Отидете към основна версия

947 9

Франция гледа с оптимизъм на отношенията с Австралия

  • франция-
  • австралия-
  • отношения-
  • себастиен льокорню-
  • подводници

Франция се стреми "да гледа напред" в отношенията с Австралия след споразумението за подводници, заяви френски министър

Снимка: Shutterstock

Споразумението между френската компания производител на подводници "Навал груп" и Австралия ще даде възможност за нов старт в отношенията с Канбера, заяви днес френският министър на въоръжените сили Себастиен Льокорню, цитиран от Франс прес.

Искам да отбележа, че "Навал груп" е удовлетворена от това споразумение (. . .) Това споразумение е важно, тъй като ще ни даде възможност да отворим нова страница в двустранните отношения с Австралия и да гледаме напред, каза министърът пред журналисти в Сингапур след продължила месеци дипломатическа криза заради анулирането на мащабен договор за строителство на подводници на стойност 56 милиарда евро.

Програмата на Льокорню за днес включва среща с австралийския му колега Ричард Марлс от новото правителство на лейбъристите в кулоарите на конференция по въпросите на сигурността, известна като "Диалог Шангри-Ла", в Сингапур.

"Приятелството ни с Австралия е ценно. Това, че едно правителство в историята не си е удържало на думата, не е причина да забравим стратегическите си отношения (. . .) В Австралия е на власт нов екип, радваме се, че можем да работим с него", изтъкна френският министър.

През 2021 г. Австралия се отказа от сделката с "Навал груп" за строителство на 12 подводници и вместо нея сключи споразумение със САЩ и Великобритания в рамките на новото им партньорство АУКУС. Решението ѝ разгневи Франция, която разкритикува този "удар в гръб" и отзова посланика си, предизвиквайки дипломатическа криза. Австралийският министър-председател Антъни Албанезе каза днес, че правителството му е постигнало споразумение на стойност 555 милиона евро с "Навал груп" за уреждане на въпроса.

Източник: Франс прес

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: