март италианският вестник La Stampa съобщи, че действителен собственик на кораба е Едуард Худайнатов, бивш главен изпълнителен директор на руския държавен петролен гигант Роснефт, близък съюзник на Путин и дългогодишния изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин. Бивш член на екипажа на "Шехерезада" каза пред Ню Йорк Таймс, че никога не са чували за г-н Худайнатов и че на борда е било „открито обсъждано, че истинският собственик на Шехерезада е Путин“. Представители на САЩ също заявиха пред вестника, че смятат, че яхтата има връзки с Путин.

Худайнатов също е идентифициран като потенциален прокси собственик на друга яхта, 348-футовата, 300 милиона долара Amadea, която според Министерството на правосъдието на САЩ всъщност е собственост на санкционирания олигарх Сюлейман Керимов. ("Амадеа" беше иззета от властите във Фиджи по искане на правителството на САЩ в четвъртък.)

"Шехерезада" е построена от немската корабостроителница Lürssen през 2020 г. и разполага с площадка за хеликоптер, салон за красота, киносалон, спа център и фитнес зала. Конструкцията на яхтата беше управлявана от базираната в Монако Imperial Yachts, компания, която източник от яхтената индустрия нарече „хора на Путин, когато става дума за яхти“. Говорител на Imperial каза пред Forbes, че фирмата е действала като строителен мениджър на "Шехерезада", но в момента не управлява яхтата. „Imperial Yachts няма клиенти, които са санкционирани физически или юридически лица“, добавиха те.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 един от многото

    39 18 Отговор
    А яхтите и авоарите на Гейтс , Мъск , Тръм и другите западни олигарси? Или и тук важи принципа за кучетата и котките от филма "Селянина с колелото!"

    Коментиран от #9, #23, #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    30 32 Отговор
    Всички запорирани активи на руски олигарси да бъдат конфискувани, продавани на търг и с парите да се възстоновява разрухата, която причиняват руските варвари в Украйна

    Коментиран от #12, #15, #22, #31

  • 6 бункерен плъх

    32 11 Отговор
    Колко непостроени болници има в тези откраднати пари от народа за яхти.

    Коментиран от #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гаглей

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "един от многото":

    Хахахаха ахах ох майко. Не искам да те обиждам
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Отдавна

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Трябваше да се експроприира Лукойл!

    Коментиран от #16, #21, #36

  • 13 Бог

    12 5 Отговор
    Зимата ще замръзне и Италия. Бог забавя но не забравя
  • 14 АЛ БУНДИ

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ал Бунди":

    Ох, боли ме главата и не само! Много алкохол и тези млади интелегентни мъже ми дойдоха вповече!

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ал Бунди

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Отдавна":

    И тая ще стане..лека -полека...Има ли някой да ми каже, колко данъци са внесли тия в хазната. И да не ми разправят смешки, че били на 0. Щото никога цените на горивата не са следвали цените на петрола. Не знам, ама при добро желание, тия си заминават за отрицателно време..Чудя се, няма ли данъчни в тая държава? А е време и да се увеличат таксите за транзита по Балкански поток--тръбите са наши на 100%..какво чакаме?

    Коментиран от #37

  • 17 Ал Бунди

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "АЛ БУНДИ":

    Ми като не ти носи главата, що се пробваш,а ?
  • 18 АМИ ТО КВО СЕ ПОЛУЧАВА

    5 3 Отговор
    РУ.ИЯ ИМА ПОВЕЧЕ ЯХТИ ОЛИГАРСКИ НА ВОДА ОТ КОЛКОТО КОРАБИ И ПЛАТНО ХОДКИ🤔🤔🤔СЕГА КО.ИН ДА ВЗИМА ТРИМАТА„ ПОДВОНИЧАРИ” И ДА ОТПЛАВА ДА СПАСЯВА ЯХТИ И ИМОТИ НА ОЛИ ГАРСИ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Раша

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Отдавна":

    И какво ще дава това?
    Суровините също ли експропреираш?
  • 22 🤔🤔🤔

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Западните ценности като частна собственост нещо изчезнаха или са били само на думи 🤨.
    Бая народ ще изреве с тази технология, не изключвам и западняци, ще реват кански 😆😆😆
  • 23 Магарето

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "един от многото":

    Те не са нахлули в съседните страни!

    Коментиран от #38

  • 24 Bellingcat

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ал Бунди":

    ха ха ха ДУДА в моето градче е същото а за околните села да не говорим дори и водата е на режим - МЪКА
  • 25 Bellingcat

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "бункерен плъх":

    ХА ХА ХА - с една по малко от България
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Урюрвкос

    12 4 Отговор
    Кръстоносците плячкостват всичко което е на кирилица под лозунга че служи на Путин
  • 29 Само коментирам

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "един от многото":



    "В Италия замразиха прелестната "Шехеразада", свързвана с Путин"


    Сега вече ще спрат войната, нали така? Няма как иначе.


  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Реалист

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    По твоята логика трябва да се запорират и конфискуват всички активи на тези които разрушиха Ирак, Сирия, Либия, Авганистан.... или сме с едното око май слепи?
  • 32 не може да бъде

    5 2 Отговор
    Ако трябва да кажа моето често мнениеще трябва и да изпозвам квалификации заради които ще ме изтрият. Но в същото време искам да подчертя че съм категоричен противник на крайни становища ,обидни квалификации и грубости/по същество простащини/.Но подобно действие за мен така или иначе означава някаква степен на умствена недостатъчност в която се включва нарушаване то междунородно право ,погазване на закона за частната собственост и разюздана политическа вакханалия
  • 33 Onq bez konq

    15 4 Отговор
    Това вече не е новина, тroлове!
    Писах го рано сутринта(06.16), но като благодарност, получих само минуси! Сега направете подписка за дарение в полза на Вова, за да си купи нова яхта!
    "Италианските власти арестуваха 140-метровата луксозна яхта Шехерезада, която е на стойност 700 милиона долара. Неин собственик, както установиха разследващи журналисти, е руският диктатор Владимир Путин. Какъв ли ще бъде отговорът на Мо🇿ква?"

    Коментиран от #35

  • 34 @Heem4U

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    Колко да е браво? Автора демократично е спестил това, което вчера пишат италианските La Stampa и la Repubblica. Скъпоплатените адвокати на истинският собственик, който според евроgейците е "неясен" преди 2 седмици са завели дело срещу италианското министерство на икономиката и италианската финансова полиция, тъй като според тях след като излезе от ремонт яхтата е трябвало да бъде предоставена на клиент, който е платил за да я наеме по 1,75 милиона евро СЕДМИЧНО. Заедно с неустойките към момента пропуснатите ползи и загубите за собственика са на стойност около 5 милиона евро. Адвокатите настоятелно си ги искат, както и освобождаването на яхтата тъй като според представените от тях документи собствеността й е изцяло ясна и не е свързана въобще с руски граждани. Италианската Sea Group, извършила ремонта й също твърди пред двете медии, че яхтата "няма нищо общо с руския президент Владимир Путин". Също вчера съобщиха, че Алишер Усманов съди ЕС в съда в Люксембург заради санкциите срещу него. Надига се вълна от дела, неустойки и извинения.
  • 35 @Heem4U

    2 9 Отговор

    До коментар #33 от "Onq bez konq":

    Ти хубаво си го написал ами защо и ти като автора на статията спести подробностите, че адвокатите на реалният собственик са дали под съд И ВЪПРОСНИЯТ "РАЗСЛЕДВАЩ" ЖУРНАЛИСТ, който не е представил до момента никакви доказателства за "разследванията си" освен приказки на кило? Ако не знаеш това във всички законодателства се нарича клевета. И заради тази клевета реалният собственик търпи загуби от наеми на яхтата. Имаше вчера статии в La Stampa и La Repubblica по въпроса, но си цитирате каквото ви е угодно!

    Коментиран от #39

  • 36 канадския ромлянин

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Отдавна":

    Хващам се на бас, че на основният акционер на Лукойл Нефтохим Бургас, нидерландската банка ING bank, както и на нейният основен акционер тази твоя блестяща идея никак няма да им хареса. Пък като си толкова серт драсни им един имейл да споделиш душевните си терзания по въпроса.
  • 37 Boas "hv"

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ал Бунди":

    Това е прекрасна идея. После като ни заведат дела за неспазване на договорите Русия, Австрия,Унгария и Сърбия наведнъж да видиш как ще олекнем с поне милиард евро.
    Колкото до заминаването на ТИЯ от нашият пазар, има шанс да ти се сбъдне скоро мечтата, НО те предупреждавам да се подготвиш психически за бензин 10 лв. и инфлация като в Турция (70-80%)
  • 38 пропагандата НЕ е истина

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Магарето":

    Според ООН и Минските споразумения Русия е "нахлула" на своя територия.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Каква чудна демокрация

    0 0 Отговор
    Всички тия другариКрадци от "задружнияЗапад" ще връщатКръв доста скоро
Новини по държави: