Отидете към основна версия

1 195 30

Италия иска да помири Украйна и Русия

  • украйна-
  • русия-
  • италия-
  • примирие

Руските власти са получили предложение за мирно уреждане на конфликта в Украйна от Италия

Снимка: Shutterstock

Москва е получила и изучава план, предложен от Италия за разрешаване на конфликта в Украйна. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Италианските медии съобщиха за съществуването на такъв план миналата седмица. Документът е изготвен от италианското правителство и изпратен до генералния секретар на ООН и до страните от Г-7.

Украинските власти също заявиха, че ще се запознаят с предложенията.

Както италианският вестник La Repubblica писа, планът се състои от четири точки. Първата включва прекратяване на огъня и демилитаризация на фронтовата линия под надзора на ООН, след това трябва да започнат преговорите за статута на Украйна - италианските власти предлагат да се фиксира неутрален статут на страната, но да ѝ бъде позволено да се присъедини към ЕС.

След това следва да се сключи споразумение за статута на "спорни територии". Това предполага широка автономия за Крим и Донбас, които ще могат самостоятелно да решават въпросите на езика и сигурността, като същевременно остават суверенна територия на Украйна. И накрая, след това трябва да бъде сключен многостранен договор за мира и сигурността в Европа.

Припомняме, че по време на последните преки преговори между Русия и Украйна в Истанбул на 29 март се стигна до обсъждане на план за мирно споразумение, който предвиждаше също извънблоков неутрален статут на Украйна при запазена възможност за членство в ЕС. В него се предвиждаше уреждане на статута на Крим и Донбас да стане на по-късен етап. В последствие този план беше оставен настрана, а преговорите практически спряха, като и двете страни се обвиняват взаимно за техния провал. В последните дни украинските власти дадоха да се разбере, че не са склонни да водят преговори които предвиждат загуба на територии. От друга страна Русия заяви, че статутът на Крим вече е решен окончателно.

Властите в окупираната от Русия Херсонска област заговориха за автономия по типа на т.нар. "народни републики" в Донбас, някои руски представители заявиха, че тези "републики" заедно с Херсонска област и други райони в Южна Украйна ще бъдат окончателно присъединени към Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: