11 Юни, 2022 13:21 946 9

Франция гледа с оптимизъм на отношенията с Австралия

  • франция-
  • австралия-
  • отношения-
  • себастиен льокорню-
  • подводници

Франция се стреми "да гледа напред" в отношенията с Австралия след споразумението за подводници, заяви френски министър

Франция гледа с оптимизъм на отношенията с Австралия - 1
Снимка: Shutterstock

Споразумението между френската компания производител на подводници "Навал груп" и Австралия ще даде възможност за нов старт в отношенията с Канбера, заяви днес френският министър на въоръжените сили Себастиен Льокорню, цитиран от Франс прес.

Искам да отбележа, че "Навал груп" е удовлетворена от това споразумение (. . .) Това споразумение е важно, тъй като ще ни даде възможност да отворим нова страница в двустранните отношения с Австралия и да гледаме напред, каза министърът пред журналисти в Сингапур след продължила месеци дипломатическа криза заради анулирането на мащабен договор за строителство на подводници на стойност 56 милиарда евро.

Програмата на Льокорню за днес включва среща с австралийския му колега Ричард Марлс от новото правителство на лейбъристите в кулоарите на конференция по въпросите на сигурността, известна като "Диалог Шангри-Ла", в Сингапур.

"Приятелството ни с Австралия е ценно. Това, че едно правителство в историята не си е удържало на думата, не е причина да забравим стратегическите си отношения (. . .) В Австралия е на власт нов екип, радваме се, че можем да работим с него", изтъкна френският министър.

През 2021 г. Австралия се отказа от сделката с "Навал груп" за строителство на 12 подводници и вместо нея сключи споразумение със САЩ и Великобритания в рамките на новото им партньорство АУКУС. Решението ѝ разгневи Франция, която разкритикува този "удар в гръб" и отзова посланика си, предизвиквайки дипломатическа криза. Австралийският министър-председател Антъни Албанезе каза днес, че правителството му е постигнало споразумение на стойност 555 милиона евро с "Навал груп" за уреждане на въпроса.

Източник: Франс прес


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мефистофел

    6 1 Отговор
    Франсетата да не настъпят за втори път мотиката.

    Коментиран от #3

  • 2 Хихихи..

    9 0 Отговор
    Вервайте си че ви верваме,тия "субмарини" ще ги помните до последната камбана..
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мефистофел":

    Този не е първия път !
    Спомни си едни лодки за вертолети‼️

    Коментиран от #4

  • 4 Мефистофел

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ми аз казах "за втори път". Предишният път австралийците ги прецакаха под натиска на янките. Ама дето викаш, ако смятаме и отказа на франсетата за Мистрал-ите, пак под същие натиск, стават 3 пъти. Харесва им явно да настъпват мотиката.
    Хахаха
  • 5 Чичо от село

    6 0 Отговор
    И Китай гледа с оптимизъм Австралия и Нова Зеландия!
  • 6 Криля Советов

    6 0 Отговор
    френските женки колкото и да ги плюеш пак се връщат че с тяхната пробита като корито икономика живее ли се.

    Коментиран от #7

  • 7 Про100 100

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Криля Советов":

    Всеки втори кран в Германия е potain. Около 50% от индустриалните климатици също. Не знам колко по точно си запознат с френското производство, но са достатъчно големи.

    Коментиран от #9

  • 8 Госあ

    4 0 Отговор
    😂 а така ! Джендър пол и чест - няма 💁
  • 9 Въййй

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Про100 100":

    Ама те Потаин са американски на Манитоуок па не си разбрал
Новини по държави: