Отидете към основна версия

4 728 51

Русия иска пълзящ пожар на Балканите

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • балкани-
  • косово-
  • сърбия-
  • милорад додик

Войната в Украйна и сблъсъкът между Европа и Русия, до който доведе тази война, увеличиха взривоопасния потенциал на плановете за отцепване на 63-годишния Милорад Додик

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Путин се опитва да превърне Балканите в полигон на своята разложителна дейност и да раздуха там ново кризисно огнище, а в региона има множество лидери, които са приятелски настроени към руския президент.

Румен Радев и Виктор Орбан проявяват разбиране към Путин и с тази своя нагласа се вписват сред онези балкански лидери, които са приятелски настроени към Кремъл – президентите на Сърбия и на Хърватия Александър Вучич и Зоран Миланович; най-верен на Москва обаче си остава лидерът на босненските сърби Милорад Додик, пише Аделхайд Вьолфл в началото на обширния си анализ в швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ).

С топла връзка към Москва

Додик е безскрупулен националист, който поддържа топла връзка с Москва, а руското ръководство подкрепя неговите цели: загърбване на Запада и отцепване на Република Сръбска, което пък води до разрушаването на Босна и Херцеговина, пише авторката и анализира:

„Войната в Украйна и сблъсъкът между Европа и Русия, до който доведе тази война, увеличиха взривоопасния потенциал на плановете за отцепване на 63-годишния Додик. В момента е кризисно почти навред на Балканите. В Босна и Херцеговина се шири страхът от война, конфликтът между косоварите и сърбите отново се разгаря, в България беше свалено правителството на реформаторите, включително и поради присъединяването му към твърдия курс по отношение на Русия. На тази карта на рисковете като особено уязвима точка се очертава Босна, където през октомври ще има избори.“

В статията се цитират политически наблюдатели и военни стратези, според които Додик може да провъзгласи независимост по подобие на случващото се в Донецк и Луганск и да получи военна подкрепа от Русия. „По този начин Кремъл би могъл да раздуха кризисно огнище в Европа, с което ЕС и НАТО трябва да се занимават и да отклонят вниманието си от Украйна. Накратко: Русия иска пълзящ пожар на Балканите, а подпалвачът трябва да бъде Додик“, пише авторката.

Босна я грози съдбата на Украйна?

От статията научаваме още, че между Додик и руския ръководител Путин са били постигнати договорености, а руският посланик в Босна и Херцеговина Игор Калабухов е предупредил, че Босна я грози съдбата на Украйна, ако реши да влезе в НАТО. На този фон един експерт по сигурността казва пред НЦЦ, че НАТО не бива да допуска грешката с Украйна, която получи обещание, но не и членство в НАТО. Експертът предупреждава и за строежа на ново летище близо до Требине в Босна (само на 30 километра от хърватския Дубровник), където ще могат да кацат и големи руски военни самолети.

Аделхайд Вьолфл цитира и предупрежденията на британския премиер Джонсън, че Путин се опитва да превърне Балканите в полигон на своята разрушителна дейност; че Русия разпалва отцепнически тенденции и иска да ликвидира напредъка, който донесе стабилност в цяла Европа. Но Додик и неговите кремълски приятели не са единствената опасност, пише авторката и отбелязва подривната роля на лидера на босненските хървати Драган Чович и на хърватския президент Миланович, който заявил „Путин е неразрушим“.

"Сръбски свят"

До съвсем същите изводи стига в коментара си за виенския „Дер Щандарт“ Александър Ротерт: „Сръбският президент Александър Вучич и хърватският му колега Зоран Миланович са изплели цяла лобистка мрежа срещу Босна – мрежа, която се простира чак до Брюксел.

Милорад Додик и Драган Чович работят за разрушаването на страната и тамошния следвоенен ред, установен от Дейтънския мирен договор. Додик се опитва да отцепи Република Сръбска и да я присъедини към Сърбия. А сръбският вътрешен министър Александър Вулин се бори за създаването на Велика Сърбия, на един „сръбски свят“, където всички сърби живеят в единно политическо и държавно пространство“.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания