Отидете към основна версия

2 712 22

САЩ: Предоставяме военна и техническа помощ за 108 милиона долара на Тайван

  • сащ-
  • тайван-
  • помощ-
  • военна помощ

Тайванското министерство на националната отбрана изрази искрена благодарност

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ одобриха евентуално предоставяне на военна и техническа помощ на стойност 108 милиона долара на Тайван, съобщи ДПА, като цитира изявление на американската Агенция за сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната.

Тайванското министерство на националната отбрана изрази искрена благодарност за одобрението и добави, че се очаква сделката да влезе в сила в рамките на този месец.

Американската агенция добави, че сделката включва продажба на резервни част и ремонт за танкове и бойни машини, както и техническа и логистична подкрепа от правителството на САЩ и външни фирми. Агенцията е уведомила Конгреса за евентуалната сделка още снощи.

Предложената сделка ще допринесе за целта на Тайван да "поддържа военния си капацитет, като в същото време подобрява оперативната съвместимост със САЩ и други съюзници", подчерта агенцията.

Решението вероятно ще предизвика недоволството на Китай, който смята самоуправляващия се Тайван за част от своята територия, въпреки че той има независимо правителство от 1949 г. насам, отбелязва ДПА. Това е четвъртото споразумение за продажба на оръжия на Тайван, одобрено от Вашингтон тази година - и петото по време на мандата на Джо Байдън.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.

Свързани новини