Отидете към основна версия

2 453 26

Официално! Турция е изпратила искане до Швеция и Финландия за предаване на членове на терористични организации

  • турция-
  • нато-
  • швеция-
  • финландия-
  • реджеп ердоган-
  • фето-
  • кюрдска работническа партия

Анкара е поискала да ѝ бъдат предадени членове на Кюрдската работническа партия и на ФЕТО, обвинявана от турските власти, че стои зад опита за преврат през 2016 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция е изпратила писмено искане до Швеция и Финландия за предаване на членове на терористични организации, съобщи днес турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от Анадолската агенция.

Анкара е поискала да ѝ бъдат предадени членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация, обвинявана от турските власти, че стои зад опита за преврат през 2016 г.).

Миналата седмица президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара иска от Швеция и Финландия да бъдат екстрадирани 73-ма терористи, но досега са ѝ били предадени само четирима.

Междувременно директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун, който коментира меморандума, подписан от Турция с двете скандинавски страни в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид, посочи, че Анкара не е направила никакви отстъпки по въпроса за присъединяването на двете страни към алианса.

Имахме съвършено законови изисквания. Според един от сценариите в случай на неизпълнение на исканията ни, въпросът за членството в НАТО на Финландия и Швеция може да бъде застрашено. Затова и дума не можеше да става за отстъпки от наша страна, каза Алтун в интервю за финландския вестник "Хелсингин саномат".

Интервюто е качено на сайта на Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Алтун добави, че след преговорите с Швеция и Финландия Турция е получила това, което е искала.

Турция няма категорични възражения по въпроса за разширяването на НАТО, тя чака страните, които искат да станат членки на алианса, да поемат конкретни ангажименти, свързани с ценностите и целите на блока, посочи той.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: