Отидете към основна версия

1 055 7

ЕС налива 1,3 млрд. евро в икономиката на Нигерия

  • ес-
  • европейският съюз -
  • помощ-
  • нигерия-
  • африка

ЕС и неговите институции ще предоставят на Нигерия 1,29 милиарда евро (1,3 милиарда долара), за да помогнат на най-гъсто населената страна в Африка

Снимка: Shutterstock

Европейският съюз (ЕС) и неговите институции ще предоставят на Нигерия 1,29 милиарда евро (1,3 милиарда долара) за финансиране на развитието, за да помогнат на най-гъсто населената страна в Африка да диверсифицира икономиката си извън петролния сектор, съобщава агенция Ройтерс.

Нигерия се опитва да разшири своята икономика и износ извън петролния сектор, който представлява около 7% от брутния вътрешен продукт на Нигерия и 90% от нейните приходи в чуждестранна валута.

Финансирането ще бъде предоставено до 2027 г. в рамките на инициативата на ЕС "Зелена сделка" и, наред с други неща, ще се фокусира върху подобряване на достъпа до възобновяема енергия и насърчаване на развитието на селскостопанския сектор.

"Успоредно с това суверенното кредитиране на ЕИБ (Европейската инвестиционна банка) ще подпомогне достъпа на селскостопанския и хранително-вкусовия сектор до пазарите чрез финансиране на селски пътища, както и усилия за адаптиране към климата и смекчаване", обяви ЕС.

Около 57 проекта, включително основани на природата мерки за намаляване на уязвимостта от изменението на климата, борба с обезлесяването и опустиняването и инициатива за превръщане на отпадъци в енергия в южния щат Крос Ривър, ще получат финансиране, съобщиха от ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини