Отидете към основна версия

2 716 18

Германия спира вноса на руски петрол, дори да няма общоевропейско ембарго

  • германия-
  • ембарго-
  • руски-
  • петрол-
  • европейско

Властите в страната са уверени, че през следващите 6-7 месеца ще успеят да осигурят и гарантират алтернативи на руския петрол

Снимка: БГНЕС

Германия планира да спре изцяло вноса на руски петрол до края на годината, дори и ако ЕС не успее да се споразумее за налагането на общоевропейско ембарго върху него, предаде Блумбърг.

Властите в страната са уверени, че през следващите 6-7 месеца ще успеят да осигурят и гарантират алтернативи на руския петрол, посочва агенцията, като цитира служители, пожелали анонимност, предаде БТА.

Днес в Брюксел продължават преговорите на външните министри, които трябва да намерят начин да преодолеят съпротивата на Унгария срещу налагането на ембарго на руския петрол.

Правителството на Олаф Шолц обаче е решено да продължи с плана си за отказ от руското черно злато заради инвазията на Кремъл в Украйна.

Делът на руския петрол в германската енергийна консумация спадна през последните месеци до 12 на сто спрямо 35 на сто преди началото на войната, сочат данни на икономическото министерство в Берлин.

Основен проблем е как да се осигури достатъчно суровина на рафинерията в Швед, която досега преработваше главно руски петрол и беше снабдявана по петролопровода "Дружба". Тя е управлявана от "Роснефт" и доставя горива за Берлин и провинция Бранденбург.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: