Отидете към основна версия

1 963 29

Фон дер Лайен заминава за Баку в търсене на сделка за азерски газ

  • урсула фон дер лaйен-
  • азерски-
  • газ-
  • сделка-
  • азербайджан

Тъй като ЕС се стреми да намали зависимостта си от руската енергия

Източник: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще пътува до Баку в понеделник, за да търси повече природен газ от Азербайджан, тъй като ЕС се стреми да намали зависимостта си от руската енергия, съобщава Ройтерс.

"На фона на продължаващото използване от Русия на енергийните ѝ доставки като оръжие, диверсификацията на нашия енергиен внос е приоритет за ЕС. Председателят Фон дер Лайен и енергийният комисар Кадри Симсон ще бъдат в Азербайджан, за да засилят допълнително сътрудничеството", посочва Европейската комисия в "Туитър", предаде БНР.

По-рано този месец агенция Ройтерс цитира документ на ЕК, според който Комисията е предложила на страните от ЕС сделка с Азербайджан за увеличаване на вноса на природен газ и подкрепа за разширяването на тръбопроводна мрежа.

Търсенето на енергийна сигурност на Европейския съюз е на път да направи важна крачка напред със сделка, която по същество ще задължи Азербайджан да доставя в Европа толкова газ, колкото може да бъде транспортиран през тръбопроводната мрежа.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.

Свързани новини