Отидете към основна версия

1 074 31

Радев в Чехия: Осъждаме руската агресия в Украйна, тя руши утвърдения международен ред

  • румен радев-
  • чехия-
  • руска агресия-
  • украйна-
  • руши-
  • международен ред

България и Чехия са солидарни с украинците и приемаме стотици хиляди бежанци. Това, което трябва да направим е да се ангажираме повече е с нашата стратегическа автономия и с енергийната си независимост, каза още българският президент.

Снимка: Президентство

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, която руши цяла държава. Руши и утвърдения международен ред и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна промяна на Алианса и трансформация с фокус към Източния фланг.

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с чешкия президент Милош Земан, цитиран от Dariknews.bg.

За съжаление войната постави страните ни пред предизвикателства, особено чешкото председателство на ЕС. Призивите за прекратяване на нападенията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа. Това означава дълга война на изтощение с тежки последици както за двете страни, така и за цяла Европа. България и Чехия са солидарни с украинците и приемаме стотици хиляди бежанци. Това, което трябва да направим е да се ангажираме повече е с нашата стратегическа автономия и с енергийната си независимост, каза още българският президент.

Трябва да сме внимаваме с кризите, които предизвиква войната. Защото продоволствената криза, която води до нови мигрантски вълни, енергийна криза с нарушени доставки и галопираща инфлация. Затова е важно санкциите, които налагаме да бъдат ефективни, но да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи. Спирането на доставките на петрол няма да се отразят добре на нашите икономики и трябва да сме изключително внимателни, като отчитаме спецификите на всяка една страна, категоричен беше Румен Радев.

И двамата споделяме тезата, че постигането на климатична неутралност за нашите две страни е невъзможно без създаване на условия за развитието на ядрената енергетика и да не допускаме грешката да се отпускаме много към модерните възобновяеми източници, закривайки базовите си мощности като въглищни централи, ядрена енергетика и тн.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания