Отидете към основна версия

2 565 54

Захарова: "1984" е за либерализма, не за тоталитаризма

  • джордж оруел-
  • 1984-
  • мария захарова-
  • русия

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика много аналогии с романа на Оруел и знаменитите лозунги, на които се подчинява неговото общество

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Антиутопията на Джордж Оруел "1984" е написана за опасностите на западния либерализъм - не за тоталитаризма. Това обяви висш дипломат на Москва, съобщава "Гардиън".

"Много години се смяташе, че Оруел е описал ужасите на тоталитаризма. Но това е един от най-големите фейкове на света. Оруел пише за края на либерализма. Той описва как либерализмът ще отведе човечеството в задъдена улица". Това е казала говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на лекция в Екатеринбург в събота.

Публикуван през 1949 г., романът на Оруел се смята за предупреждение срещу тоталитарните режими и масовото наблюдение. Счита се, че писателят е ползвал за първообрази на тоталитарното управление в книгата Нацистка Германия и Сталинистка Русия, припомня британският ежедневник.

Захарова прави коментара след въпрос от публиката как човек да отговаря на приятели и роднини в чужбина, когато кажат, че Русия живее в съвременна версия на "1984". "Оруел не пише за СССР, тази книга не е за нас - отговаря Захарова. - Тя е за вас, на Запад, които живеете в един измислен свят, където човек може да бъде отменен".

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика много аналогии с романа на Оруел и знаменитите лозунги, на които се подчинява неговото общество: "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила." Знаем, че Москва впрегна всичката мощ на държавната пропагандна машина, за да представи нахлуването на Путин като операция за "освобождаване" на Украйна, а в страната бяха въведени строги закони, които забраняват случващото се да се описва като "война". Въпреки това - или може би точно затова, продажбите на "1984" в Русия рязко се увеличиха напоследък, като някои книжарници докладват за 75% повишение на интереса към романа.

Известният преводач Виктор Голишев, чийто е преводът на руски на "1984", оспорва твърденията на Захарова. "Романът е за тоталитарната държава. Когато Оруел го пише, тоталитарните държави вече са в упадък, но между Първата и Втората световни войни половин Европа се управлява от тоталитарни режими. По това време няма упадък на либерализма, съвсем не", казва преводачът пред "Гардиън".

Тезата на Захарова не е нова за Русия и за бившия комунистически блок, въпреки че книгата 40 години бе забранена в СССР, а съответно и в България и това е достатъчно доказателство за кого се отнася. През 2017 г. отново Захарова, сравнявайки водещи западни медии с "Биг Брадър", обърка заглавието на книгата, наричайки я "1982". Само преди седмица пък в Беларус властите забраниха "1984" и разпоредиха книгата да бъде иззета от книжарниците.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания