Отидете към основна версия

950 4

Представители на Турция, Швеция и Финландия ще се срещнат на 26 август

  • турция-
  • швеция -
  • финландия

Представители на Турция, Швеция и Финландия ще се срещнат на 26 август в рамките на постоянния съвместен механизъм по тристранния меморандум

Снимка: Shutterstock

Представители на Турция, Швеция и Финландия ще се срещнат на 26 август в рамките на постоянния съвместен механизъм по тристранния меморандум, подписан на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни, съобщи днес турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Чавушоглу заяви днес пред журналисти, че Швеция и Финландия все още не са изпълнили ангажиментите си, произтичащи от меморандума, и че все още не са предприели никаква решителна стъпка по исканията на Турция за екстрадиране на терористи.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган многократно предупреждава, че страната няма да подкрепи членството на Финландия и Швеция в НАТО, докато двете скандинавски държави не изпълнят ангажиментите си за борба с терористичните организации.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни, с който бяха премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към алианса. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално с ПКК и нейните разклонения, както и с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: