Last news in Fakti

19 Юни, 2022 15:50 12 637 86

"Брутален путинизъм" заплашва България, ако вдигне македонското вето

  • българия-
  • северна македония-
  • владимир путин-
  • кирил петков-
  • европейски съюз

София е под натиска на Запада да отмени ветото, но смята, че Скопие не изпълнява условията за това

"Брутален путинизъм" заплашва България, ако вдигне македонското вето - 1
Снимка: БГНЕС

България е заплашена от силна антизападна вълна на фона на руската пропаганда и войната в Украйна. Освен това вдигането на ветото върху Северна Македония може да доведе до "брутален путинизъм" в страната, докато запазването му се разглежда като предаване на Скопие в ръцете на Русия, пише сайтът Еuractiv.fr.

Еuractiv попита български политически анализатори каква е политическата цена за премахване на ветото на страната над Северна Македония, на фона на политическа криза, при която една от партиите в четворната коалиция се оттегли поради разногласия по въпроса за ветото над Скопие .

България е под натиска на Запада да отмени ветото, но смята, че Скопие не е изпълнило условията за това.

"Ако Скопие не направи отстъпки и България отмени ветото си, това неминуемо ще засили антиевропейските настроения. Българите веднага ще разберат, че правителството действа под диктовката на западните ни партньори. Партия "Възраждане" несъмнено ще спечели от това", каза пред Еuractiv Димитър Ганев от социологическата агенция "Тренд".

Политологът Първан Симеонов от агенция "Галъп интернешънъл" потвърди прогнозата на Ганев. Според него близо 70% от българите са против премахването на ветото върху Скопие и ако това се случи, Западът ще стане свидетел на "брутален путинизъм" в България.

Политическите анализатори не изключват възможността "Възраждане" да бъде втората политическа сила след ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов и да стане ключов играч в българската политика при нови избори. Това ще стане, ако сегашното правителство, водено от проевропейски настроения премиер Кирил Петков, загуби властта.

Дори "Възраждане" да се окаже изолирана в следващия парламент, тази политическа сила може да продължи да расте на вълната на антисистемното говорене и да се възползва от руската пропаганда в социалните медии. "Възраждане" призовава и за излизане на България от НАТО и предоговаряне на членството на страната в ЕС.

Скорошно проучване на GLOBSEC показа, че българите са много по-склонни от други източноевропейски страни да подкрепят излизането от НАТО. Данните показват, че 38% вече са против членството в НАТО, а 40% от българите са за.

Въпреки това Ганев и Симеонов заявиха, че "Възраждане" засега не представлява пряка заплаха за членството на България в ЕС.

Проучванията показват, че над 60% от българите изразяват положително или по-скоро положително отношение към членството в ЕС. Според Ганев членството на България в ЕС в момента не е застрашено.

"Следващото българско правителство ще се формира на базата на геополитическата ориентация на страната - Изток срещу Запад", коментира Ганев. Сегашното българско правителство беше избрано с обещание да се бори с корупцията и да реформира съдебната система, но Русия се превърна в горещата тема за момента.

"За българите ЕС е рационален избор, докато положителното отношение към Русия е емоционално поради история, културни прилики и факта, че Русия не е съсед на България. Българите не я възприемат като непосредствена заплаха", коментира Симеонов.

И двамата анализатори признават, че руската пропаганда в страната се е засилила през последните месеци. "Пропагандата в социалните мрежи е инструмент на руската външна политика и не е логично тя да отслабва през последните години, а по-скоро се засилва", каза Ганев.

Македонският политически анализатор Слободанка Йовановска коментира, че все още не е ясно дали правителството ще оцелее, но каза, че сънародниците ѝ "се чувстват заложници на това, че България не функционира като държава-членка на ЕС, скачайки от избори в избори и не решавайки нищо." Коментирайки влиянието на Русия в България, тя каза пред Еuractiv, че "не само в Македония, но и в самата България се смята, че структури, близки до Русия, използват двустранния въпрос със Северна Македония, за да възпрепятстват политиката на ЕС и да дестабилизират региона."

Македонският журналист Ерол Ризаов добавя, че българското вето е още по-силно след войната в Украйна, тъй като руското влияние в България се е увеличило значително. "Няма нито един т. нар. "русофил", който да не защитава яростно българското вето върху преговорите на ЕС със Северна Македония", каза Ризаов.

Скопие се опасява, че поддаването на нови искания от други страни ще създаде прецедент. Правителството се чуди дали, ако приеме тези искания, ще бъде помолено да направи други в бъдеще.

Заинтересованите страни призоваха за започване на преговорите възможно най-скоро, а разглеждането на други въпроси да става с отварянето на главите. В противен случай Скопие и Тирана, чиято съдба е свързана с тази на съседката ѝ, може да попаднат под влияние от изток.

В края на миналата седмица българското правителство беше разтърсено от изявлението на лидера на популистката партия "Има такъв народ" Слави Трифонов, че напуска управляващата коалиция. Четиримата му министри, включително тези на енергетиката и на външните работи, също подадоха оставки. Правителството на Кирил Петков също загуби парламентарното си мнозинство, като от нужните 121 останаха само 109 депутати.

Партията на Трифонов започна да се разпада в понеделник (13 юни), след като шестима депутати обявиха напускането си след обвинения, че Трифонов може да има връзки с мафията.

При липса на мнозинство шансовете премиера Кирил Петков да вдигне ветото са малки. Друг важен партньор в управляващата коалиция е Българската социалистическа партия, която също се противопоставя на отстъпките пред Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    67 183 Отговор
    ДЪРЖАВАТА Е ПЪЛНА С РУСКИ ИБРИЦИ!
  • 2 Въгъ.з.араждан

    51 143 Отговор
    Нищо общо нямаме с Русия ,усетихме вълна на недоволство и се възползваме.Субсидии пари и пари , мен друго не ме интересува.Копейкин

    Коментиран от #15, #83

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 123

    126 3 Отговор
    Ако Скопие не направи отстъпки и България отмени ветото си - лош превод или просто нонсенс? Ако Скопие не направи отстъпки, България няма да отмени ветото и обратното.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 📌🇧🇬

    23 16 Отговор
    “ България е заплашена от силна антизападна вълна на фона на руската пропаганда и войната в Украйна.”

  • 9 Копейкин гагауз/укр. Ром

    35 88 Отговор
    Тоя копанарин не струва , ако влязат следващия път ще бъдат сол т.а.ш.а.к. на Бойко ,ще заменят шопара от ГеЙмЕрео.

    Коментиран от #14, #22

  • 10 Факти, триете съдържателни

    17 77 Отговор
    коментари, днес русофил ли е редактор !

    Коментиран от #73

  • 11 Абсурдистан

    184 14 Отговор
    Аз принципно съм ЗА членството ни в ЕС , но определено считам че не ни трябва ЕС, който не зачита историята на България, който държи повече на членството на друга, изкуствена държава погазваща всички европейски ценности!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Социолог

    32 52 Отговор

    До коментар #9 от "Копейкин гагауз/укр. Ром":

    Европа и Нато няма да приемат проруско правителство на България особено в момента.Голям проблем за България .
  • 15 Много запознат

    27 59 Отговор

    До коментар #2 от "Въгъ.з.араждан":

    Точно така, имал е среща с Борисов по-време на протестите. Израждане е фасада, зад която говорят дпс и герб.

    Коментиран от #65

  • 16 Част 1

    90 6 Отговор
    Трябва да си изясним какво искаме от РСМ ? Искаме всички македонци да са българи или искаме една малка групичка българско малцинство, различно от македонците. В историята ни пише, че днешните македонци са потомци на македонските българи, а сега искаме да наречем една нищожна част „българско малцинство“. Защо забравяме, че сме раздали 120 000 български паспорта,
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ОСТАВКА НА ХАРВАРДСКИТЕ ЛАКЕЙ!

    125 21 Отговор
    ИМАМЕ БРУТАЛЕН ХАРВАРДСКИ КРЕТЕНИЗЪМ НА КУКЛАТА НА КОНЦИ УПРАВЛЯВАЩА БАНАНОВАТА КОЛОНИЯ БЪЛГАРИЯ!!!!

    Коментиран от #26

  • 19 ТО-220

    154 22 Отговор
    И къде я видяхте руската пропаганда? Сутрин ставам и вечер лягам със сороска такава, еле пък във факти.бг.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Част 3

    36 72 Отговор
    Защо голямата част от народа ни не разбира, че тази игра е „руската игра“ за всяване на омраза и разделение между два народа били един народ преди намесата на Коминтерна ., Сталин, Тито и българите национални предатели от Георги Димитровата БКП!
  • 22 Човека КоZа

    80 31 Отговор

    До коментар #9 от "Копейкин гагауз/укр. Ром":

    Възраждане ще управляват сами. Нито гроб, нито друг псевдополитически, про-атлантически, кен. Еф може да влезе в коалиция с Възраждане.

    Да Живее България!🇧🇬

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българка

    57 9 Отговор
    Не разбирам защо се коментира вдигане на ветото за РСМ сега. Нали френското предложение е, че РСМ ще бъде ангажирана първо да впише българите в РСМ в конституцията си и чак след това ние може да вдигнем ветото. Неко това да обедини всички в НС и така да прехвърлим действията ,отговорността и натиска на ЕС на РСМ. Конституция не се променя за седмица . Нека РСМ поеме отговорността

    Коментиран от #36, #41

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Професора

    87 8 Отговор

    До коментар #18 от "ОСТАВКА НА ХАРВАРДСКИТЕ ЛАКЕЙ!":

    Не е завършил Харвард, а лицей 1 година спонсор му е било НПО сега се отплаща като продава национални имтреси и идентичност. Дори и турците за, 500 години не са си позволявали да променят историята на българите.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 123

    116 13 Отговор
    В България от една година има брутален байданизъм, от сутрин до вечер по всички радиа и телевизи се лее проамериканска соросоидна и еврожейска пропаганда. Няма руска такава! Само правата линия! Горките окаяни украинци, на които трябва да се изливат милиарди, лошата руска газ /която обаче всички купуват, без нас, понеже сме много богати и умнокрасиви/, Маседониа, тая плюнка на политическата и историческата карта, която трябвало да стане член. От всякъде има само антируска пропаганда. Елементарна, смехотворна и глуповата. Дори да е вярно това което прокламират /чисто на теория/, начина по който го правтя автоматически го обезсмисля.
  • 29 Шерлок Холмс

    62 8 Отговор
    Е такива мнения се публикуват в сайтовете спонсорирани от Козяк!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Марешки

    7 9 Отговор
    Пак ще го бия, ще посиня този път и черни очи ц.....ски.
  • 33 Бесен _Язовец

    59 12 Отговор
    Утре македонците ще се обединят с Гърция и ще предявят териториални претенции за югозападна България само гледайте
  • 34 Диоген

    43 0 Отговор
    Този македонски журналист, има типично българско име.

    Имам 5-ма познати с името Ерол.

    А, казват, че не са българи.
  • 35 КЕМАЛ ЕРДОГАНЬОВ

    68 6 Отговор
    ЧЕТА,ЧЕТА МЪДРИ СОРОСОИДНИ КОМЕНТАРИ И СИ ПРАВЯ ИЗВОДА,ЧЕ ЕРДОГАН Е СУПЕР,СУПЕР ПУТИНИСТ!!!! МАШАЛА ФАКТИ И ДЕФАКТИ!!! УПРАВЛЯВА ВИ БРУТАЛЕН СОРОСОИДЕН КРЕТЕНИСТ-КИРТАК!
  • 36 Сега...

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Това им го напиши сто пъти белким го разберат.
  • 37 Наталия Кобилкина

    15 6 Отговор

    До коментар #30 от "Време е за израждане":

    Много Ковид- идиоти до ден днешен не са се ваксинирали, а иначе носиха маски и получаваха по 1000лв що биле на първа линия.
  • 38 Така е....

    3 30 Отговор

    До коментар #31 от "хахаха":

    Ти здраво си съчитал в себе си...путинизъм и дебелизъм, и се тресеш все едно си бръкнал в контакта.

    Коментиран от #46

  • 39 Комуниста

    57 15 Отговор
    Излиза, че руснаците са български патриоти което е и самата истината. Руснаците обичат България затова винаги ни помагат когато имаме нужда.

    Коментиран от #48

  • 40 Софиянец

    59 4 Отговор
    Ботуша на Козяк е здраво настъпил по българските политици, малцина са тези които се противопоставят на ес и мънкедония! Пoдлогата Киро не е българин!
  • 41 Наталия Кобилкина

    4 23 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Да ти кажа ли защо? Ами защото Бойко беше прав, че управляващата коалиция в този парламент трябва да е между ПП, ГЕРБ и ДБ. Гущера им каза че е готов да си скъса опашката.
  • 42 Ген. Гурко

    62 1 Отговор
    Значи анализаторите от Севернимакедонската така наречена държава си позволяват да дават оценки на члена на ЕС България , че не била функционирала като европейска държава !?!? Е няма такава наглост като фиромската. Никакво допускане за преговори, докато не изпълнят договора, който сами са подписали точ в точ. Целия, а не части от него.
  • 43 Блогър

    40 3 Отговор
    Македония е българската Украйна.Вмички нормални българи го виждам
  • 44 1233

    10 0 Отговор
    А либералите на дпс, ако мине Бг към Русия. И те ли обратно. Герб го е казал, минаваме към старото ново време Путина. Не аз, от кухнята на герб са го казвали, а дали е така, няма кой да ни каже, а и да ни каже, все ни е тая вече.
  • 45 Анонимен

    1 17 Отговор
    По близо сме до САЩ ТУРКИЕ. Лично мнение.
  • 46 хахаха

    12 2 Отговор

    До коментар #38 от "Така е....":

    и ти си съчИтал много дебЕлизъм...колко кила си? :))))
  • 47 Докато Кирчо и Кокорчо,не обяснят...

    52 2 Отговор
    Защо си подсилваха вратите на парламента с железни врати и журналистите мълчат и не ги питат за вратите,нищо няма да се промени към по добро и истината ще бъде подтискана с долна лъжа....Кирчо се подготвяше за народната обич,след признаването на македонската гавра с Българският народ.
  • 48 !!!?

    9 44 Отговор

    До коментар #39 от "Комуниста":

    Не "руснаците са български патриоти", а вие сте кремълски патриоти-лакей !!!?
  • 49 Хи, хи

    15 1 Отговор
    На това в шаха му се вика ,,цайтнот"!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 мухаха

    17 27 Отговор
    Комунистите измислиха македонската нация-насила им смениха българските паспорти с македонски по нареждане на предателя Георги Димитров и подариха костите на Гоце Делчев на Скопие.СЕГА СЪЩИТЕ КОМУНИСТИ И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ ОБВИНВАТ ФРАНЦИЯ И ЕВРОПА.
  • 53 В.В.П.

    18 4 Отговор
    Джо умря!
  • 54 Тънка работа в 21 век

    23 2 Отговор
    Кога най после ще има спокойствие, щастие, както и други неща?
    Заради хората, които са поробили българската нация, заради тях на мен душата ми и психиката ми са болни!
    Трябва истинска оправия !
  • 55 Партия на Продажниците

    42 4 Отговор
    На всички ни омръзна да слушаме глашатаи на сорос и европейските им слуги! Няма ли в България политици, които мислят за страната си, а не за пачките долари, които им предлагат?
  • 56 Ефросина Е.Банева

    27 2 Отговор
    България сама се превърна в заложница по македонския проблем. Беше много просто "Не питайте бас, а Сърбия дали е съгласна Македония да е в ЕС". Докато се играеше тоя водевил, неусетно 27.03.2020 РСМ вече бе приета в НАТО. Следват горещини на Балканите.... Иначе Кирето си е канадски водопад ?!
  • 57 По-добре

    41 8 Отговор
    Путинизъм отколкото американизъм
  • 58 Напротив

    9 34 Отговор

    До коментар #51 от "А50":

    Има брутална путинискта пропаганда, защото още няма кой да ви свие сърмите, тролчета.
  • 59 Българин 🇧🇬

    42 5 Отговор
    Няма "путинизъм" ! Няма "ако" ! Има див американо-турски колониализъм в България ! Цензура и никаква свобода на словото .
  • 60 Неспиращите

    10 1 Отговор
    Само бълвате лай на!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 оути

    40 5 Отговор
    Мръсни лъжци, като ни облъчвате всеки ден с евро атлантизъм и с хамерика за България, и от 32 г. само крадете българите не е проблем!? Тръгнали да ни плашат с Путин. Ако всички политици бяха поне малко като него държавници света щеше да е по добро място за живеене. Ама да лъжете и да интригантствате само за това ви бива западни продажници и предатели. Идва времето за Възраждане, колкото и да лъжете.
  • 63 3.14К

    20 1 Отговор
    Ксенфобско заглавие и език на омразата! Ало, Пролет Велкова, къде спиш?
  • 64 дядото

    25 2 Отговор
    при тази цензура и информационно затъмнение,се чудя къде е тази брутална информационна война-руска и путиновска в българия.или е важно да има истерика в медиите
  • 65 Тоалетна хартия

    26 4 Отговор

    До коментар #15 от "Много запознат":

    Сам си пишеш и отговаряш....Възраждане и дпс нямат нищо общо. Сросоидни интриги!!
  • 66 Фффффф

    7 29 Отговор
    Възраждане водят България към гражданска война,турци цигани и Възраждане срещу българския народ

    Коментиран от #79

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 !!!?

    8 5 Отговор
    "Брутален путинизъм" !!!?

  • 69 Грогу

    28 5 Отговор
    Пак Русия е виновна , че част от политиците искат да извършат национално предателство с Македония и за да убедят окончателно българите , че Русия е Враг на България и иска да ни пороби , дойде ФРЕНСКОТО предложение (заповед) за СМакедония . Заради това унижение от Запада , българите ще бъдат не сано русофили , но и ще станат по-скоро китайскифили , отколкода да подкрепят съюза със Запада . А гордите “ македонци “ сега да гледат в реално време , как се фалшифицира историята в България, за да разберат как от българи са станали македонци , въпреки че в СМакедония в онези години , този процес е бил брутален .
  • 70 Гост

    19 2 Отговор
    А иначе , брутален байданизъм !
  • 71 Д.Кънев

    18 5 Отговор
    Я стига идиотщини.Никакъв Путин не ни заплашва.Заплаха за България са днешните политици и управляващи.
    И не плюйте Президента Румен Радев.
    Той е единственият български политик който мисли наистина за България.
    Всички други се кланят на някого и лижат нечий друг задник.Стига да плащат.
  • 72 Д.Кънев

    19 6 Отговор

    До коментар #67 от "В.В.П.":

    Е добре.Аз си сипах моя си ракия.
    А иначе сме на един акъл.
    Да живее Велика Русия.
    Тя ни е спасявала много пъти.
  • 73 Факти

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Факти, триете съдържателни":

    Не , върл американофил е !
  • 74 По добре

    22 2 Отговор
    Путинизъм от колкото харвардски кирчовизъм

    Коментиран от #75

  • 75 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #74 от "По добре":

    ...и василизъм
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Ако правителството

    20 4 Отговор
    Вдигне ветото, е повече от ясно че е под контрола на Брюксел, народа се унищожава по хитър начин, като умишлено в България се поддържат корупция, и нисък стандарт на живот и България трябва да излиза от ЕС докато ЕС не е претопил и малкото останал български народ
  • 79 Ефросина Е.Банева

    5 1 Отговор

    До коментар #66 от "Фффффф":

    За турците несъмнено сигурна. На Задушница 11.06.2022 сутринта между 06 и 07 часа, отивайки на работа, един циганин крещеше смърт на българите. И това София се случва?!

    Коментиран от #80

  • 80 Поправка

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "Ефросина Е.Банева":

    Да се чете "За турците не съм сигурна".
  • 81 Да,

    18 6 Отговор
    Разбира се, Путин е виновен за всичко, руснаците също, а и руската пропаганда. То бива глупости, ама това вече, всичко каквото стане, Путинизъм е виновен, явно доста хора се побъркали и не гледат реално на нещата и едни и същи глупости всеки ден!!!!

    Коментиран от #85

  • 82 Иванчо

    2 6 Отговор
    Оня идиот от Варна, дето са го кръстили Копилейкин и другия кратунест чалгар , са само продажни мекерета купени от ГЕРБ и ДПС и щом някъде настъпят крадливите им схеми, двамата идиоти почват да крещят, че премиера щял да вдигне някакво вето и затова трябва да го мразим.
    И звучат като лудото джудже, няма Украйна, това е Русия, т.е. няма Македония, това е България. Може някога да е било така, но сега е различно.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Българино знай своята история

    2 0 Отговор
    Всъщност целта е ветото да се вдигне, но при условие. Така че вдигането на ветото по принцип е в полза на България. Условията са продиктувани от факта че в РСМ се вихрят Про-сръбски идеологеми които имат дълбоко минало от времето на Мегалоидеа която датира от Зоя/София Палеолог.
    Аз не съм удовлетворен от разяснителната работа по въпроса както на сегашното правителство, така и на миналите такива. Но, докато миналите бяха белязани от социализма и преклонението пред Москва, това правителство се опитва да имитира прозападна ориентация. Последното е лицемерно. Те по-скоро се опитват да оцелеят и да похарчат европейските фондове.
    Предлагам да прочетете кога и защо Зоя Палеолог променя името си на София. Всичко за Мегалоидеа и забалажете къде са българите и България. Както и Райхщадското споразумение.
  • 85 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Да,":

    Не е само Путин. Проблема е много стар. От времето на Зоя Палеолог, Мегалоидеа и Райхщадското споразумение. Путин просто продължава тази антибългарска политика. Така че в частност ДА Путин е виновен. Виновни са и тези които премълчават истината и тези които тиражират целите на Москва.
  • 86 Кирето

    0 0 Отговор
    Проклет да е деня в който се пръкна ИТН...