Отидете към основна версия

1 005 10

Eвреите в Германия приветстваха отпадането на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия"

  • германия-
  • евреи-
  • партия-
  • алтернатива за германия-
  • шлезвиг холщайн-
  • берлин

Еврейска организация е доволна, че "Алтернатива за Германия" не успя да влезе в парламента на Шлезвиг-Холщайн

Снимка: Shutterstock

Централният съвет на евреите в Германия приветства отпадането на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ от парламента на провинция Шлезвиг-Холщайн, след като на вчерашните избори не успя да прескочи прага от 5 процента, предаде ДПА.

Изборите в най-северната германска провинция донесоха категорична победа на консервативния Християндемократически съюз, а лявоцентристката Германска социалдемократическа партия претърпя рекордна загуба и остана след „Зелените“.

Фактът, че АзГ повече няма да е представена в парламента на провинция Шлезвиг-Холщайн е една от най-добрите новини от вчерашния изборен ден, подчерта днес в изявление председателят на Съвета Йозеф Шустер. Шустер изтъкна, че тази партия е вредна за демокрацията и няма място нито в провинциален, нито в националния парламент. Той призова гласоподавателите в най-гъстонаселената германска провинция – Северен Рейн Вестфалия, също да изпратят АзГ в „политическа забрава“, когато гласуват на 15 май.

След основаването си през 2013 г. АзГ постепенно влезе в парламентите на всичките германски провинции. На вчерашните избори тя за пръв път отпадна от регионален парламент. По предварителни резултати АзГ начело с Йорг Нобис е получила само 4,4 процента от подадените гласове в Шлезвиг Холщайн.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: