Отидете към основна версия

1 991 51

В Русия създават нова пионерска организация

  • русия-
  • пионери-
  • депутати-
  • закон-
  • организация-
  • владимир путин

Руският президент Владимир Путин вероятно ще оглави надзорния съвет на новото руско движение

Снимка:Facebook

В четвъртък група депутати и сенатори внесоха в Държавната дума на Руската федерация проект на закон за руското движение на деца и младежи "Голямата промяна" (Тук има игра на думи, защото това означава също голямо междучасие-бел.прев.). Текстът е поместен на сайта на Думата, предава ТАСС.

Според обяснителната записка, придружаваща законопроекта, целите на движението ще са насърчаване провеждането на държавна политика в интерес на децата и младежите, участие във възпитанието на децата, тяхното професионално ориентиране, организиране на свободното време на децата, създаване на възможности за тяхното всестранно развитие и самореализация, подготовка на децата и младежите за пълноценен живот в обществото. Днешната дата не е избрана случайно, тъй като 19 май е бил празникът на съветската пионерска организация.

Руският президент Владимир Путин вероятно ще оглави надзорния съвет на новото руско движение, се казва в документа.

"Надзорният съвет на Движението се ръководи от президента на Руската федерация. Съставът на Надзорния съвет на Движението се утвърждава и променя от президента на Руската федерация. Членовете на Надзорния съвет на Движението имат право да съчетава членството в Надзорния съвет на Движението с заемането на публична длъжност в Руската федерация или длъжност на федералната държавна служба", се казва в законопроекта.

Участници в руското детско движение могат да бъдат ученици над шест години, както и студенти от техникуми и колежи. Участието в движението ще бъде доброволно, като се отчита равнопоставеността на всички участници. Според документа чуждестранни агенти и свързани с тях лица не могат да бъдат ментори на движението.

"Движението ще може да участва в превенцията на безделничеството и младежката престъпност," се казва в проектозакона.

Беларус е единствената от бившите съветски републики, която запази пионерската си организация. Пионерски организации има и във Венецуела, Лаос, Виетнам, КНДР, Китай и Куба.

В Съветския съюз пионерската организация е създадена през 1922 година, като взима модела на скаутското движение в Русия, съществувало още преди Революцията. В нея са били приемани децата от 9 до 14 годишна възраст, като организацията е била подчинена на Комсомола - организация на съветската младеж. Членството и в двете е било практически задължително. Организацията се занимава с идеологическата подготовка на децата, като същевременно организира различни състезания, спортни и политически прояви.

В България пионерската организация се създава през месец ноември 1944 година под името Димитровска пионерска организация "Септемврийче", като в нея се приемаха децата в трети клас. Предназначението ѝ е аналогично с това на съветската организация.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания