Last news in Fakti

11 Август, 2022 23:25 941 4

Представители на Турция, Швеция и Финландия ще се срещнат на 26 август

  • турция-
  • швеция -
  • финландия

Представители на Турция, Швеция и Финландия ще се срещнат на 26 август в рамките на постоянния съвместен механизъм по тристранния меморандум

Представители на Турция, Швеция и Финландия ще се срещнат на 26 август - 1
Снимка: Shutterstock

Представители на Турция, Швеция и Финландия ще се срещнат на 26 август в рамките на постоянния съвместен механизъм по тристранния меморандум, подписан на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни, съобщи днес турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Чавушоглу заяви днес пред журналисти, че Швеция и Финландия все още не са изпълнили ангажиментите си, произтичащи от меморандума, и че все още не са предприели никаква решителна стъпка по исканията на Турция за екстрадиране на терористи.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган многократно предупреждава, че страната няма да подкрепи членството на Финландия и Швеция в НАТО, докато двете скандинавски държави не изпълнят ангажиментите си за борба с терористичните организации.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни, с който бяха премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към алианса. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално с ПКК и нейните разклонения, както и с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дявола

    3 10 Отговор
    Да видим от цяло НАТО и целия Запад за какво точно реват турците сами срещу тези две напълно демократични държави
  • 2 4634

    11 0 Отговор
    Тези "напълно демократични" държави бяха образец на стабилност и неутралност. Но вероятно всяка държава си има периода на управление на про100 киро и кокорчо. И ТОВА ще мине!
  • 3 5678

    8 3 Отговор
    Да предадат терористите ,че ще видят Нато в сънищата си .
  • 4 Пилетаро

    0 0 Отговор
    Още не е преброена дори един ПилКаК
Новини по държави: