Last news in Fakti

31 Август, 2022 16:02 1 111 5

ЕС трябва да засили присъствието си в Република Северна Македония

  • северна македония-
  • балкани-
  • стево пендаровски-
  • димитър ковачевски-
  • михаел рот

Михаел Рот се срещна с президента Стево Пендаровски, с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич и с министъра на външните работи Буяр Османи

ЕС трябва да засили присъствието си в Република Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Михаел Рот, член на германския Бундестаг и председател на Комисията по външна политика, каза днес в Скопие, че ЕС трябва да засили присъствието си в Република Северна Македония, както и че страната трябва да извърши конституционни промени, за да продължи преговорите за присъединяване към ЕС, предаде агенция МИА.

Рот изрази задоволство, че отново е в Скопие, особено, както каза, в тези трудни времена, когато може да почувства разочарование от ЕС.

"Наше задължение, на политиците от ЕС и от Германия, е да насърчим македонците и македонките да направят следващата стъпка в посока към ЕС и да знаят, че това наистина си заслужава", каза Рот в изявление пред медиите след среща с президента Стево Пендаровски.

Германският депутат каза, че Република Северна Македония е вложила много по пътя към ЕС и в момента Съюзът има задължението да присъства повече в страната, да бъде по-видим, да се ангажира повече, да осигури перспектива и повече работа за младите хора, за да знаят те, че си заслужава.

"Ето защо сега е много важно още веднъж да се посочи и да стане ясно, че ЕС не е само вътрешен пазар и общност, която има една валута, а че това е общност, която има културно и езиково многообразие и никой няма право да се меси в културната идентичност. Нито един договор никога няма да може да промени този основен принцип, на който се основава ЕС", каза германският депутат.

Той изрази надежда, че в македонския парламент ще може да се създадат условия да се продължи "ангажирано с преговорите за присъединяване".

"Знам, че за мнозина не е никак лесно, когато става въпрос за тези конституционни промени, но всеки трябва да си зададе въпроса - не как мога да помогна на партията си, а как мога да помогна и да допринеса за страната си", подчерта Рот.

Посланието му към политическите лидери на страната сега е, че трябва да продължат напредъка със следващите стъпки, да укрепят демокрацията, да продължат борбата срещу корупцията и непотизма, да създават работни места, но също така, преди всичко сега и ЕС трябва да възстанови изгубеното доверие и да не остане с празно обещание.

"Сега ЕС трябва да направи нещо конкретно, подкрепата трябва да продължи на икономическо и политическо ниво, особено в такава криза, защото всички сме в риск и всички сме в една лодка. Сега трябва да проявим солидарност преди всичко със Западните Балкани, особено с хората в Република Северна Македония", каза Рот.

Германският депутат каза, че ще се срещне и с представители на опозицията и гражданския сектор и че е дошъл да чуе какво имат да кажат и че разбира разочарованието, което съществува.

"Сега обаче трябва да си зададем въпроса - какво можем да направим в тази тежка и драматична за страната и за хората ситуация. Надявам се да се създадат предпоставки за промяната, за да има темп и ускорение на тези преговори за присъединяване, защото това е много необходимо и никой не може да очаква, че до една-две години ситуацията ще се подобри. Страната вече е направила много в това отношение, така че всъщност остава малко", посочи Рот.

Михаел Рот се срещна с президента Стево Пендаровски, с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич и с министъра на външните работи Буяр Османи. По-рано Рот беше приет от председателя на парламента Талат Джафери и се срещна с председателя на парламентарната комисия по външни работи Антонио Милошоски.

Преди да бъде избран в Бундестага, Михаел Рот беше държавен министър за Европа в германското външно министерство.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашингтон

    9 4 Отговор
    САЩ трябва да изградят няколко хиляди бази на специалните си части в Македония за защита на малката държава от руско китайски интереси
  • 2 Маке

    11 1 Отговор
    ЕС да си гледа газта !
  • 3 човек от народа

    6 1 Отговор
    горкичните ни съседи....
  • 4 ГОГИ

    6 3 Отговор
    ДРЪЖТЕСЕ БРАТЯ МАКЕДОНЦИ НЕ НА ЕВРОФАШИЗМА
  • 5 сноу

    2 1 Отговор
    Ей тоз роти ,ей тоз мишо...голям тарикат излезе..Храчи ,плю по България ,па после салто направи в скопие,че кореспондент ама невиждан се цани при укрите,че разнесе малко воня и в сърбия,па после намокри комата здраво в косово,та хеле сложиха му най сетне едно столче в комисията по външна политика ,че тъй по важен изглежда...
Новини по държави: