Отидете към основна версия

3 949 18

СДСМ: Протестът на ВМРО-ДПМНЕ е провал, който струва около 300 000 евро

  • вмро-дпмне-
  • християн мицкоски-
  • северна македония-
  • димитър ковачевски

Събитието беше обявено като грандиозно още преди месец и е част от стратегията на ВМРО-ДПМНЕ да предизвика извънредни избори в Република Северна Македония

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цялата общественост вчера стана свидетел на разгрома на Християн Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ, заяви в изявление днес говорителят на управляващата партия в Република Северна Македония Богданка Кузеска по повод проведения вчера митинг под надслов „Твърде много е”.

Според СДСМ на протеста снощи са присъствали около 15 000 членове и симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ и „провалът на ВМРО-ДПМНЕ и проваленият митинг с ниска посещаемост, обаче струват скъпо”.

Сметката на управляващите показва, че общата сума за протеста лесно може да бъде изчислена на около 300 000 евро и съответно те задават въпроса откъде от ВМРО-ДПМНЕ са намерили тази сума при блокирана партийна сметка и запорирано, заради предстояща конфискация, имущество на партията.

Още след началото на протеста снощи от СДСМ публикуваха на сайта си снимка с коментар, че „помпозно обявеният протест на ВМРО-ДПМНЕ издиша, има слаба посещаемост и слаба организация", че по места е имало отменени автобуси и микробуси, които е трябвало да доведат на митинга хора извън Скопие.

Много автобуси, обаче пристигнаха в столицата на Република Северна Македония. Пред сградата на правителството беше издигната огромна сцена, както и видео-стена. Началото на протеста бе „подгрявано” от няколкочасово открито студио на сцената с участието на активисти на партията, а участниците пристигаха от три направления в Скопие.

Този протест беше обявен като грандиозен още преди месец и е част от стратегията на ВМРО-ДПМНЕ да предизвика извънредни избори в Република Северна Македония. След т.нар. активна блокада на работата на парламента и този протест Мицкоски заяви, че ще продължат с пълна блокада на работата на парламента, но и блокада на институциите, както и протести в различни градове на страната.

В аргументите за исканата оставка на правителството беше включено и предложението на френското председателство за деблокиране на спора с България, което Мицкоски оцени като дипломатически провал и заяви, че няма да подкрепи вписването на българите в конституцията на страната, а ако такъв договор бъде приет в парламента от това правителство, следващото правителство – на ВМРО-ДПМНЕ няма никакво намерение да го изпълнява.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: