Отидете към основна версия

956 14

Косово ще поиска официален статут на кандидатка за членство в ЕС

  • косово-
  • членка-
  • ес-
  • кандидат-
  • европейски съюз

Съобщи косовската министърка на външните работи, Доника Гервала

Източник: БГНЕС

До края на годината Косово планира да поиска официален статут на страна кандидатка за членство в ЕС, съобщи косовската министърка на външните работи, Доника Гервала, цитирана от информационния сайт Екзит.

"Смятаме, че Косово изпълнява всички предпоставки да получи (официален статут на кандидатка), затова до края на годината ще изберем подходящия момент, в който ние и официално ще внесем тази молба“, каза Гервала, предаде БТА.

Тя уточни, че Косово вече е приложило основната част от Споразумението за стабилизиране и асоцииране, рамката на ЕС за „стабилизиране на региона и създаване на зона за свободна търговия“.

На пресконференция Гервала съобщи как се развива косовската кандидатура за членство и в Съвета на Европа, като допълни, че очаква процесът да бъде успешен и бърз.

"Очакваме, че случаят на Косово няма да отнеме толкова дълго време, както беше с други страни от региона, защото смятаме, че Косово изпълнява всички предпоставки по отношение на законодателство, човешки права, демократични стандарти, върховенство на закона“, каза косовската външна министърка.

Страната внесе кандидатурата си за членство в Съвета на Европа през май.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.

Свързани новини