Отидете към основна версия

1 280 29

Камала Харис: САЩ ще останат в региона на Югоизточна Азия за поколения напред

  • камала харис-
  • сащ -
  • югоизточна азия-
  • вашингтон

САЩ заявиха на лидери от Югоизточна Азия, че ще бъдат в региона за "поколения напред"

Снимка: Shutterstock

Американският вицепрезидент Камала Харис каза днес на лидери от Югоизточна Азия, че САЩ ще останат в региона за поколения напред. Тя също така подчерта необходимостта от поддържане на свободата на корабоплаване, която според Вашингтон е подложена на изпитание от Китай, предаде Ройтерс.

Харис заяви на среща на върха между САЩ и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), че регионът е приоритет за Вашингтон.

"САЩ и АСЕАН споделят визия за този регион и заедно ще пазим от заплахи за международните правила и норми", каза тя. Харис не спомена конкретно Китай, обвиняван от САЩ, че използва принуда срещу своите съседи.

"Ние сме с нашите съюзници и партньори в защитата на основания на правила морски ред, който включва свободата на корабоплаване и международното право", заяви тя.

"Като държава от Индо-тихоокеанския регион САЩ ще присъстват и ще продължат да са ангажирани в Югоизточна Азия за поколения напред", добави Харис.

По думите ѝ САЩ, които са дарили досега над 115 милиона ваксинни дози на региона, ще продължат да реагират заедно с АСЕАН на заплахата от КОВИД-19.

Американският президент Джо Байдън започна срещата на върха вчера, като домакин на вечеря за лидерите в Белия дом.

САЩ се надяват да покажат на страните, че остават фокусирани върху Индо-тихоокеанския регион и дългосрочното предизвикателство, което представлява Китай, смятан от Вашингтон за основен съперник въпреки кризата в Украйна.

Руската инвазия в Украйна също ще бъде в дневния ред на срещата. САЩ се надяват да убедят държавите от АСЕАН да положат повече усилия, за да се противопоставят на Русия.

Вчера Вашингтон обеща 150 милиона долара, за да помогне за подобряване на инфраструктурата, сигурността, пандемичната подготвеност и за други проекти в АСЕАН.

Тези средства обаче бледнеят в сравнение с парите, отделяни от Китай, който само през ноември обеща 1,5 милиарда долара като помощ за развитие за страните за три години за борба с коронавируса и подкрепяне на икономическото възстановяване. Американски представители признават, че е необходимо САЩ да засилят ангажимента си в региона.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 28 гласа.

Свързани новини