Отидете към основна версия

11 152 165

НАТО унищожи 60 поколения сърби

  • сърбия-
  • нато-
  • население-
  • обеднен уран

Съседите дълго ще страдат от негативните последици от отравянето с обеднен уран

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Близо 60 поколения ще страдат от негативните последици от отравянето с обеднен уран, използвано от НАТО по време на бомбардировките на Югославия през 1999 г. Това заяви пред вестник "Вечерне новости" професорът токсиколог Радомир Ковачевич, бивш ръководител на Центъра за радиационна защита на Сърбия.

"Ефектите от бомбардировката с обеднен уран ще бъдат усетени от 60 от бъдещите ни поколения. Можем да очакваме сериозни ефекти върху потомството дори след 1800 години. Репродуктивната възраст е 30 години, умножете тази възраст по 60 и получаваме числото, да което говоря, тоест 60 поколения“, каза Ковачевич.

Професорът казва, че след бомбардировките през 1999 г. му е било възложено да изследва ефектите от обеднен уран и други елементи върху околната среда и населението. Като част от тази работа ученият изследва над 200 000 души, публикува близо 300 научни статии, базирани на неговите изследвания.

„Уранът е практически вечен, периодът му на полуразпад е 4,5 милиарда години. Когато попадне в тялото по дихателен път или с храната, той остава вътре от 2000 до 5000 дни. Организмът се бори, извежда го с помощта на черния дроб и бъбреците, но ако уранът попадне в костите на скелета, той вече не се отделя. Той постоянно има радиоактивен фон и токсичност, така че трябва да очакваме увеличаване на растежа на хематологичните заболявания, както и много други заболявания, включително рак“, смята ученият.

Проф. Ковачевич смята, че данните от Торино за 500-кратно превишаване на уран в кръвта на жертвите на бомбардировките имат сериозна научна база и ще станат важен аргумент в бъдещи съдебни дела срещу НАТО. Професорът припомни още, че през декември 2000 г. Съветът на Европа публикува доклад, че военната операция на НАТО срещу Югославия е опустошила околната среда и последствията ще бъдат дългосрочни, включително живота на бъдещите поколения. Екологичният комитет на Съвета на Европа тогава заяви, че страните, участващи в конфликта, са "пренебрегнали международните закони, ограничаващи екологичните щети по време на военни действия".

По-рано сръбският адвокат Сърджан Алексич, който защитава интересите на жертвите на натовските бомбардировки в Сърбия, каза пред аг. ТАСС, че според последните анализи, извършени в лаборатория в Торино, съдържанието на уран в кръвта на неговите клиенти е 500 пъти по-висока от нормата. В същото време е регистрирано многократно превишение на нормата за съдържание на уран и други тежки метали в кръвта както при военен, който е бил по време на урановата бомбардировка в Косово и Метохия, така и при цивилен, живеещ в центъра на Белград по време на нападението срещу сградата на Министерството на отбраната на Югославия през 1999 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 108 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: