Отидете към основна версия

1 051 16

Борис Джонсън: Ще оцелея въпреки опитите на консерваторите да ме свалят от власт

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • власт-
  • скандал-
  • консервативна партия-
  • пол холмс

Борис Джонсън заяви, че ще оцелее след скандала с празненствата в резиденцията му; сътрудник в британско министерство подаде оставка

Снимка: Shutterstock

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че ще оцелее въпреки опитите на критиците на консерваторите да го свалят от власт заради нарушения на карантинните правила по време на пандемията от коронавируса. В същото време министерски сътрудник подаде оставка заради "отровната култура" на "Даунинг стрийт" 10, предаде ДПА.

Тази седмица беше оповестен подробен доклад за извършени в премиерската резиденция нарушения на свързаните с коронавируса правила. След публикуването на документа Джонсън беше подложен на нови критики във връзка със скандала с празненствата, но отклони въпросите по темата, като каза, че вече е дал "изчерпателни отговори".

Депутатът от управляващата Консервативна партия Пол Холмс се оттегли от поста помощник на вътрешната министърка Прити Пател, като заяви, че е "потресен и разгневен" от разкритията в доклада. Той разкритикува дълбокото недоверие, породено от нарушаването на правилата, свързани с коронавируса. Преди това четирима депутати консерватори се присъединиха към исканията за оставка на Джонсън.

При посещение в английския град Стоктън обаче премиерът изрази увереност, че разполага с достатъчна подкрепа в своята партия.

До гласуване за бъдещето на Джонсън може да се стигне, ако 54 депутати от неговата партия изпратят писма, в които казват, че са изгубили доверие в лидера си. Досега 20 консерватори открито са призовали за оставката му.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: